Предложения и критики - Сайт за мобилни телефони

toretic

Member
Здравейте, работя върху изчистването на дизайна на един от сайтовете ми mobiletore.com, сайт предлагащ новини, ревюта, ръководства, безплатно сваляне на картинки и мелодии за мобилни телефони и съвсем скоро няколко инструмента и каталог. Бих искал да използвам тази тема за да се съветвам с вас относно дизайна и разположението на елементи в сайта ми.

Започвам с главния лейаут.
Начало
Тук виждате началната страница на сайта, главното меню е направено като табове. Така ми харесва защото е много семпло, пък и харесвам табове :). Лявото меню ще показва марките телефони от каталога на сайта, ще се вижда на всяка страница в сайта. в дясната част на сайта ще се намира съдържанието на сайта.

Първия модул на сайта: Новини. Модулите Новини, Ревюта и ръководства като цяло ще са еднакви. Тук виждате дясно вертикално меню където ще бъдат представени категориите и подкатегориите на модула, а в центъра лист със статиите в съответния модул/категория/подкатегория.

Примерна статия на тази страница виждате как ще изглежда една статия в сайта. Тук вече има малко повече компоненти като Рейтинг, Съдържанието..., Меню с информация за статия като време на публикуване, автор, категория, споделяне(тук мисля да се показва текст при минаване с мишката над текста с възможност за споделяне в социални мрежи, мейл адреси и т.н.), също така мисля да сложа и рейтинга тук. Също така най-отдоло виждате полета за коментиране. Монетизацията на сайта както виждате става чрез AdSense, като има 2 рекламни елемента, един в горната лява част на съдържанието и един между съдържанието и коментарите.

Освен това обмислям да има регистрация със SMS която да дава възможност на посетителите на сайта да свалят повече файлове(примерно, ако свалят за един ден 50 файла да трябва да изпратят SMS за да се регистрират и да могат да теглят неограничено), също така мисля да има и възможност за сваляне на картинки, чрез изпращане на SMS, като посетителят ще получава линк към файла на своя телефон.

Това е за момента. Написах повече от достатъчно за проекта си, също така и за първия му модул. Съвсем скоро започвам работа по другите модули, Картинки, Мелодии и Каталога, ще публикувам информация и за тях като ги пусна и са работещи, но за момента това е което бих искал да коментирате, критикувате и т.н. :).

От: Предложения и критики - Сайт за мобилни телефони

Нови неща:
1. Странициране. В момента е нагласено на 16 статии, т.е. за всеки 16 статии има нова страница. Ако има по-малко от 16 статии страницирането не се показва.
2. Различен цвят на подкатегориите, тъй като нямаше голяма разлика между категории и подкатегории, т.е. не знаеш кое къде свършва и кое къде започва, смених цветовете на подкатегориите с по бледо синьо за да се вижда разликата.

Все още не мога да се реша на цветовете на границите на сайта, фонове на линкове, линкове. Обаче съм решен да е синьо.

Неприятно ми е да го кажа.. но:
Човек, честно въобще не ми харесва дизайна. Направо си плаче от сега за нова визия. Изглежда ми като сайт от '98. Това с табовете над новините е доста кофти, целият сайт изглежда като уърдовска табличка. Сайт за мобилни телефони и разни джаджи трябва направо да грее, за да имаш печалби. Успех!

Да бе деба , toretic да не живееш в WEB 0.1?

Благодаря за коментарите :).
Да това не е финалния дизайн. Това са само границите му. Целта за момента ми е да бъде чист за да мога да разработя модулите му без да се разсейвам.
Реално обмислям по какъв начин да направя дизайна му по ... екстравагантен ...
В момента съм планирал градиент бекграунди на менютата, заобляне на ъглите на сайта. Това е в TO DO листа ми до края на седмицата.
Имам и други неща, но малко по малко :).

@Caprice, за кои табове става дума, за бутоните предишна, назад, следваща ли става въпрос? Ако да, нямам много идеи за момента как да ги направя.

Глупости, глупости, глупости , глупости, глупости

Нищо друго не прочетох. Хвани и използвай CMS, не сме 1998-та година да ползваш за портал някакви къстом решения, има си за всичко теми и готови системи, закакво да пишеш като луд и то нещо което не можеш , след като програмисти и дизайнери се грижат за нас с хиляди теми и добавки?

Целта изглежда е нещо от рода на "направи си сам". Да си оцапа ръчичките с основни неща, да се поизмъчи, и евентуално да получи удовлетворение от наученото в процеса. Демек пътят е важен.

Ако се надяваш на някакъв друг ефект от работата си - прави са, просто си губиш времето.

Пътят е важен!
Вече работя по новия дизайн.
Ще пиша отново като стигна до някъде...

Прилича на дизайн за мобилен телефон и то по-старите модели :) ...

