Регистрация на фирма в САЩ

Като отидеш да отваряш банкова сметка в САЩ искат SSN. Това е американски вариант на нашето ЕГН.
 
Като отидеш да отваряш банкова сметка в САЩ искат SSN. Това е американски вариант на нашето ЕГН.

Като си чужденец ти искат ITIN, тъй като SSN не можеш да имаш. ITIN-а можеш да си го изкараш и сам или да ползваш фирма посредник дето ще ти го изкара за под $100. Той така или иначе ще ти трябва в последствие при комуникацията ти с американския НАП - IRS-а.
 
Здравей, @Georgi наистина Citibank реагират малко остро към клиентите които тепърва се развиват с малката разлика че в клона им в Белгия ми казаха следното „Към този момент можете да използвате единствено локалната ни услуга в Белгия защото бизнеса Ви все още не генерира годишни движения от 150 000 – 200 000 долара след като постигнете тези резултати с удоволствие ще Ви помогнем“. Но както в предни постове споменах колегата @coolice също се е сблъсквал с подобни проблеми но както очаквах изобщо не се включи за да хвърли малко светлина. (Типично по български да стои отстрани и да наблюдава вместо да помогне но това е друга бира).

1. Фирма в USA за местен бизнес

Ако вашият бизнес е локален т.е оперира изцяло на територията на USA то вашата фирма която е регистрирана в Delaware няма да играе ролята на офшорна и Вие ще плащате 30% от приходите Ви на държавата под формата на данък „Печалба“.

Примерно през 2018 година вашата компания има общо $250 000 приходи след като платите данък „Печалба“ вашата чиста печалба ще бъде $175 000 щатски долара.

1.1. Фирмена сметка в USA

Към този момент се консултирах с няколко приятеля които вече са минали по-този път и бизнеса им оперира изцяло в USA и това което научих е следното:

- За откриването на фирмена сметка а дори и обикновена разплащателна е задължително представител (Ако този представител е „Управителя“ той трябва да има пълномощно с апостил печат) на дружеството трябва да присъства в клона на банката т.е възможността за виртуално откриване на сметки поне към този момент не съществува.

- Документите които са нужни ще Ви ги предостави агента който отговаря за вашето дружество но трябва да знаете че този набор от документи се заплаща и това не е евтино защото ще Ви трябват сертификати също така има документи които задължително трябва да бъдат с апостил но повече за това ще научите от агента си.

1.2. Алтернативи

- Най-лесният начин който успях да открия е PayPal също така компанията е с американски корени и е изцяло под юрисдикцията на USA.

- Фирмена сметка от България или офшорна зона. (Изключително лесен вариант и според мен е най-удачен)

2. Фирма в USA за бизнес извън страната (Офшорна фирма).

Това вече е съвсем друга бира която е по-добра на вкус! Имаме един единствен плосък данък който е 300 долара годишно нито цент повече. Бизнеса ни ще работи легално с всички видове документи и разрешителни но без да плащаме данък „Печалба“ на USA защото бизнеса ни реално не се извършва там.

Примерно предлагаме хостинг услуга зад която стои американска фирма регистрирана в „Delaware“ паричният поток преминава през офшорна сметка в „Hong Kong“ а реално продажбите се извършват в Европа (Какъвто е и случая на Coolicehost.com с малката разлика че тяхната сметка е българска.) докато не стигнете нивото на Google, Amazon или Facebook никой няма да тръгне да Ви гони да плащате местни данъци където извършвате вашият бизнес.

За справка потърсете в Google кога започнаха да търсят Facebook и Amazon за неплатени данъци.

Най-близкият пример който мога да Ви дам е eMag фирмата е регистрирана в Румъния паричният поток също преминава към Румъния а в България се плащат точно 0лв данъци.

Приемането на плащания чрез карта ще се извършва от 2Checkout или Skrill но аз работя с 2Checkout вече 3-та година и нямам никакви проблеми.

