Поредната миризлива история за Paypal

tuger

Well-Known Member
Преди няколко седмици някои е влязъл в един бизнес акаунт. Паролата я знаят двама души. Оказа се, че е поръчан таблет от съмнителен сайт за $300. Транзакцията е направена по време, когато и да двамата не са на компютър. Не е посочен адрес за доставка. След като ме информираха за този странен случай започнах да проверявам кога и от къде е влизано в акаунта. Оказа се, че липсва най-простата защита в такива случай - от кое IP е логнато последно :mad: :cry:
Повдигнах диспут и продавачът се отзова бързо и коректно (странно, но факт !). Каза, че е изпратил няколко емайла с въпроса къде да изпрати таблета. След като го помолих да ми каже името и емайла - каза ми някакво украинско име и случаен gmail емайл. В крайна сметка върнаха парите и излязохме сухи. Обаче тая миризлива история ... мирише отвсякъде.:oops:

И защо след като се бият в гърдите колко са сигурни Gaypal не са направили най-елементарното ?:evil:

Вие как мислите ?

Мисля, че или паролата ти е била елементарна или си я използвал за регистрация на друго място със същия мейл, който ползваш за paypal. Ти или другия човек.

От: Поредната миризлива история за Paypal

друг вариант е да са ти приложили phishing схема и да си си дал паролата без да знаеш. На мен ми се случи това преди няколко години. Добре че от банката ми звъннаха да ме питат дали имам транзакция от Румъния.....

От: Re: Поредната миризлива история за Paypal

Мисля, че или паролата ти е била елементарна или си я използвал за регистрация на друго място със същия мейл, който ползваш за paypal. Ти или другия човек.

Много малко вероятно.

Или може да е влизано от заразен комп. Не бях обърнал внимание имат ли или нямат ИП статискита, наистина е тъпо да нямат поне това.

И аз това си помислих.
друг вариант е да са ти приложили phishing схема и да си си дал паролата без да знаеш. На мен ми се случи това преди няколко години.

Трябва да проверя за някакъв емайл дали е получаван.

Не съм адвокат на PayPal, обаче в случая не са виновни. Вината е на потребителите, които не си пазят паролите. Все едно да си оставите ключа под изтривалката и да обвинявате производителя на ключалката, че лесно се отключва.

Щом акаунта е бил "PayPal Business Account" продавачът не се е усъмнил, защото е обичайна практика такива акаунти да се ползват за плащания на стоки, които се получават от трето лице (това се нарича дроп шипинг).

Имат опция за проверка. Ако си се логвал на 100% от България и в следващия момент се логнеш от ИП в друга държава ти лимитират акаунта и ти искат потвърждение (всичките цифри от кредитната карта или отговор на тайния въпрос). Следователно някой от БГ ти е направил мизерията, или имате машина на която освен кейлогер имате и някой троянец и за това не са възникнали въпроси относно транзакцията. Проверете си машините (сканирайте с следните антивирусни - Malwarebytes, SpyBot search and destroy, Microsoft security esential i NOD). Някъде се бях логвал от заразена машина и се опитаха да ми направят същата мизерия ама от ИП в чужбина и веднага спряха транзакцията и ми искаха всичките цифри при следващото ми логване от кредитната карта.

А мене ми взеха парите , като продадох продукт на човек (става дума за малка сума - 30 $, ), който взе и после си направи диспут, а човека 100 % получи каквото трябваше (а диспута беше открит като купувача беше написал че не той е поръчал услугата) та така ми взеха парите .Та се чудя толкова ли не можаха да проверят че самият той е направил плащане и просто иска да ме прецака .

А мене ми взеха парите , като продадох продукт на човек (става дума за малка сума - 30 $, ), който взе и после си направи диспут, а човека 100 % получи каквото трябваше (а диспута беше открит като купувача беше написал че не той е поръчал услугата) та така ми взеха парите .Та се чудя толкова ли не можаха да проверят че самият той е направил плащане и просто иска да ме прецака .
Просто е обявил, че не е получил обещаната услуга. За съжаление, продавачите на 99% са прецакани ако решат да продават електронна услуга. Винаги може да каже, че не си му пратил това което иска и ще му върнат парите без проблем.

Горе