Предпазване от измами.

bobiib

New Member
Здравейте. Искам да попитам дали,чрез iban могат да се изтеглят парите от картата(да стане някаква измама). Притеснява ме това, че сега се интересувам постоянно от някакви онлайм платформи(повечето не са български и парите са в евро или долари) и уж хората печелят колко е вярно не знам. Но ме е страх да си предоставям данните като цяло ей така. А тези сайтове са,чрез paypal.Никога не съм го използвала и ми казаха, че е по добре отколкото директно по банков път, защото не даваш много дании. Не съм много запозната. Ще съм благодарна ако някой може да ми обясни как стоят нещата. Благодаряя!
 
IBAN-а ти е идентификационният номер, който се ползва при получаване на плащания. Пари от картата могат да изчезнат, ако ти имат 12-те цифри и останалата информация по нея.
Иначе, ако са някакви Pay2Click и разни скамерски сайтове, не пречи да регнеш фиктивен Пейпал, а ако ти платят, то винаги ще можеш да си използваш парите, купувайки нещо от интернет с тях или като ги изпратиш на някой, а той ти пусне еквивалента по ePay/Еконт.
 
Тоест чрез iban няма как трябва да имат повече информация.
Да. Потърси из интернет колко IBAN-и има написани на фирми. На много от фактурите, които издават фирмите са написани IBAN-ите. То ако можеше чрез номер на сметка да се изтеглят пари, то щяха да са тайна IBAN-ите.
 
Тоест чрез iban няма как трябва да имат повече информация.
Няма как. IBAN-ът е номера на сметката. Той е публично достъпен, ако си търговец. За да ти изтеглят пари от сметката има само два начина - ако имат данните от картата ти към тази сметка, или самата карта + пин кода. Другият е, ако случайно имат данните ти за онлайн банкирането, което не е пасивно, и нужните сертификационни инструменти към нея - твоя ел. подпис, телефона ти, ако праща някакъв СМС, токън устройството, сертификата ти и т.н.
 
В Германия може да се самозадължиш (така си го нарекох аз) чрез SEPA direct debit, като онлайн плащането става само с въвеждане на твоя IBAN, а другата страна си тегли необходимата сума.
 

Горе