Поръчки от USA над $1000 и митниците ?

Rauschenberg

New Member
Здравейте,
От следващия месец ще ми се наложи да поръчвам стока от Щатите на стойности над $1000. Понеже знам, че тук има хора, които сe занимават с drop-shipping на телефони, техника и други неща от чужбина, бих искал да попитам какво мога да направя, за да си намаля до минимум шанса пратката ми да бъде задържана на митницата ? Уточнявам, че пратките ще са с размер на малък до средно-голям кашон.
Нямам проблем с плащания на мито и такси, просто искам да си получавам нещата, а съм чувал, че са поръчки над $45 лесно стават проблеми. Мерси предварително.

P.s.
Забравих да уточня, че имам следните опции за доставка, а бих могъл да се договоря и за други персонализирани, ако това ще ми помогне по някакъв начин.

1. USPS Express with tracking
2. UPS
3. EMS Express Mail with tracking
 
Последно редактирано:
Какво разбираш под проблем?

Проблеми до сега не съм срещал - важното е да знаеш процедурата! Размера на кашона няма значение, а какво има в него и на колко ще го оцени митничаря!

За да стане по-лесно излизането от митница е добре да имаш документ с цената на стоката. Това ще ти помогне най-бързо да си платиш митото и да минеш през митницата.
 
От: Поръчки от USA над $1000 и митниците ?

Т.е. трябва да ходя до самата митница да си освобождавам пратките всеки път ?
 
От: Поръчки от USA над $1000 и митниците ?

Има фирми, които взимат процент и се занимават с бумащината, после ти носят стоката до вратата и ти само се подписваш, че си я получил (поръчват я на тяхно име).

Не знам обаче дали си струва. Може да излезе по-изгодно да отидеш до близкия магазин и да си купиш каквото ти трябва. Това с вноса на дребно може да бъде доста неудобно.
 
От: Поръчки от USA над $1000 и митниците ?

Не внасям на дребно и нещата, които купувам не се продават в България.
 
От: Поръчки от USA над $1000 и митниците ?

Поръчка за $1000 е на дребно. На едро е $100 000.
 
От: Поръчки от USA над $1000 и митниците ?

Ако внасяш автомобили и 100 000 USD е на дребно. ;)

Rauschenberg, за тази сума и ДДС ще трябва да платиш. Освен, ако не си регистриран по ЗДДС, разбира се.

Иначе общата практика на митничаря е следната: Поглежда придружаващия invoice, вижда какво пише на него като стока и цена, после гледа размера и теглото на кашона и ако на фактурата пише 1бр. книга - 25лв, а кашонът е 50см X 50см X 50см и тежи 20кг, вади макетното ножче и реже, а ти съответно отиваш на митницата да си платиш мито и ДДС върху цена, определена експертно от митницата, и си отнасяш пратката вкъщи.
 
От: Поръчки от USA над $1000 и митниците ?

Т.е. трябва да ходя до самата митница да си освобождавам пратките всеки път?

Не е задължително. Можеш да изпратиш необходимите документи до фирмата посредник и те да освободят пратката вместо теб и след това да ти я изпратят с наложен платеж до адреса ти, като в наложения платеж се включват всички такси по освобождаването на пратката (това не включва ДДС и мито - те се плащат отделно в банков клон на УНИКРЕДИТ БУЛБАНК).

Аз бях поръчал пратка с доставка от FedEx. Техен представитрел за България е Flying Cargo Bulgaria


Процедурата е следната: в един прекрасен ден ти звънят по телефона, че имаш задържана пратка на митницата, която трябва да се освободи в еди-какъв си срок преди да започне да й тече такса магазинаж от еди-колко си лева. Питат те дали ще ходиш до митницата да си я освобождаваш или искаш те да ти я освободят. Ако избереш вариант номер 2 (който е за предпочитане ако живееш далече от София и нямаш път натам) ти обясняват каква е процедурата, какви документи трябва да им изпратиш и т.н. като ще ти потърсят и имейла, на който да ти пратят обясненията в писмен вид придружени с необходимите бланки на документите (така че ако за пръв път получаваш пратка не се шашкай, че не можеш да "вденеш" нищо по телефона).

Необходимите документи са:

1. Копие от бланката за издаден EORI номер - "унифициран европейски код, който се вади от юридически отдел на митница по местожителство по лична карта за физически лица и по съдебна регистрация за фирми."

Ако не си си изкарвал до сега такъв номер ще трябва да си извадиш, като за физически лица е безплатно и става готов в рамките на 7 работни дни (за фирми си нямам представа как стоят нещата). Ти разбира се ще им кажеш, че ти трябва спешно понеже имаш пратка за освобождаване, на която след четвъртия ден от пристигането й започва да тече такса магазинаж. При мен номера стана готов на следващата сутрин.

2. Пълномощно, което трябва да се завери нотариално. Бланката на пълномощното както казах ти я изпращат като прикрепен файл с писмото и ти трябва да я принтираш, попълниш и завериш при нотариус. На мен ми взеха 6 лв за заверката. Тук трябва да изпратиш оригинала, а не копие на документа.

3. Заявка за митническо посредничество - важно е подробно описание на стоката на български език и уточняване на бройката. Бланката също ти я пращат на имейла и от теб се иска да принтираш, попълниш и изпратиш оригинала заедно с останалите документи.

4. "Документ доказващ извършено плащане към изпращача - примерно през paypal, e-bay или извадка от кредитна карта." Тоест ако си платил с PayPal принтираш разписката от плащането.

След като изпратиш четирите документа (по пощата или куриер) ще изготвят митническа декларация и ще ти пратят имейл със сумите за ДДС и мито, които трябва да платиш в банковия клон на УНИКРЕДИТ БУЛБАНК. В банката има и такси за двата документа (по 3 лв на документ).

След като ги платиш, сканираш платежните и ги пращаш по имейла на фирмата посредник. От там вече задействат процедура по освобождаване на пратката и като я освободят ти я изпращат по куриер с наложен платеж.

"Пратката трябва да бъде освободена в срок от 20 календарни дни от датата на пристигането, след тази дата, ако не са предприети действия по освобождаване не можем да Ви представляваме и по закон ще се стартира процедура за унищожаване/отнемане в полза на държавата от български митници и може да Ви бъде наложена глоба или съставен акт от митническите органи." -> цитат от писмото.

Моят съвет е още сега да се задействаш с изваждането на EORI номер - той ще ти трябва както сега, така и за бъдещи задържани пратки, без значение дали сам ще си ги освобождаваш или с посредник.

Това е процедурата с FedEx и Flying Cargo Bulgaria! Другите доставчици може да имат други посредници и процедури. Някои е възможно и да нямат посредници, а ти да трябва да си търсиш.

п.п. То стана цял роман :)
 

Горе