Добре бе хора, не съм дизайнер и никога няма да бъда, просто защото нито ме бива с четките, нито мога да се занимавам с това. Ей го Noke може да потвърди за какви неща съм го търсил. Защо не пробвате с някоя готова тема? Било то безплатна/платена. Почти всеки може да издялка нещо което да му свърши работа от каквото и да е дърво. На моменти наистина ме хваща яд, как всички търсите уникалността, а сами не вярвате, че е възможно да се постигне само с няколко часа работа.
Всеки дизайн може да бъде напълно достатъчен за какъвто и да е било сайт, трябва ви малко кастрене я с брадвата, я с мотиката и ще постигнете желания ефект.
Това което аз виждам в момента, е сайт правен на кофи къп 2.0 (сетих се за тях, че си проверявах преди малко една от най-най-първите пощи).
Знам, че по-горе са писали хора далеч по-напред от моите познания, но аз си позволявам да ти дам един съвет - купи си един темплейт за 30-40 долара, подрежи го, скастри го, промени го леко и ще получиш това което искаш.

Едит: Мнение номер 600 - Йахууу.ком

Последно редактирано:

Има и нелоши безплатни теми като за начало, ако нямаш бюджет за платена такава.
Малко те сгризкахме, без лоши чувства, надявам се да не се сърдиш :)

Не, това ми трябва. Искам сам да си направя дизайна.

Какво мислите за това
Промени:
* бекграунд на сайта.
* Левия лист с марките на телефони е с променен стил.
* Добавен е thumb към новините, също така ще показва колко пъти е разглеждано, колко коментара има и рейтинг.
* Категориите от дясно също са променени.

Не съм правил все още нищо по навигацията защото още търся идеи.
Не съм променял изгледа на статия, освен, че премахнах бутоние напред назад и т.н. докато не открия/измисля по-добър вариант.

Какво мислите?

лейаута беше подобрен.

Промени:
* Навигацията е стилизирана. За момента работи перфектно под FF, Chrome. IE ми прави малко проблеми, но ще го оправим.(Добавил съм всички връзки в менюто, както мисля да изглежда февруари 2011, работят само Начало и Новини за момента.)
* Лого. Добавено е лого на сайта. От дясно ще има телефонче, но все още търся модел който мога да използвам.
* Footer връзки. Добавени са връзки в долната част на сайта. Първия ред ще е за Страници на сайта, като приятели, контакти, статистики, карта на сайта. Втория ред ще е за 88х31 банерчета на приятели на сайта.(Много се чудя дали да задържа тази опция...). Третия ред е за партньори.

Any предложения so far?

Сигурен ли си, че искаш..
Имаш още доста работа. Явно наистина искаш сам да си правиш дизайна, защо не поогледаш от други сайтове за идеи и да седнеш дори с лист и молив да си драснеш как ще изглежда. Работата на парче не е добра идея.
Та ако искаш:
-зелените квадрати са с огромна рамка / зелени?!/
-менюто ти е забито много нависоко, остава сива неоползотворена ивица, която трябва да се премахне
-надписите /белите на менюто много бавно се появяват, доста време се задържат сиви и нечетливи/
-съдържанието няма заглавие и някакси увисва много ниско
-някакси разпокъсано ми стои всичко
Предлагам ти да направиш това, което ти споменах в началото и тогава да критикуваме :) Успех

Why съ мъчиш след като 'ората са го измислили? :shock:

Код:
http://newwpthemes.com/demo/iMobile/
http://newwpthemes.com/demo/MobileWorld/
http://newwpthemes.com/wordpress-theme/mobilegadget/
http://newwpthemes.com/wordpress-theme/gadgetmax/

Сигурен ли си, че искаш..
Абсолютно!
-зелените квадрати са с огромна рамка / зелени?!/
Това са пробни, докато сложа другите, просто не ми се занимаваше да вкарвам на всички от сега. Както и да е, редактирах, качих на всички картинки. Това е като логото на страницата. Thumb. Рамката е намалена и обработена с белина Ace.
-менюто ти е забито много нависоко, остава сива неоползотворена ивица, която трябва да се премахне
Дръпнах съдържанието малко нагоре. Имах план да има някакъв банер там, но може да мина и без такъв. Евентуално, май може да ми се наложи да махна и това разстяние помежду им, ако ги слея може да се получи нещо. Така ще имам възможност да обработя и менюто с марките на телефоните, тъй като не съм много доволен от него в момента.
-надписите /белите на менюто много бавно се появяват, доста време се задържат сиви и нечетливи/
ММММ... с IE ли си? Там менюто не работи много добре все още... ще бъде оправено... иначе нямам подобни проблеми при FF. Освен, ако не говориш за всички линкове освен Начало и Новини, това е защото сочът към неактивни страници.
-съдържанието няма заглавие и някакси увисва много ниско
Съдържанието все още не съм го барал както трябва. За момента работя основно върху лейаута и листа с новините. След като приключа тук, ще се преместя там. Иначе, ще го имам впредвид.
-някакси разпокъсано ми стои всичко
Заради отдалечението на навигацията от основното тяло ли? Може би, ако слея навигацията и тялото ще бъде ОК ;). Между навигацията и съдържанието има едно празно място с градиент, около 50-70 пиксела. Там ще бъде менюто на поребителския профил и други благинки.

+реп, че ми помагаш в темата :).

