Ръст на интернет икономиката до 2016 година.

Blinky

Owner
Ръстът ще е точно 2 пъти и това ще се случи до 2016 г. В цифри това означава, че в Г-20 стойността на интернет икономиката ще се увеличи от сегашните 1,5 трилиона паунда на прогнозираните 2,7 трилиона паунда. Това се споменава в доклада на Бостънската консултантска група, цитирана от БГНЕС. Както може да се предположи, този ръст ще се осъществи най-вече заради нарастващото използване на мобилните устройства и достъпа на мрежата през тях. По данни на изследователите 3 милиарда (половината население на света) ще имат достъп до интернет през въпросната година. А поне 4 от всеки 5 притежател ще си позволи да влезе по една или друга причина. Тук се визират най-вече смартфоните и таблетите, които са и основата за прогреса. Преди известно време това се дължеше на нетбуците.

Както се знае, Великобритания е с една от най-развитата интернет икономики в целия свят, като пред нея се нареждат много малко държави. Големината и дава 8% от Брутния Вътрешен Продукт на страната, което е сравнително много и се пречислява като водещ елемент. В не много далечната 2010-та година, процентът е бил едва 4. Във въпросният доклад се споменава, че повече потребители проучват стоки за 2 000 паунда преди да ги купят, което нарежда интернет като средство за информиране по върпосите им.

"Екосистемите" на Amazon, Apple, Facebook, Google, Yahoo, Twitter и т.н. се опитват по всякакъв начин да привлекат все повече и повече потребители. Няма точно утвърден начин, по който се следи това и измерва с точност, но пред BBC, Патрик Пичет (финансовият директор на Google), спомена, че именно интеграцията на социалните сайтове в мобилните устройства ще допренесе както за бизнеса, така и за цялата глобална мрежа.

Както е и в такъв мащам написаното, така мисля, че и тук ще се направят тези ръстове. Това е показателно както за нас, така и за всички, които използват и имат контакт с мрежата всеки ден. Въпросът е тук, колко и по какви стъпки ще се осъществи всичко това. За едната разбрахме - увеличаването на мобилните устройства, но другата трябва да е в самото общество и мислене, както и създаване на навици вплетени или от части обвързани с интернет. Абе, като цяло ще се расте, то друго не се и очакваше. Не случайно тези закони, които опитват да прокарат, идват сега. Всеки е наясно, че интернета ще стане голяма сила в следващите години. ФАКТ!!!

От: Ръст на интернет икономиката до 2016 година.

Тук няма да ни пропусне, това е повече от сигурно. Ако добре си организираме нещата, интернет медиите, сайтове и уеба като цяло ще прикове повече потребители пред компютрите си или мобилните устройства, като успоредно с това ги открадне от телевизията, радиата и принт изданията. Ще ми се да е в някакво норално съотношение като за начало, нещо от рода на 50:50. Едните 50% да е за интернет, а другите 50% - за другите. Тогава вече ще знам, че нещата са много по-нормални. Сега си е меко казано, неандерталщина. Не знам какви проучвания си правиш, примерно, за стоки, гледайки турски сериали и гледайки тамощните реклами. За това българина ходи неусведомен и залупен. Седи един мой приятел и ме пита каква декларация ми трябва за еди какво си. Аз реално не знаех, но го попитах дали е направил всичко възможно да провери, преди да пита човек, който се занимава с декларации само когато му се налага. Той каза ДА. Тогаво го контирах с "а в интернет провери ли?". И той се зачуди. ДА ЧОВЕЧЕ. В ИНТЕРЕНТ ВЕЧЕ ИМА ВСИЧКО!!! :)

Ето нещо интересно за тези, които искат да знаят и как вървят световните пазави, разпределени по държави: TOP 20 COUNTRIES WITH THE HIGHEST NUMBER OF INTERNET USERS. Мисля, че повечето държави на топ позициите са там благодарение на 2 основни причини: брой на населението и изградени навици за ползване на глобалната мрежа. Може да видите, че Япония не е много по-многобройна от Русия, но тук причина №2 е по-водеща. Както става ясно и в поста ми по-горе, итнернет оформя и цели 8% от БВП, което за тук ще свърши много работа. Излишно е да казвам, но за САЩ е може би и по-голям %-та. Поне мин. 10%, но не съм много сигурен. Все пак едно е сигурно, като по-развита и голяма интернет икономика би трябвало да е и владееща в цялата микроикономическа картинка.

