Рекламата и имиджа, който тя носи

eLast

Active Member
Здравейте, колеги!

Понеже с едно приятелче подхванахме да дискутираме един казус и не стигнахме до консенсус ще ми е интересно да разбера и вашето мнение. Та темата на спора е следната: Как възприемате сайт, в който няма адсенс и/или афилиейт реклами?

Липсата на този вид реклами води ли до по-добър имидж сред потребители и потенциални рекламодатели? Или пък говори за незаинтересованост/некомпетентност?

Сайта е БГ, нов и изключително силно поддържан, с цел да влезе в топ 3 в "жанра" си.

Аз лично малко сайтове знам без рекламка, каквато и да е. Може би един от тях е wikipedia, за друг трудно се сещам. Както се вика даже и Google имат реклами, обикновено на техни продукти и услуги. Не се сещам реално за такъв и ми е малко нереален. Не е нито плюс нито минус, а просто политика на сайта. Това не може да определи качеството на сайта, както и нрава на администратора. Сайтовете, които нямат реклама под един или друг вид, са или правителствени или на организации. Информационните сайтове също имат реклама, независимо колко добро намерение имат да се държат чисти. Но всеки има право на мнение, за това според мен и двамата сте прави. Но пак зависи от гледната точка. Ако се мисли от финансова гледна точна, ти си прав. А то морална и любителска - той. Зависи какво реално имате като допирна точка. Но явно още в идеологията се разминавате. И едното на пречи на другото - това, че има рекламки не го прави по-некачествен, а просто по-комерсиален. Но кой в днешно време работи без възнаграждение.

От: Рекламата и имиджа, който тя носи

Далеч съм от мисълта да го правя на добра воля, не е и корпоративен сайт. Според мен обаче като се насвяткат едни афилиейти, едни сенсове в стремежа да гониш някакви уж сигурни, макар и минимални приходи рушиш имидж в очите на посетителите и секваш до известна степен убедеността у рекламодателите, че това е подходящо място за техния бизнес.
Или не съм прав? :)

От: Рекламата и имиджа, който тя носи

Не си прав. Трябва да правиш разликата от нещо хубаво и грозно. Относно рекламата думата трябва да имат дизайнерите. Те единствено могат и знаят как да впишат една реклама за да не бъде натрапчива. Защото един сайт може и да няма реклами и пак да е грозен и отблъскващ, в сравнение със сайт на подобна тематика, който да има и реклама от Адсенс на Гугъл, и афилейт и истинска реклама от реален рекламодател и пак да си е хубав и добре направен и всичко да се вписва. А относно убедеността на рекламодателите, че дадено място в сайт е тяхното място за реклама на техния бизнес - най-сигурния начин да изгониш рекламодател е да направиш едно каре на мястото на банера и да напишеш с големи букви: "Това е мястото за вашата реклама".

Горе