Познавате ли данъчни, проверяващи от инспекцията по труда и.т.н., или сте такива вие?

tanipo

Well-Known Member
Тази тема е породена от темата на ТЕО за текущата му проверка от Инспекцията по труда.

Интересно ми е следното:

1. Що за хора стават и са проверяващи? Каква е мотивацията им? Как се чувстват?
2. Дали наистина излизат с идеята, че правят нещо полезно за обществото?
3. Кое е водещо - идеята да всяват страх и да налагат глоби, които осъзнават че са си ги изкарали от задника причините или наистина искат да въведат някакви правила.
4. Осъзнават ли, че някои от правилата, които се опитват да налагат са смешни и абсурдни недомислици.
5. Опитват се да помагат на бизнеса да е изряден и да се спазват правилата или водещото е да се наложи глобицата?

П.С. толкова много хора сме от форума, че съм сигурен, че има и някой я митничарче, я общинарче ...ако не някой колега от форума директно то леля, стринка, учинка :)

От: Познавате ли данъчни, проверяващи от инспекцията по труда и.т.н., или сте такива

В интерес на истината са хора като всички други. Така са им казали да правят и това правят. Сигурен съм, че ако можеше изобщо нямаше да се занимават.... Ходих навремето с една от РИОКОЗ и ми разправяше, че много я е страх преди акция, защото трябва задължително да пише акт или ще си има проблеми с шефа. Самите служители не са виновни, виновните са тези, които налагат тази политика на терор!

От: Познавате ли данъчни, проверяващи от инспекцията по труда и.т.н., или сте такива

ОК, знам за нормативите, но винаги можеш да избереш да не глобиш някоя малка едвам кретаща фирмица, дето тая глоба и е печалбата за 3 години...Всеки има избор в тоя живот...какво да работи. Има една голяма част от тях които стават такива точно заради подкупите. Чувал съм изказвания от синчета с възможност за издигане как искали да влязат в политиката че да взимат яките подкупи - хората пари правели...

И те трябва да отчитат дейност, ако не наложат никакви глоби, рано или късно стават ненужни и си заминават, отделно някои получават и бонуси за по-големи наложени глоби.

Което автоматично ги оправдава?

E това е все едно да подаряваш стоки от онлайн магазина си, защото в бг заплатите са малки. Всеки си върши работата. А това че някои искат подкупи е друг въпрос, също че има и кой да им ги дава.

Според мен цялата работа се върти не около спазване на закона а около подкупите и бонусите. Те и без това повечето изисквания на инспекцията по труда са някакви пословично смешни, стават за предприятия но не за бизнеси от 2ма човека...Мене ме дразни факта, че нарочно целенасочено се стремят да те глобят. Тоест глобата е самоцел а не средство за налагане на закона.

Това щях да допълно, бъди редовен пък после колкото и да искат да те глобят няма да могат, или дори да се пробват ще падне в съда.

Авторе, от една страна си прав, но пък нищо не ти пречи да направиш така, че да няма за какво да се хванат.

Ако имаш фирма от 2ма човека, то вместо да изкарваш пари, ти по цял ден трябва да се занимаваш с техните изисквания за да си 100% редовен, да проверяваш всяка седмица дали има нови изисквания и.т.н., тоест на 3ма човека фирма трябва да има един назначен на позиция "защита от глоби". Това са толкова часове изгубени за икономиката и да се създават блага за човечеството...да попълваш формулярчета. Един колега ми каза че винаги можели да намерят нещо...колкото и да си стриктен.

@Биароо - да отгоре ги натискат но според мен си е симбиоза - те си се радват да глобяват заради подкупите и бонусите и само за пред съвестта си и хората казват че им е гадно и си измиват ръцете с това че отгоре ги натискат. Това е изтъркана мениджърка тактика - пращай някой пряк шеф да свърши нещо гадно и за да не се противят срещу него директно и да го мразят и да му пречат, той се оправдава "Сори отгоре заповед, натискат ме, няма как".

Един колега ми каза че винаги можели да намерят нещо...колкото и да си стриктен.

Многое право.
Но като се замислиш навсякъде има такива... като започнем през нещата които изброй, минем през пътна полиция (особено) и т.н.
Но мисля, че не е редно да поставяме всички проверяващи под един знаменател :)

Целта на темата е точно опит да не се поставят под един знаменател, един вид опит да се вникне в тяхната душевност и мотивация. Повярвай ми знам как е да поставят някой под един знаменател! Не го правя...и не искам да го правя. Просто искам да разбера малко повече за тези хора - какво ги води, какво мисля за себе си...и.т.н.

За всеки документ има човешка съдба...

