Предложение за пазара и неговите правила

ktomov

Premium
Здравейте.
С оглед зачестилите опити за измама и злоупотреба, мисля че е важно да се въведе едно основно правило. Струва ми се, че съм го мяркал сред правилата тук, но не съм много сигурен.
Проблема е следния - неколкократно вече се правят опити за продажба на чужди сайтове. Ето три примера от последните 2 седмици - тук, тук и тук.
Мисля, че можем да бъдем малко по актвитни в опитите за предпазване от измами. Предложението ми е следното - да се въведе ЗАДЪЛЖИТЕЛНО правило, при опит за продажба на уебсайт, потребителя задължително да добави под неговия домейн (който иска да продаде) логото на predpriemach.com или някакъв друг текстов файл - predpriemach.txt да речем, които при опит да се отвори domain.com/predpriemach.jpg или domain.com/predpriemach.txt да верифицират, че действително собственика на уебсайта иска да го продаде. Мисля, че не е толкова сложно за изпълнение, нали?
Сами виждате, че в тези теми са се намерили хора, които да спрат измамата, но до кога? Дали следващият път, собственика на продавания сайт, ще е познат на някой от нас тук? Дали някой няма да изгърми с 200-300 лева, просто защото не сме пожелали да се защитим?
Предложението ми е такова, че ще иска и малко по-сериозна модерация - темите, които не отговарят на това правило ще биват премествани в кофата, което от една страна ще отвори малко повече работа на Модераторите, но пък тук има прекалено много добронамерени хора, които с радост биха се заели с модерацията поне на Пазара (това е само в случей, че не достига човешки ресурс да обръща специално внимание на всяка тема).
Та това е. Интересно ми е какво мислите вие?

Едит: Ето къде съм го гледал преди - цъкни тук. Интересно е, че тази тема е забутана в архива на пазара.

Последно редактирано:
От: Предложение за пазара и неговите правила

+1, че то стана не пазар, ами битак тука :(

И да го няма като правило, всеки който иска да купува даден сайт може да изиска от собственика да постави нещо в него, за да се убеди че е негов.

mvmrik съгласен съм с това, само че има някои хора които не се съобразяват с това нещо и стрелят на поразия. Просто не са до толкова наясно с бизнеса във виртуалното пространство или просто не разсъждават. Мога да ти изброя няколко примера:
1. Ето тази тема тук - един човек прави бид, втория подхожда недоверчиво именно зареди това което съм писал по-горе. Автора отговаря с два акаунта и почва да се лее плява, докато автора отново не погледне темата.
2. На един колега дори му бях пратил ЛС със съвети, С КОИ ХОРА не трябва да работи и въпреки това пак беше попаднал на такъв и в последствие гледах как се жалва в черният списък.
Някои хора или не се научават, или просто не мислят на време, а след това си блъскат главите. Темата я публикувах, не толкова защото ме е страх някой да не измами мен, а за да не бъдат измамени други. Мисля, че това е добра превенция.

При по-големи суми си струва да се използва ескроу. Аз съм ползвал тези за купуване на домейн. Имат някаква такса, но поне няма риск да те преметнат. За по-малки суми обаче не си заслужава.

това го има като правило батета ама никои не чете правилата и не си настоява за спазването им но много пъти съм ви казвал за него

4. Ако продавате сайт / блог / домейн за да докажете че го контролирате в поставете тази картинка
marketplace.gif
някъде по сайта и в темата за продажбата укажете къде е добавена карт

и в старите правила го има http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=3978 01-05-2009 at 15:41

само че досега съм видял само амоун да го изисква като купувач да го слагат (МОЖЕ И други да е имало не проверяваме всички теми)

и в новите правила го има но те са под съобщението за блог хостинг демек само от един месец го няма на топ пеидж наша грешка ще я оправя след малко

Така е. Тук във форума преобладава мнението, че репортите са нещо зло и подло, но всъщност неизползвайки ги хората сами позволяват на измамниците да се вихрят необезпокоявани.

+1 за предложението, но да спомена само, че авторът на тази тема цЪк очевидно е измамник и е получил бан. Но какво за втория му акаунт ?

Предполагам нямаше да бъде проблем да публикуваш и другия му акаунт. Сигурен съм, че някой ще прегледа публикацията :)

Горе