Why съ мъчиш след като 'ората са го измислили? :shock:

Код:
http://newwpthemes.com/demo/iMobile/
http://newwpthemes.com/demo/MobileWorld/
http://newwpthemes.com/wordpress-theme/mobilegadget/
http://newwpthemes.com/wordpress-theme/gadgetmax/

Арно ми става :).
Пък и за проекта ми, wordpress не ми върши работа, въпреки, че мога да го модифицирам да ми я върши, но като ще права модификации, по-добре да си направя собствен cms.

Последно редактирано:

така със снимки и с тези рамки е по-добре. Но пак започва някакси твърде надолу. Аз също ползвам файърфокс, последна версия. Сега добре работи менюто, всичко се появява в бяло.

разпокъсан е целия дизайн. Тази сивкава линия между основното меню и съдържанието би била уместна, но ако целия хедър е по-голям. Сложи някаква картинка, нещо цветно. Лявото меню е няколко пиксела под съдържанието, това в дясно, прекалено надолу; границата между сивото и синьото стои в нищото. Най-добре уголеми хедъра, така че съдържанието да дойде на линията на синьото.

Сложи всички 'благинки' и модули, направи дизайна както прецениш за правилно и ни дай да умуваме над нещо завършено.

Загубеното време за собствен цмс винаги е обратнопропорционално на ефективността от свършената работа.
Плюс това като те гледам нямаш никакъв опит, за да направиш нещо на нивото на WP сам самичък ще ти отнеме над 2 години. Има ли смисъл?
Това което правиш е хубаво само ако искаш да се учиш на базови познания чрез ефективна практика. Но ако искаш от тоя сайт да излезе нещо - забрави. Като те гледам си хал хабер що е то дизайн. Замисли се има ли смисъл да се мъчиш месеци наред да нагодиш що годе приличен дизайн след като един хубав такъв струва от порядъка на 10-20 долара?
Ей на един пример за 6 доларов дизайн - http://themeforest.net/theme_previews/31590-modern-ecommerce-webshop-theme-3-colors?index=0

така със снимки и с тези рамки е по-добре. Но пак започва някакси твърде надолу. Аз също ползвам файърфокс, последна версия. Сега добре работи менюто, всичко се появява в бяло.

разпокъсан е целия дизайн. Тази сивкава линия между основното меню и съдържанието би била уместна, но ако целия хедър е по-голям. Сложи някаква картинка, нещо цветно. Лявото меню е няколко пиксела под съдържанието, това в дясно, прекалено надолу; границата между сивото и синьото стои в нищото. Най-добре уголеми хедъра, така че съдържанието да дойде на линията на синьото.

Сложи всички 'благинки' и модули, направи дизайна както прецениш за правилно и ни дай да умуваме над нещо завършено.

Идеята както казах в началото ми е да си развивам сайта с ваша помощ, аз правя нещо вие удобрявате или не, предлагате :). Докато постигна нещо което ми харесва на мен и на вас. Благодаря много за всичките ти коментари до момента. Наистина много помагат! Благодаря!

Загубеното време за собствен цмс винаги е обратнопропорционално на ефективността от свършената работа.
Плюс това като те гледам нямаш никакъв опит, за да направиш нещо на нивото на WP сам самичък ще ти отнеме над 2 години. Има ли смисъл?
Това което правиш е хубаво само ако искаш да се учиш на базови познания чрез ефективна практика. Но ако искаш от тоя сайт да излезе нещо - забрави. Като те гледам си хал хабер що е то дизайн. Замисли се има ли смисъл да се мъчиш месеци наред да нагодиш що годе приличен дизайн след като един хубав такъв струва от порядъка на 10-20 долара?
Ей на един пример за 6 доларов дизайн - http://themeforest.net/theme_previews/31590-modern-ecommerce-webshop-theme-3-colors?index=0

Братле писъл съм няколко пъти вече. Няма да купя дизайн. Няма да сваля безплатен темплейт. Чета ръководства, имплементирам, уча се. Ако ще и 5 години да ми отнеме да направя сайта какъвто го искам в момента, това не ме спира! Това е опит! Опит! ОПИТ! (не ти се карам, нито повишавам тон, просто отбелязвам).
Правя това за удоволствие. Не го правя за пари, вярно, планирам да имам реклами, но това не значи, че очаквам да печеля милиони, в момента дизайна на другия ми сайт, за който правя този дизайн е супер смотан, 90% от сайта не работи или е бъгнат, но това не му пречи да припечелва по 1-2 евро на ден. Имам си пари за хостинг, пари за домейн, пък и ми остава да се почерпа.
Имам други сайтове които са на wordpress, joomla, e107... познавам ги до някаква степен. Искам да имам нещо различно от другите, защото това... този проект за мен е много по-ценен от другите ми проекти.

Не си заслужава да вкарам няколко години труд... било то и аматьорски в правенето на шибан cms? ... Просто мислим по различни начини.(като казвам години, го казвам защото преглеждам сайта 1-2 пъти на месец, рядко по-често, в момента му обръщам повече внимание защото имам време, тъй като завърших следването си)

Горе