Проспект - Дир.бг

blackout8

Well-Known Member
Който иска да се запознае с реалното БГ положение да мерне един поглед в проспекта на Дир.бг

Цък

От: Проспект - Дир.бг

ще фалират ли, какво?

време им е, аз лично в дир.бг не съм влизал от 10години. по-сухарска група сайтове няма :D

Не няма фалират, точно обратното, ще увеличават капитала - ще ги емитират на борсата ни

Не няма фалират, точно обратното, ще увеличават капитала - ще ги емитират на борсата ни
Аз пък съм на противното мнение. Зачетох се в офертата. Когато човек купува акции той търси или власт във фирмата или приход от дивидент. С този малък процент, който можеш да купиш, трудно ще получиш някаква власт във фирмата. При такива оферти мен най-много мен ме интересуват дивидентите. Интересно е, че дивиденти не са изплащани от 3 години (пише си го). В такъв случай е редно да попитам, аз каква полза имам от тези акции? Ако някой тръгне да ми обяснява за купуавне на акции и после продаването им на по-висока цена, то бих се насочил не към акции, а към купуване и продаване на валута.

Ами то си личи че не си наясно с инвестирането, дивидентата политика в частност, не раздаването е с цел капитализиране на печалаба или иначе като задържана печалба/неразделена печалба с цел обратно инвестиране в компания, целно закупуване на активи или укрепване на позиции в дългосрочен план това води до капиталов прираст и пак до увеличение на богатството на инвеститора, всеки дивидент е пасив за компанията, така че е номрално в такива време да се укрпеват позиции а в експанзивни времана да се закупуват активи които вдигат отново стойността. Важен е фин. мениджмънт, а реално ти купуваш бизнес, разбира се ако си value investor /аз точно това практивкам/, идеята в случая е че купуваш бизнеса - машината за парите, но това е дългосочена философия, всички средносрочни и кратоскорнчи го играят на спелула и разбирасе в дългосрочен план удрят в най-добрия случай break even-a. А пък форекса колкото и да ми е любим пазар и да съм закърмен на него, там си е абсолютната спекула, една компания колкото и да е податлива от външни фактори, при солиден мениджмънт и кешова наличност, много се променят нещата. Гледай ква е корелацията силни данни от УСА качва борсите и сваля долара, щото води до силен риск апетит, при кофти фундманет от УСА всичко продава и скача на сигурността на долара, това е едно от много и не напоследно място там силно го играят, както и сега с 5 цента се качи, на базата на нищо :)

А иначе с това листване, може да я източат като една друга медеия няма споменавам коя

А иначе с това листване, може да я източат като една друга медеия няма споменавам коя
Дано имат изграден план и стратегия за парите, които ще се налеят в команията, чрез листването й. Колко уникални / импреси / кликове и т.н. би могло да прави dir.bg, за да бъде оценено на тези пари, респективно шернато на бг борсата. Не знам дали е кризата и ли намаления интерес към бг борсата, но имам чувството, че нещо не се шуми много. Навежда ме на мисълта, че може да не представлява чак такъв интерес за инвеститорите.

Дано насочат капитала си в подновяване на дизайна или поне малко да поработят в тази насока. Не знам дали хейтвам, но мисля, че изостават много в това отношение. Големите медии вече разработват платформите с доста интерактивни елементи в тях, което реално е насочено предимно към потребителите. Това е според мен и насоката, която трябва да поемат, ако искат акциите им да са с ръст и да има интерес към тях. :)

Като повече ИТ компании в частност уеб-а, се гледат с високо възвращаеми, та и за това виж справека инвестора как е. Ами не се шуми към борсата щото няма ИПО-та, а западните капитали се изтеглиха, като насрани + една сериозна маниполативност на борсата и в момента не е много на добре, но точно в момента има перфектни компании за купуване, чакам ги още малко и ги изкупувам колкото мога :D

Който иска да се запознае с реалното БГ положение да мерне един поглед в проспекта на Дир.бг

Цък

Кое по-точно му е реалното? прогнозоте ли или това, че според проспекта съвсем случайно ръстта в приходите на Dir.bg идва в третото тримесечие, когато обявиха вече плановете си за преобразуване на компанията. Или пък реалното състояние е в напудрените им прогнози за 2012 г.

