Проблем със закона и авторските права???

Synthetic

Active Member
Здравейте. Искам да ви попитам дали ще имам проблеми ако създам блог ,в който поставям мп3-ки (примерно блог за LIL WAYNE) с линк(мирър) за даунлоад, т.е няма да са хостнати на моя сървър.

Какви условия за ползване и как трябва да бъдат написани , ако въобще може да мине така номера ? :)

Благодаря ви !

От: Проблем със закона и авторските права???

Няма как да го направиш законно. Не си струва да се занимаваш с подобни глупости - същите усилия по-добре ги инвестирай в сайтовете от подписа си. И си оправи първия линк - сочи към никъде. А третия са ти го изтрили по подозрение в спам.

3-тия аз си го изтрих преди няколко дни:) 10х.

Значи казваш ,че няма как да стане номера... :/

Последно редактирано:

Естествено, че ще стане номера освен ако не вземеш да искаш пари за mp3-ките.

Ето на кой закон и кои алинеи да се опреш:
Закон за авторското право и сродните му права
Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) Без съгласието на носителя на авторското право, но при заплащане на справедливо компенсационно възнаграждение е допустимо:
1. възпроизвеждането с нетърговска цел на отпечатани произведения, с изключение на нотни материали, върху хартия или друг подобен носител чрез репрографиране или друг способ, осигуряващ подобен резултат;
2. възпроизвеждането на произведения, независимо върху какъв носител, от физическо лице за негово лично използване, при условие че не се извършва с търговска цел.
(2) Разпоредбата на ал. 1, т. 2 не се отнася до компютърните програми и архитектурните произведения. За компютърните програми се прилагат разпоредбите на чл. 70 и 71.

Пояснениние за компенсативното възнаграждение (пак от същия закон):
Чл. 26. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 01.01.2001 г.) Авторите на произведения, записани на звуконосители или видеоносители, както и артистите-изпълнители, чиито изпълнения са записани, а също и продуцентите на звукозаписите и продуцентите на първоначалния запис на записаните филми имат право на компенсационно възнаграждение, когато записите се презаписват за лично ползване. На такова възнаграждение имат право и авторите, и издателите на всякакви отпечатани произведения, когато тези произведения са възпроизвеждани по репрографски начин за лично ползване.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 01.01.2001 г.) Възнаграждението по ал. 1, изречение първо се дължи от лицата, които произвеждат или внасят празни звуконосители или видеоносители и апарати, предназначени за записване, а възнаграждението по ал. 1, изречение второ - от лицата, които произвеждат или внасят апарати, предназначени за възпроизвеждане по репрографски начин. Размерът на възнаграждението е 5 на сто от производствената цена на произведените в страната носители и 2 на сто от производствената цена на произведените в страната апарати, съответно от митническата облагаема стойност на внесените носители и апарати.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 01.01.2001 г., изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.06.2006 г.) Възнагражденията по ал. 1, изречение първо и по ал. 1, изречение второ се изплащат на различни за двете отделни категории права организации, създадени по реда на чл. 40, от сдружения, представляващи различните категории носители на права по този закон. Тези организации разпределят възнагражденията между сдруженията, членуващи в тях. Преди разпределението 20 на сто от събраната сума се отчислява и превежда по сметката на Националния фонд "Култура".

Горното не минава. Пробвано е.

жокер: сървърите на торен тракерите къде са и под чие законодатество попадат? ;)

Не е проблемът в това ако някой подаде оплакване в резултат на което изтрият файла от Файл хостинга или торента или свалят блога или сайта където е поместен линка

Проблема е ако започнат да търсят отговорност на този който го е качил, а все още незнам за такъв случай.

Ако това стане много народ ще изквичи на умряло не само в България, но тогава трябва да свалят и торент тракерите, които у нас се държат от Ченгета.

Но това едва ли ще стане скоро, а дотогава качвайте си на воля най-много да ви изтрият файловете.

PS:

За това криптирайте линковете си, скоро ще ви представя 2-3 програми за тази цел от които може да изкарате и добри пари

Последно редактирано:

Горното не минава. Пробвано е.
Всеки може да предявява каквито си ще претенции. Ако знаеш на кой закон да се позовеш, проблеми няма. Ако се признаваш за виновен... Е, тогава няма как да ти се помогне. Иначе е нормално разни там издателства и големи фабрики за парички да се оплакват. Тогава просто си има съд. Законите в България все още не са като американските (американски закони = в полза изяло на големите бизнесмени).

П.П.:
Бях мернал откъс от договор на споменатото издателство, което е създавало проблеми. В него бяха дадени права за разпространение на хартиен носител и не ми е известно да имат такъв за онлайн разпространение както и в какъвто и да е нехартиен вариант. Не съм запознат с всички техни договори (не случайно толкова старателно ги крият), но по това, което съм чел (откъси от договори) те имат толкова право да предлагат онлайн книгите си (с SMS или без) колкото и всеки друг.

Ок айде пишете ми на скайп SomethingBetter ! Искам подобно да обесн на някой за какво става въпрос и да ми даде съвет !

10х за мненията на всички :) !

Горе