От: Проблем с авторските права на снимки, публикувани на сайт!?
Не разбрах един важен момент:
Как са попаднали тези снимки на въпросния сайт на авторката на темата?
Ако става дума за форум, социална мрежа или нещо друго дето контент (и снимки) се качват от юзъри разни, просто може да се включи един TOS документ от вида "Отговорността за съдържанието е на самите юзъри...".
Ама ако просто собственикът е сърчнал Гугъл за подходяща картинка към статия и я е залепил без да се церемони много, туй се води Google Ganking и в общи линии е за бой.
Да, всеки е длъжен да проверява авторските права на всяка една картинка, която му се прииска да мацне на страничката си. Любим на дизайнерите и принципно безопасен източник на фрий картинки е примерно sxc.hu . Не го видях в линкнатия списък.
Аз веднага бих скалъпил някакъв текст във фуутъра с твърдението, че сайтът видиш ли спазва стриктно авторските права и моли всеки, който забележи нещо, което нарушава нечии права, да уведоми админите... блаблабла. А на автора на мейла писмено бих предложил да пробва да издуха някоя и друга супа под вода, след което да уважи сексуално роднините си от женски пол.
Не съм сигурен дали положението може да стане наистина сериозно, но просто дълбоко се съмнявам. Имал съм и преди кратка комуникация с тъдявашните представители на Getty (само защото се регнах в сайта им ме засипаха с таргетирани лично към мен оферти, не автоматични някакви). Звучат отчаяно и се чудят отде да прилапат някой лев понеже кой българин ще си купи точно от тях картинка идея си нямам и как въобще оправдават разходите за офис и секретарка, ако въобще има такива...