Здравейте,
Занимавам се с гейминг и в началото на месеца завърши първия ми турнир на играта Dota 2. Той имаше билет в магазина на играта и съответно 25% от прихода му би трябвало да дойде в мен, но за целта е нужно да изпратя попълнен формуляр W-8BEN до отдел Финанси на Valve Corporation. Ето написано на български какво се иска от мен:
От гореспоменатия текст разбирам, че ако не попълня формуляра *може* да ми изпратят парите (на предварително попълнения формуляр с банкова информация), но ще удържат 30%. По-натам в текста съвсем се обърквам. EIN ли ми трябва или ITIN, или и двете… Нямам регистрирана фирма. Някой може ли да ми разясни какво е нужно да направя, за да стигна дори до попълването на формуляра W-8BEN (който също ме затруднява; четох теми във форума, но формуляра от тях е бил по-различен от този, който на мен ми е даден да попълня)?
Поздрави,
Том
Занимавам се с гейминг и в началото на месеца завърши първия ми турнир на играта Dota 2. Той имаше билет в магазина на играта и съответно 25% от прихода му би трябвало да дойде в мен, но за целта е нужно да изпратя попълнен формуляр W-8BEN до отдел Финанси на Valve Corporation. Ето написано на български какво се иска от мен:
За да се възползвате от спогодбата за избягване на двойно данъчно облагане между Съединените щати и Вашата държава, като така позволите освобождаване или намаляване на удържаните данъчни такси, ще трябва да попълните формуляр W-8BEN, „Сертификат за статут на бенефициент по удържане на данъци от Съединените щати“. Без попълнен формуляр W-8BEN ще бъдем задължени да удържим 30% от полагаемия Ви дял приходи и да изпращаме тези такси на данъчната служба. Можете да се обърнете към данъчен консултант за това дали можете да възстановите тези данъци като чуждестранен данъчен кредит във Вашата данъчна декларация. При попълването на W-8BEN трябва да предоставите идентификационен номер на данъкоплатец (TIN) от САЩ, за да се възползвате от спогодбата за избягване на двойно данъчно облагане. За лица, които не са от САЩ, TIN може да бъде идентификационният номер на работодателя (EIN) за физически лица и фирми или индивидуален идентификационен номер на данъкоплатец (ITIN), който е само за физически лица. Като физическо лице можете да кандидатствате за EIN или ITIN. Ако сте фирма или частно лице (посочете, че сте едноличен търговец), можете да кандидатствате, за да получите EIN, като се обадите на (267) 941-1099. EIN ще Ви бъде издаден по телефона. Кандидатстването за ITIN става само по пощата и обикновено отнема няколко месеца или повече. Ако кандидатствате за ITIN, подайте формуляр W-7 към данъчната служба.
Формуляр W-8BEN
Инструкции на формуляр W-8BEN
Изпратете е-писмо с попълнения формуляр на [email protected]
От гореспоменатия текст разбирам, че ако не попълня формуляра *може* да ми изпратят парите (на предварително попълнения формуляр с банкова информация), но ще удържат 30%. По-натам в текста съвсем се обърквам. EIN ли ми трябва или ITIN, или и двете… Нямам регистрирана фирма. Някой може ли да ми разясни какво е нужно да направя, за да стигна дори до попълването на формуляра W-8BEN (който също ме затруднява; четох теми във форума, но формуляра от тях е бил по-различен от този, който на мен ми е даден да попълня)?
Поздрави,
Том