Можеш ли да дадеш повече инфо, книжки материали относно инвестирането

value investor /аз точно това практивкам/, идеята в случая е че купуваш бизнеса - машината за парите, но това е дългосочена философия,

Едно знам със сигурност за тази онлайн медия. За разлика от повечето, тя отчита не лоши нетни печалби поради факта, че има и малко разходи, спрамо другите. Но това е бояснимо, имайки предвид как другите инвестират в технологии. Ако тябва да сравня например dnes.bg и novini.dir.bg, мисля, че даже няма от къде да почна. dnes.bg не само изглеждат user friendly, но и доста по-добре технически, да не говоря за интерактивност. Но опредлено е компанията с може би най-добри отчети, сравнявайки ги с netinfo, investor.bg. :)

@Blinky нали, максимизират печалбите :) това е и работата с борсата сега като им се влеят солидни капитали, ще почнат сериозно активи да купуват - това е мое мнение. Мисля си че сериозно искат си върнат топ мястото и ще почнат - най-доброто финансиране е продажбата на акции, ич не бих се замислил че им са такива печалбите и капитала само за да отговорят на изискванеята за листване, дори смятам че е това. Едно дългово финансиране, ще обърка капиталовата структура :)

@snux ето ти технически анализ това е единия подход към анализиране и инвестиране, макар че този е спекулативния тука не инестираш в машината за кинти, правиш анализ на базата на ценово движение, защото всичко е отражение на човешките емоции страх и алчност, и се мателизира - двете сили са страх и алчност forex course. Не се плаши че е форекс, техническия анализ е първо за капиталовите пазари после за валутния.

Фундамнетален анализ е другия подход - само дето там се искат сериозно познания по икономика, финанси, мениджмънт и счетоводствот- този анализ се прави на количествена оценака, анализ на мениджмента, и на индустрията в дадения сектор + макро икономически подход. Като книги в частно value investing за мен е най-добрата филосия, на мо идеол Уорън Бъфет - та взимаш книгите на неговия учител Ben Graham - intelligent investor, security analysis, после можеш вземеш на Фишър - common stock uncomment profit и да не забравим книгите за Бъфет нищо че описват подоха има доста инфо, последната книга за бъфет която успях си я барна е Уорън Бъфет и анализът на фин. отчети. Има и още но като, анализране на отчеите може вземеш на CFA, гледам тука се събират достъчно книги, а да да не забравя Инвестиции на Зви Боди, приема се като библията :) та все едни тупузчета по 800-900 страници :)

Като цяло инвестирането, трябва си добър бизнесмен да разбереш кой бизнес е добър и го разбираш и ти е наясно всичко за него, а value investing-a е да намериш да купуш активи/компания чиято стойност е 1 лв но ти си решил че пазара ти го предлга на тепсия за 50 стинки :) и тогава имаш един марж на сигурност - това е супер важен компонент в тази философия :) Е като цяло бърз курс по value investing - това е дълг процес, заразлика от всичкото друго като подходи, но именно това е най-сигурния и най-доходония в лонг терм подход, та и затова в момента яка се изкупуват акции :) Бъфет яко увечличава портфолиеото си - Бъдета алчни когато другите са страхливи и страхливи когато др. са алчни :)

@blackout0826 ти сериозни ли мислиш, че ще "им се влеят солидни капитали от борсата" или просто така си говориш. Ти гледал ли си проспекта, че увеличението на капитала ще е успешно дори да се продаде ЕДНА акция. А знаеш ли аккво значи това. Значи ТРЯБВАТ ИМ СПЕШНО пари защото никой нормален не би кредитирал. За това излизат на борсата и за д амогат да запишат няколко пенсионни фонда акции в тая КУХА КОМПАНИЯ. надявам се всичко което го пишеш го мислиш наистина, а не го правиш само с търговски цели, защото под постове като твоя по закон трябва да пише, че не е препоръка за инвестиционно решение.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционни решения.

Akademika, Моляте недей бъркай понятията, тука става въпрос за записване на подписки :), чети пак нещата, че май имаш доста пропуски, по долу ще разбереш.