OFFTOPIC: Двете компании приемат международни сметки така че няма значение къде ще бъде вашата сметка защото реално всичко извън USA се води офшорна зона.


Ще се радвам ако някой друг също се включи в дискусията да обменим повече информация!
 
Аз лично действам по вариант 1 в момента. След създаването на фирмата поисках EIN, ама в хартиения вариант който струва още $95 допълнително.

За банкова сметка съм казвал и преди - PayPal е добър вариант, като допълнение една карта PayPal Busines Debit Card закачена за акаунта ще е от голяма полза - плащаш на китаеца веднага след като са ти платили през сайта. Проблемите които могат да възникват заради бавния shipping е да ти пускат редовно диспути и съответно да ти блокират суми от акаунта или целия акаунт - което е проблем по принцип.
 
Здравейте,
искам да попитам, ако искам да продавам онлайн в САЩ, а фирмата ми е регистрирана в БГ, какви данъци се плащат в БГ в този случай?
Питам туй понеже, след 250лв за консултации със счетоводители, останах неприятно изненадан, колко остарели са знанията на нашите счетоводители.... говорят ми за GDPR при положение, че аз им обяснявам, че ще продавам само и единствено в САЩ и т.н. В крайна сметка не можах да получа точен отговор на върпоса ми въпреки, че платих 2 пъти по 125лв за консултации..

Някой има ли идея, ако искам да продавам онлайн в САЩ, къде би било най-удачно да имам фирма, и ако тя е в БГ, то какви данъци дължа на държавата?

Благодаря предварително.
 
За да продаваш в САЩ най-логично е да имаш фирма там. Сметка там и си ти. Не съм много сигурен, че е добър варианта да имаш бг фирма, а реално клиентите ти да са от там. Ще плащаш данък тук, осигуровки и куп други бомащини, а да не говорим за тръст рейта ти пред американските клиенти. Купуват от БГ фирма на техен пазар. :) Така според мен е най-чисто. И не знам що за счетоводители са били тези, като си ти обяснявали тези неща. Има куп други неща, които трябва да се мислят преди това велико GDPR. ;) Ама това е най-новото, което явно са чували и е нормално да си дрънкат за него. Не ти ли споменаха колко е трудно да се отвори банкова сметка след идването на Тръмп, едва ли. :) Да, нужно е физическо присъствие. Също така, дали случайно знаят, че US PayPal Account може да чарджва карти? И в това се съмнявам. :) За това питай тук, който с каквото може да те упъти и определено си намери някой в час с нещата счетоводител. :)
 
Трябва да намериш т.нар. "модерен счетоводител", а не някоя лелка, която "работи" кварталното магазинче. Не мога да препоръчам, но виж kik info
 
Не прочетох всичко, но честито.

Всичйи опира до данъците. Т.е. на коя крава къде е млякото.

Ако нещата стоят малки, всичко ОК.

Има и неща където трябва човек местен, като данъчни услуги например.

Успехи! Дано да чуваме за още успехи скоро.
 
Ако смятате да внасяте стока в САЩ и да я продавате напр през американския амазон, може вносител в САЩ да е българската ви фирма. Имайте го в предвид, защото това доста улеснява нещата.
 
Здравейте, иска ми се да възобновя малко темата. Насочила съм се към дропшипинг в Щатите, доставчиците ми са от UK. Обмислях да си отворя фирма в България. Ровейки се тук, виждам, че повечето, които продавате там, сте отворили и фирми там. Това ли е най-добрият вариант? Отварянето на фирма там хич не ми се струва лесна задача. :rolleyes:

Ако остана на варианта с БГ фирма, какви данъци ще дължа в Щатите? За момента не намирам счетоводител, който да ми даде точен отговор.
 
Здравей, Цвети. Малко наши счетоводители имат някаква информация или работят с такива фирми, малко ли им е тукашната бумащина, която им се сервира почти всяка седмица. Трудно е да следиш на всякъде всичко счетоводно.