това е факт, следващите няколко години ще се осети силен ръст на интернет пазара по света и тук в последствие. с това искам да кажа и на повечето потребители и собственици на сайтове на бг пазара да се стягат. ще има промени както в трафика, така и в адсенс доходите. промените ще настъпят в различни направления, това е повече от сигурно, както и че ще си платим данъците и те ще бъдат похарчени за глупости.

и нека това стане реалност, защото ще има и за бачкаторите хляб. всеки, който иска да взима хубава заплата ще може да се конкурира на световния пазар и няма да се вози с градския транспорт всеки ден за да измъчи 500-600 лева заплата. растежа ще доведе поредица добри неща. единственото което се иска тук е ние като маркетолози да успеем да го реализираме, чрез привличане на повече потребители към интернет. правителствата - да помагат с каквото могат, а ако не могат, както се случва винаги, поне да не пречат.

Виж файлът 2922
Ето го ръста в България ...
Те тия толкова и работят. Имах един приятел работещ като някакво IT с голяма фирма, взимащ такива пари - е неговия статус във facebook най-често се сменяше. А все пак е на работа. Така, че е вдустранно това. Все си мисля, че нещата ще придобият смисъл. Ама то така или иначе тези с проблемите, ще си застинат, а другите - ще успяват. Може да се прецени този шеф даващ 600 лева за ИТ къде се нарежда. :)

А и под растеж се разбира и усвоени пари чрез интернет търговия, реклама.

Наистина доста интересна статия. За вас не знам, но на мен ми даде няколко идеи на къде да си насоча усилията в следващата година-две-три.

@Blinky - сложете и бутон за споделяне на статията (за фейсбук) и го ползвайте, вместо този лайк, че в момента като харесаш нещо го виждам само в Ticker-а в дясно, а не в news feed-a. Добре, че бях отворил фейсбука в точно този момент и видях какво си харесал, че да прочета статията, а иначе си я бях пропуснал.

@ktomov, мда ще гледаме да сложим, защото с какви ли не други джуджавки е. Този шер даже не мога и да го използвам. Лайкът е добре, и да един шер липсва май. ЩЕ го измислим това. Ей от такива предложения и съвети ще имаме нужда след няколко дни. ;)

А отностно темата, ако е нещо към мобилните устройства, определено няма да сбъркаш. Преди няколко месеца, може би и година да е било, бях с едно приятелче, което искаше да развива стриминг сайт в една област, като идеята му беше да има много силна мобилна версия. Така, че да не товари нито един смартфон или таблет с ниски показатели. Тогава си мислех, че малко изпреварва времето си, но сега определено мисля, че не само е в точното време, но май и няма време за изпълнение.

Предполагам в този ред на мисли и апликациите ще започнат да се харчат добре. Много услуги в тази насока ще се изградят, а мобилните версии на повечето сайтове ще гледат и там да предложат реклама. Колкото и да товарят някои банери, ще е необходимо и този трафик да обурнат в продажби. Било то на реклама, продукти, услуги.

За нещо подобно си мисля и аз. Гледам как мобилните приложения набират скорост и как хората си плащат (колкото и нищожни да са сумите) за да смъкнат едно приложение.
Мисълта ми е по-скоро за няколко сайта - няколко за ревюта на различни джунджорийки и 2 сайта специализирани за мобилните телефони и опростяването на работата с мрежата. Абе идеи винаги се раждат, кога и как се реализират е друго.

