Русия дава $100 000 на този, който успее да хакне Tor

VMiloykov

Well-Known Member
CEEB_53D284B2.jpg
Руското правителство дава награда от 100 000 американски долара на този, който упее да хакне Tor, съобщава руското бюро на Би Би Си.

На правителственият сайт отговарящ за организирането на държавни поръчки се е появило съобщение за възлагане на поръчка за предоставянето "на възможност за получаване на информация за потребителите на анонимизиращата мрежа Tor" (любопитен момент е, че описанието на поръчката е променено вече, но habrhabr предоставят скрийншот от оригиналното съобщениe). Стойността на поръчката: 3.9 млн. рубли (около 112 000 долара).

Решението на администрацията за обявения конкурс беше прието нееднозначно в Русия. Така например, според Саркис Дарбинян, юрист на руската "Пиратска партия", намеренията на руските власти едва ли са да борят с престъпницостта, а по-скоро да налагат цензура към тези, които са несъгласни с водената от Кремъл политика.

"Правоохранителните органи са обезпокоени от възможността хората да влизат анонимно в Мрежата и да посещават забранени ресурси в нея. Т.нар. "закон за блогърите" де факто отнема анонимността, заставяйки анонимните блогери да разкриват своята самоличност и трите си имена. Ако блогър ползва платформа, като Tor, използва и ник, то да се определи точното му местонахождение е невъзможно", счита експерт в разговор с изданието.

"Законът за блогърите" влиза в сила в Русия от първи август и изисква задължителна регистрация за блогърите, чиито сайт има повече от 3000 посещения за денонощие. Изискванията към тях ще бъдат същите, каквито и към традиционните медии, съобщава Би Би Си.

По данни на TorProject в края на юни, анонимната мрежа са ползвали повече от 150 000 руски граждани.
Източник
 
От: Русия дава $100 000 на този, който успее да хакне Tor

Това трудно ще стане. Само времето ще покаже дали може да се хакне Тор.
 

Горе