По-добър вариант е да се вземе локална фирма, все пак ахмериканците си искат да си работят с местни бизнеси, като видят някаква от 3тия свят не знам как реагират, но със сигурност не са много щастливи. Има доста адвокати-посредници, които могат да съдействат с регистрацията на такава фирма и може би те биха те насочили към правилните счетоводни услуги.
 
Здравейте, иска ми се да възобновя малко темата. Насочила съм се към дропшипинг в Щатите, доставчиците ми са от UK. Обмислях да си отворя фирма в България. Ровейки се тук, виждам, че повечето, които продавате там, сте отворили и фирми там. Това ли е най-добрият вариант? Отварянето на фирма там хич не ми се струва лесна задача. :rolleyes:

Ако остана на варианта с БГ фирма, какви данъци ще дължа в Щатите? За момента не намирам счетоводител, който да ми даде точен отговор.
Не се занимавай с местната туземна администрация. Отвори си фирма в USA/UK. За UK отваряне на фирма + счетоводството ти препоръчвам - https://www.theaccountancy.co.uk Имат си софтуер, отварят ти фирма, запазват име, говорят с кралския НАП, водят счетоводството и т.н. ти само продаваш. За USA може да ползваш https://www.incplan.net или Stripe Atlas. Бива ги и двете. За USA, препоръчвам да отваряш в Делауеър. Малко ти е рано обаче за фирми и т.н. Ако ползваш тези услуги (или други) ще ти искат най-често предплащане за поне 6 месеца напред + други разходи, които ще изникнат. Първо си осигури приходи, после мисли за фирма. Нямаш идея колко хора фалират защото не могат да съберат едни 50-100 лв. да си платят осигуровките.

За качествена счетоводна консултация може да се обърнеш към фирмите горе или към Христо Петров от GoldenVision - https://goldenvision.bg/hristo-petrov/
 
Stripe Atlas
Там обаче си $500 за откриване + още толкова на час за консултации и/или счетоводтсво от тези с които те работят. А има супер много бумащина и митовете, че ще можеш да се разминеш с тия $500 са ти точно митове.
Освен това, по спомен, данъка там е 21% и няма бягане от това.

По принцип да имаш щатска фирма е не лошо и е вярно, че България не носи престиж и сигурност на чужди пазари, но имайте предвид, че американците изобщо не са толкова прости, че да видят някъде написано Delaware и да не им е ясно, че си поредния пакистанец/индиец/азиатец или източно европеец. Много малко са тези, на които това ще им вдъхне каквото и да било доверие.

ПП. И не забравяйте, че имате ли фирма там, всеки който се е събудил с д-то нагоре може да ви осъди за каквото си поиска. Нищо, че вие физически не присъствате там.
 
Последно редактирано:
Всичко звучи чудесно. Евалата за добре написаното и обяснено описание, плюс линковете. Сега ако може да се даде и информация за отваряне на банкова към тази фирма в местна банка? Нещо, което е важно и ще отвори много врати на бизнеса. От верификация на фирмен пейпал, до плащане на местни данъци от там, издаването на адекватни фактура и куп други.

Доколкото съм запознат на повечето места се иска физическо присъствие, или поне някакво пълномощно, което някой там да използва, за да открие такава фирмена сметка. Пресният ми пример е именно за Delaware. Посредниците от поста на @Visual не съм сигурен, че биха се справили с това. Но искрено се надявам да греша.

И като бонус, ще кажа, че има офшорни зони с никак лошо реноме, които започват да облагат с данък бизнеса след определен годишен оборот, ако не се лъжа беше $50 000. Но не съм си сверявал часовника от години. И като видях тази тема ми стана интересно и реших да пиша. С БГ фирма не само, че ще се увъртиш в куп счетоводни и правни простотии на местно ниво, но и като видят от кой край на света е, ще имаш баси кривата конверсия. ;) В последните си думи съм повече от сигурен.
 

Горе