И отново офтопик. Гледам, че имате og информация в сорса, защо картинката сочи към фавиконата, а не към логото? Отделно на това съм почти сигурен, че с една функция може лесно да се сложи в дескрипшъна част от първото мнение или пък кой прякор е публикувал темата, в колко часа и на каква дата. Все неща, които за някой са eye candy, за други са неща които карат потребителите да цъкнат на линка ;)

Едит: Като гледам размерите на логото няма да е най-подходящо точно това, но ако се направи една екстра картинка с размери 300х300, фейсбука автоматично ще си го оразмерява и ще се вижда като хората :)

От: Re: Ръст на интернет икономиката до 2016 година.

За нещо подобно си мисля и аз. Гледам как мобилните приложения набират скорост и как хората си плащат (колкото и нищожни да са сумите) за да смъкнат едно приложение.
Мисълта ми е по-скоро за няколко сайта - няколко за ревюта на различни джунджорийки и 2 сайта специализирани за мобилните телефони и опростяването на работата с мрежата. Абе идеи винаги се раждат, кога и как се реализират е друго.
Определено има много хляб в това и като че ли е не само бъдеще, но мисля, че с това навлизане на мобилните устройства ще стане и стандарт. Ще гледаме и ние да сме там. То реално май ще гледа всеки да е там. Приложенията може да са тънки или не, но вчера като се се ровех за моята Nokia - Symbian имаше приложения от по $1,5 до $4, може да е имало и по-скъпи, но до там стигнах. Някои решаваха проблеми и това ги правеше и ценни. Има много бизнес там. Реално сега е момента.

Не е лошо апликацията да бъде изградена върху или около идеята на сайт. Както е при YouTube, Feacebook, Twitter. Но и тези, които са изградени само като апликация, пак не са никак зле. На един познат видях на неговия Apple iPhone 3 някакво приложение, което смяташе калории и правеще фитнес програми. Това директно можеше да се завърти около сайт за фитнес и отслабване, ако не е вече, тъй като не го огледах. :) Идей много време за изпълнение, не чак толкова.

И отново офтопик. Гледам, че имате og информация в сорса, защо картинката сочи към фавиконата, а не към логото? Отделно на това съм почти сигурен, че с една функция може лесно да се сложи в дескрипшъна част от първото мнение или пък кой прякор е публикувал темата, в колко часа и на каква дата. Все неща, които за някой са eye candy, за други са неща които карат потребителите да цъкнат на линка ;)

Едит: Като гледам размерите на логото няма да е най-подходящо точно това, но ако се направи една екстра картинка с размери 300х300, фейсбука автоматично ще си го оразмерява и ще се вижда като хората :)

Това ще се случва лека полека. Тези дни, до края на другата седмица се очаква да направим и други промени, та ще ги имаме и тези в предвид. После пак ще искаме мнение от всички Вас и така. :) Ще гледаме да сме както се вина малко "по-социални", това е и идеята преди всичко. Мерси за предложенията. И нека който харесва темите тук, да ги шерва, така ще привлече и вниманието на другите си приятели. А кой знае, може да ги зариби и по този начин да им даде възможност и те да придобият способности за правене на кинти онлайн. Всичко е възможно. ;)

Re: От: Re: Ръст на интернет икономиката до 2016 година.

Определено има много хляб в това и като че ли е не само бъдеще, но мисля, че с това навлизане на мобилните устройства ще стане и стандарт. Ще гледаме и ние да сме там. То реално май ще гледа всеки да е там. Приложенията може да са тънки или не, но вчера като се се ровех за моята Nokia - Symbian имаше приложения от по $1,5 до $4, може да е имало и по-скъпи, но до там стигнах. Някои решаваха проблеми и това ги правеше и ценни. Има много бизнес там. Реално сега е момента.

