От: Първо питане от новак
Здравейте. Искам да попитам няколко въпроса който са дискутирани в стари теми, но не ми е напълно ясно. Имам доста изгодна оферта от познат за дропшипинг магазин и понеже съм ученик последна година не искам да декларирам някакви доходи, а и не съм сирурен дали е възможно да регистрирам фирма. Въпроса ми е как може един сайт да остане скрит за НАП (като информация за собственика) и да нямам никакви проблеми. От прочетеното разбрах хостинг от друга държава и домейн с прайвъси, но не ми е ясно дали мога да сложа прайвъси на стар домейн закупен от български регистратор. Друго което ми идва на ум е НАП дали могат да изискват от мобилните оператори информация за телефонни сметки. Ако имам някакви пропуски моля за помощ все пак е първи проект и ми е малко притеснено.
По-добре е всичко да ти е ОК, както си е по книгите.
Трудно може да се скриеш, особедно ако ще оперираш от тук към чужбина или от тук за тук (България). Най-малкото тукашните бг сметки ще имат потоци на пари, а сметката трябва да е фирмена, ако ще имаш и фирма, с която да извършваш търговска дейност. Скриването на домейни и хостинги не е много обвързано с НАП, тъй като на сайта си е нужно да имаш детайли на фирмата, или поне контакти, който да отговарят на юридическо лице. Но май си беше задълже контакти. А ако си на БГ регистрант нещата стават още по-сложни.
Имаш повече изгода да са ти Ок нещата. Ако нямаш приходи в началото, декларираш, че е така. Няма страшно от тия 10% корпоративен данък, а това с осигуровките и фирмените разходи ще си дойде като натурални явления като партньор / сътружник или пълноправен собственик. Задължително е да си легален, особедно ако оперираш тук. Просто хората искат да комуникират с фирми, а не с анонимни търговци, както мислиш да го правиш, за да спестиш тези данъци. В края на краищата финансовата година ще покаже и дали ще те бъде в бъдеще. Ако тези 10% те събарят, значи не си струва. Ако го правиш от съображение, че не им ги дължиш, и това няма да те отведе никъде.
Започни лека полека и се надявам да тръгне толкова добре, че да не притесняват тези неща, за които пишеш.
Успехи,