От: Помощ за фирми на млади предприемачи
Здравейте на всички, пише ви въпросният общински съветник, от коментарите дотук е ясно че идеята е в твърде суров вид и има още много какво да се желае. Все пак имайте предвид, че в случая се касае за изцяло младежки форум, където повечето участници бяха под 25 години и които не са твърде информирани за местните дънъци и такси. Кръглата маса беше за стимулиране на заетост сред младите на местно ниво, т.е. посредством общинска политика. Напълно сте прави, че посочените мерки няма да доведат кой знае какъв резултат, затова на мен ми се ще да чуя ваши предложения най-вече по отношение именно на местни данъци и такси. Възрастта 29-години е избрана неслучайно, по новите законови рамки, за младежи се възприемат всички млади хора до 29-годишна възраст. Може да предложим от данък сгради да се освободят и наемодатели, които предоставят под наем помещения на млади предприемачи, а и двете мерки да важат за по-дълъг срок, например първите 3 години след започване на дейността, като разбира се трябва се внимава да няма злоупотреби. За съжаление, в Община Благоевград, където бих се опитал да прокарам такова предложение, в момента управлява различна от нас партия, в програмата ни бе заложено да предстовяме общински имоти на преференциални цени или безвъзмездно за определен период на високотехнологични фирми, които биха желали да разкриват работни места в Благоевград. Като конкурентно предимство бих посочил по-ниската цена на труда в сравнение със София, а същевременно наличието на квалифицирани кадри заради двата университета, особено Американския. Та много ми се иска да чуя и вашето мнение и за последното, нищо не пречи да внесем и такова предложение, дори и да не е сигурно, че ще бъде реализирано. Повечето от вас знаят, че формирането на такса смет у нас, макар и да пише друго в наредбите, няма нищо общо с реалното количество отпадъци, което един имот произвежда. Специално за офиси и имоти с висока дънъчна оценка такса смет може да бъде и сериозно перо в бюджета, друг въпрос е колко млади предприемачи у нас биха могли да си позволят да наемат или да купят подобни помещения.