От: Редизайн на сайт. Дайте съвети.
за добър дизайн на сайт 2 са основните думи, които трябва да имаш на ум - прост (simple) и интуитивен. Просто когато 'кацне' някой без да се налага да мисли много да намери това, което му трябва.
Ето няколко съвета от мен конкретно какво може да се 'барне'.
Дръж 2 основни цвята - зелено и бяло мисля, че ще е добре. Менюно ако е в зелено мисля, че ще по-добре. Също и 2 -3 (най-много) шрифта.
Българите четът от ляво на дясно така, че в крано ляво под менюто избери, кое е по важно да се постави "Търси българи в чужбина по адрес" или "А ТИ къде си ?
Добави твоята улица"
Защото това е първото нещо, което човек започва да чете когато кацне на сайта. А картата ако отиде в най-крайно дясно.
Бутоните за споделяня ако са най-отдолу на текста и информацията и по-малки изчистени, иначе много циганско прилича.
Менюто може да се пипне - да има ховър ефект и да се пренареди - например НАЧАЛО бутона да е 1ви, и после другите. Също по-добре копчетата ако само само BOLD или само нормално удебелени, а не и двете. Много разсейва така.
/Българи в Канада | Българи в Ирландия | Българи в Австрия | Българи в Холандия | Българи в Белгия | Българи в ЮАР |
Българи в Гърция | Българи в Австралия | Българи в Нова Зеландия | Българи в Аржентина | Българи в Бразилия |
Българи в Чили | Българи в Мексико | Българи в Япония | Българи в Чехия | Българи във Франция | За пресата /
Тези според мен ще е добре да се съберат в едно дроп доун меню а не да са отдолу на най-долната лента - там по добре да оставиш само линк с контакти, правила условия ала бала и "за реклама" бутона може да го пренесеш долу.
Също може да размениш картата да дойде в дясно а текста от ляво (както казах българите четат от ляво на дясно). (това става дума за страницата начало bg street. )
Как да бъде визията на сайта:
дали да е на цял екран или не - не на цял екран е добре. ( на да не е и много тясно де)
или да има една колона вляво и картата да изпълва екрана до края надясно (променлив размер на картата)
къде да се сложат рекламните полета - соред мен най-отдолу над футъра и в дясно (квадрат) ( но не съм много експерт по адсенс, така че нека колегите кажат)
дали формата за добавяне да бъде винаги видима или да се показва при клик някъде - ако ти остава голо място по-добре да е цяла за да изглежда завършено, но ако нямаш място не го претрупвай пробвай с клик или падащо меню.
къде да са извеждат резултатите при търсене -
къде да бъде формата за търсене (сега ляво) -ако това е най-основната функция на сайта - там където са си е добре. Защото това е едно от първите неща, които хващат окото.
как да изглежда хедъра и футъра - за хедър напиши в Г. на снимки "улица" и виж идеи може да има нещо по-добро то това. Футър - просто една лента с линкове за контакти, политика (ако имаш такава), за реклама и такива работи
Какво повече да се сложи за да се задържат посетителите повече - новини, обяви за българи в чужбина, времето ???? - ако знаеш каква ти е преобладаващата аудитория (деграфски, пол, години) и така сложи нещо интересно за тях, но да се разминава с основната идея на сайта.
Еми това е за сега. Засечи колко ти е баунс рейта и по колко време прекарват хората в сайта преди и след обновяване на дизайна и ще видиш ефекта.
Целта на дизайта е да подсили и улесни функцията на сайта, а не да се 'фръцка' човек с него.