Почети малко и ще разбереш как стават нещата, нали имат ИП който поема емисията, и той се нагърбва с пордажбите, за негова сметка - емитента си получва увеличеният капитал. Нали се предлгат 10% от стойността ами тези 10% се поемат и се пласират, демек вече си имат "солидните капитали" от емиситя, това е работата на инвестициония посредник. Tи сериозно ли мислиш, че ще направят тази емсия, с толкова много бумащини и изисквания за 1 акция и как тя единствната акция ще ги финансира, че и на всичкото отгоре KBC ще се навие :D :D :D нали и те трябва направят пачката

@blackout0826 ти сериозни ли мислиш, че ще "им се влеят солидни капитали от борсата" или просто така си говориш

Разбира се иначе за какво ги пиша?!

А знаеш ли аккво значи това. Значи ТРЯБВАТ ИМ СПЕШНО пари защото никой нормален не би кредитирал

Аз съм го чел, ама ти май не си го чел или селективно :D

Не видяли текущия коефициент колко е - близо 18 пъти :shock:

не искам да говоря за текущата ликвидност.

Ти видя ли капитала и задлъжнялостта и бруталното съотношение капитал/общи активи близо 98% - това ще рече че за всеки 1 лв актив има 98 стинки финансиране от собствения капитал. Ти чуваш ли си се, как никой не искал да ги креидтира :D :D :D, направо си е привилегия да я купиш, направи си справки в другите компании от бранша. А инститициониите инвеститори, принципно знаят кво да купуват, не им мисли емисията дали ще мине или не.

А блинки то е опеманато, къде ще отиват приходите от емсията и мисля че доста добре ще се развията.

Мерси, но не мисля, че в постовете си агитирам към закупуване, просто изразявам мнение, но да си спокоен...

*не е препоръка за вземане на инвестиционни решения

Последно редактирано:

И къде точно в проспекта пише, "че псоредника поема емисията". Я ми го цитирай, че не шо не го виждам. А после ми извади и изобщо някога направен проспектпо IPO който задължително включва поемане на фиксиран процент от емисията. А после покажи и посредник, който ще се навие на тоя пазар да го направи. Че те за ЕРП-тата отказаха да присъства та за една дислива избушена компания със затихващи функции, заспала преди 10 години ли ще го направят. Ролята на посреника е ДА НАПИШЕ проспекта и да обезпечи изпълнението ан емисията. Той ВЗИМА ТАКСА за това, ако си прочел проспекта ще видиш и коло са разходите за това, ама не си. Та KBC секюритис не ги мисли хич. Колкото до коефициентите, които цитираш, саи говорят колко са захаросани :D. Ноооо ти ги разбираш нещата разбира се.
А изречението ти "А инститициониите инвеститори, принципно знаят кво да купуват, не им мисли емисията дали ще мине или не", ще го КОМЕНТИРАМ с две думи. ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПОСРЕДНИЦИ НЕ КУПУВАТ, освен за хората с портфейли на доверително управление. Сещаш ли се. Купуват инвеститорите, посредниците НЕ СА ИНВЕСТИТОРИ. За това им се вика ПОСРЕДНИК.

Блинки за парите не се притеснявай - ще ги ползват за дофианнсирането ан неудобрен проект по Конкурентноспособност :lol: Еди вид ако мине проекта ще дадет от ТВОИТЕ пари да се дофинансират. Защо ли? Защото НЯМА кой да ги дофинанира на кредит, за това.

Абе академика ти тези неща от де си ги вадиш или чул не дочул?!

Я чети малко какво е частично или изцяло поемане на емисията

И къде точно в проспекта пише, "че псоредника поема емисията"

виж точка 18.3

Не са налице договорености между Емитента и друг субект за поемане на емисията.
Кей Би Си Секюритис, Н.В. – клон България ще положи усилия за пласиране на емисията, без твърд ангажимент за определен резултат към Емитента.

Чети за процедури за листване, всичко за да се листне минва през поемащ процес, имаш нет и ще разбереш та стига по тази тема. ЕВН мина през СТС.

хич. Колкото до коефициентите, които цитираш, саи говорят колко са захаросани . Ноооо ти ги разбираш нещата разбира се

Ами разбирам ги за кво ги пиша, ако бе си правил труда тези 3 годишни отчети са одитирани, верно че има шашмни на всякъде .... но все пак тука си е черно на бяло, захорасони не захаросани това е чети и ще разбереш кво означват тези съотношения, ако бе само така всички щяха си ги захаросват - виж една справка с другите 2 медеии в БГ виж им отчетите и ако можеш ги разбереш ще стигнеш до някой изводи

"А инститициониите инвеститори, принципно знаят кво да купуват, не им мисли емисията дали ще мине или не", ще го КОМЕНТИРАМ с две думи. ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПОСРЕДНИЦИ НЕ КУПУВАТ, освен за хората с портфейли на доверително управление. Сещаш ли се. Купуват инвеститорите, посредниците НЕ СА ИНВЕСТИТОРИ. За това им се вика ПОСРЕДНИК.