Ахах, мразя ги, мразя ги в дъното на душата си всичките!!! Проверяващ къвто и да е = архивраг :)

Още от малък ги ненавиждам като се въртях покрай родителите ми, все занимаващи се с някакъв частен бизнес. Идва гада мръсен тихичък, тук погледне, там се бутне и дори да знаеш, че "всичко ти е наред" пак се потиш.

Ма "не бил той виновен", "нищо лично", "това ми е работата" - напротив лично го приемам!!! Не съм му я набутал аз тая професия за работа!!! То ясно, че и в идеалния комунизъм, трябва някой да чисти лайната, ама аре беги- кой става проверяващ със съзнанието, че... няма да следи за малоумни правила които пък някои друг идиот е създал. И ше ме кара той кавала му с кавал да гледам едва ли не филосовски на нещата, че то видиш ли нямал вина и просто си вършел работата...

Не съм против "правилата" - всеки който се захване с нещо е ясно, че трябва да спазва някакви норми. Но съм против МАЛОУМНИТЕ и НЕРЕАЛНО ИЗПЪЛНИМИ ПРАВИЛА. Скромен ми е опита- основно досег с "кръчмарска" бумащина, ама изтеглих тоя архив сутринта от другата тема просто така от интерес да разгледам. Еми извинявай... ИНСТРУКЦИЯ ЗА РАБОТА С КОМПЮТЪР... То просто няма как да не пише друго освен простотии вътре. Да ставаш да зареждаш хартия на принтера, да си говоря с колегите и да лапам мухите и да зяпам в далечината през джама... пък за удобни пози за работа на секретарки въобще няма си говорим... ИДИОТЩИНИ !!! И ме е яд не, че им е все тая дали това се спазва, яд ме е, че ако обаче липсва тая хартиика ше има глоба.

Знаеш, че всичко е наред, изрядно, чакаш ги и пак като се появят на вратата си поемаш въздух, умираш и след две секунди се раждаш пак- щот дрислата днеска може да и е дошло и да и е криво на душата, и може да се заяде дори за това, че има прах по перваза на прозореца. Или "ние само констатираме нарушението, директора ще определи размера на глобата." Да ама директора и той днеска може да е махмурлия и да ми свети маслото за част от секундата и да ме върне 3 месеца назад... и сякакви такива простотии.

Те за това ги ненавиждам тез влъхви под формата на разни инспектори.

Ба ли го може да говоря глупости и повърхностно, ама ако ще някой да ми изкара от 1000 кладенеца вода, че "не разсъждавам правилно" по тоя въпрос - НЕ ПРИЗНАВАМ !!!

пп: сори, че съм малко афектед :)

едит: ах, сега се сетих, че познавам един такъв мазняр покрай общи приятели. Всичко на готово и цяла вечер по нощните заведения... сещайте се за чия сметка яде и пие....

Последно редактирано:

Просто искам да разбера малко повече за тези хора - какво ги води, какво мисля за себе си...и.т.н.
Хора като всички останали. С роднини, болести и кредити...
Категория "от 8 до 17", подкатегория "чиновник". Не са "предприемачи".
Какво ще решат по служебно задължение зависи от проверявания. От неговото отношение и поведение към тях.
Ако за деня имат задача да проверят десет и актуват трима - ще проверят десет и ще актуват трима. Минимум - трябва да си изпълнят нормата, за това получават заплата. Кои ще са тримата посочих по-горе.
Пример: Идва на проверка в склада ми районният пожарникар. Аз не съм въобще в ред. Прави предписания, разговаряме. Нормално и по същество. Някои неща бяха мое задължение, някои на хазаите. Успях да пренасоча не моите задължения към хазаите, плюс някои допълнителни, полезни за мен неща, за които хазаите се пинтисваха. В разговора споделих, че ми трябват пожарникарски маркучи за поливане на село. При следващото посещение, за проверка изпълнение на предписанията, вече имах тези маркучи на символична цена. Те си ги бракуват след определен период на ползване. Спестих си големи разходи за кухи изисквания, както и глобите за тяхното неизпълнение. Спестих си разходи за маркучи. С пожарникаря станахме служебни приятели. В същото време, мой приятел, също наемател в тази сграда, закупи и оборудва цялото противопожарно оборудване, изисквано по закон. Аз бях сложил само един уред, но високо ефективен и реално достатъчен за помещението. На практика имах по-добра противопожарна защита от моя приятел.
След около година хазаите пратиха при мен "на консултация" нов наемател, да му обясня как да се справи със същия пожарникар. Щото новия наемател взел "да се дърви" на пожарникаря и го втасал, естествено.
Всеки проверяващ е преди всичко човек и чак след това нещо друго.

Горе