Тук кво виде, пиша институционен инвеститор не посредник. А и да не знам дали си чувал кво е брокер и дилър(да не говоря за market maker) разликата ще се изумиш кой кво прави :D

Та така нямам идея, се дърпам с теб явно имаш некви знания, та затова повече не ми се пише по темата, но както виждам си стигнал до извода че не продават една акция и че са солидни и всичко е точно. Вземи чети какви са процедуритите и кой кво има да прави за кирлива компания или не, при поемането кой може да удари фирата, затова е частично и изцяло поемане, какво ще речат фин. отчети и т.н. др неща, че става смешно ей така като се изцепят разни бисери, а като гледам комисионната на посредника е нормална 4.5% та и затова е толкова ако мине цялата емисия иначе по малко.

Айде със здраве

Последно редактирано:

Блинки за парите не се притеснявай - ще ги ползват за дофианнсирането ан неудобрен проект по Конкурентноспособност :lol: Еди вид ако мине проекта ще дадет от ТВОИТЕ пари да се дофинансират. Защо ли? Защото НЯМА кой да ги дофинанира на кредит, за това.
Абе ако успеят да накарат с тези пари инвеститорита да се почувастват по-сигурни и щастливи, ще е добре. Но ако разкешят само, за да си дадат някое друго милионче, ще е грубо и акцията ще се сгромоляса. Много е важно да се излезе и с точна визия и цел. А не набираме капитал. Всеки набира капитал, ама какво от това. :)

Ало разбирача, кво се получи нещо с милионите на избушената компания Дир. БГ. Нещо ги немаше. А нали щеше посредника по емисията да поеме висчки акции, щото за това бил посредник. Ма нещо не се случи и Дир прибра едни 200 хил. лв. Аре пак следващия път като се правиш на много умен вземи попрочети малко.

Абе академика ти тези неща от де си ги вадиш или чул не дочул?!

Я чети малко какво е частично или изцяло поемане на емисията

виж точка 18.3

Не са налице договорености между Емитента и друг субект за поемане на емисията.
Кей Би Си Секюритис, Н.В. – клон България ще положи усилия за пласиране на емисията, без твърд ангажимент за определен резултат към Емитента.

Чети за процедури за листване, всичко за да се листне минва през поемащ процес, имаш нет и ще разбереш та стига по тази тема. ЕВН мина през СТС.

Ами разбирам ги за кво ги пиша, ако бе си правил труда тези 3 годишни отчети са одитирани, верно че има шашмни на всякъде .... но все пак тука си е черно на бяло, захорасони не захаросани това е чети и ще разбереш кво означват тези съотношения, ако бе само така всички щяха си ги захаросват - виж една справка с другите 2 медеии в БГ виж им отчетите и ако можеш ги разбереш ще стигнеш до някой изводи

Тук кво виде, пиша институционен инвеститор не посредник. А и да не знам дали си чувал кво е брокер и дилър(да не говоря за market maker) разликата ще се изумиш кой кво прави :D

Та така нямам идея, се дърпам с теб явно имаш некви знания, та затова повече не ми се пише по темата, но както виждам си стигнал до извода че не продават една акция и че са солидни и всичко е точно. Вземи чети какви са процедуритите и кой кво има да прави за кирлива компания или не, при поемането кой може да удари фирата, затова е частично и изцяло поемане, какво ще речат фин. отчети и т.н. др неща, че става смешно ей така като се изцепят разни бисери, а като гледам комисионната на посредника е нормална 4.5% та и затова е толкова ако мине цялата емисия иначе по малко.

Айде със здраве

шефе, милионите са си там а и са поети акциите по ИПО-то само това че е реализиран 16% си е друг проблем - с тоз тон може някъде се пробваш да преподаваш в някой долнопробен университет, че като ти виждам Ника и комплексите за умнота си за там - а като те виждам толкова разбираш от компании :D щом всичко ти е избушено при над 98% финансиране на актива от капитала и че щом с 1 акция ще забогатеят и никой не щял ги купува - айде със здраве

Последно редактирано:

Горе