Не е лошо апликацията да бъде изградена върху или около идеята на сайт. Както е при YouTube, Feacebook, Twitter. Но и тези, които са изградени само като апликация, пак не са никак зле. На един познат видях на неговия Apple iPhone 3 някакво приложение, което смяташе калории и правеще фитнес програми. Това директно можеше да се завърти около сайт за фитнес и отслабване, ако не е вече, тъй като не го огледах. :) Идей много време за изпълнение, не чак толкова.

Определено могат да се направят много неща, а и да имаш доста големи печалби от това.
Няма да спра да давам за пример, една игра, която аз играх - Order & Chaos online, което е нещо като мобилна версия на WoW.
https://market.android.com/details?id=com.gameloft.android.ANMP.GloftMMHM - какво е важното да се отбележи тук - цената и броя на изтеглянията на играта. Като включа опцията за закупуване на допълнителни екстри в играта, като елементи ползвани в "изработката" на дрехи (които могат само да се купят, не и платят), а аз като човек, който от 10тина години тотално е оставил игрите, а бях зарибен от това .. смея да твърдя, че са направили доста. А да, също така имаш 3 месечен трайъл период за да се зарибиш, а след това си плащаш като поп да продължиш да играеш :D

Същото това приложение го има и за iOS като беше ударил приходи от 1 милион за по-малко от половин година.

След всичко това се появи и фейсбук приложение, като в момента според фейсбук се ползва от 20 000 човека. *изненада* то също е платено след навършването на някакъв левъл.

Та мисълта ми е, че може да се ползва и обратния метод - приложение и след това сайт, фесйбук апликация и т.н. Истината е, че в тези платформи пари има и то никак не малки.

Сумата само от продажбата на играта е BGN 117975.24, което е доста добре, имайки предвид, че може да е само тук свялена толкова пъти. И май е така. :) Другото е само бенефитс от самата игра. Сигурно има и вътрешен пазар на герои и земи и не знам какво друго, аз съм страничен наблюдател на самата игра. :) И аз бих се зарибил, все пак мобилния е навсякъде с теб, а време за обиване понякога имаме. Все може да влезеш и да направиш нещо, нали? Защото да блееш в една точка на е опция. :)

Мда, може и този ред са се следва. приложение -> сайт. Даже май вече като гледам как вървят нещата няма правилен начин, просто вече има още един. Всичко това не случайно се разнася като чума и може би не само прогнозите ще са повече от положителни, но мисля, че са и леко занижени. Мисля по този начин най-вече заради това, че няма да е само забава, мисля, че ще има и необходимство в една или друга степен. Представи си апликация на google maps, която може би я има, :) , която реално ти дава местоположението което търсиш без да питаш, и това докато се бориш с тълпите хора рано сутрин към работа. Приложения за всичко може да има, които да олесняват живота на хората. Реално игрите са в областта "забава и отдих".

То има google earth, ти за картите им говориш :Д
А как я сметна тази сума? :) Между 100 и 500 хиляди изтегляния по 10 лева, дори в най-лошият случай да са 100 001 изтегляния прави милион, а съм по-склонен да мисля, че те наближават повече 5цата от колкото 1цата.
Не, че е лесно, играх играта и със сигурност е положен огромен труд, но този труд явно се отблагодарява добре с 5 цифрени месечни чекове :)

Извинявай, това е минимума. Сметнах я като умножих "рейтинга" по цената. Мислех, че рейтинга е брой изтегления за БГ. Мисля, че не съм далеч от истината. :) Иначе за Google, говорех за картите, даже това с 3D-то, снимките от колата на Google. Играта е една от най-печелившите продукти, говорейки за телефони и мобилни устройства. Хората ги използват за убиване на време, при чакане на нещо или отмаряне. Може би и за това все още си се харат добре. Спомням си, че когата на моя Symbian стигнах едно ниво в игра с колички ме попита дали искам да си купя по-мощен двигател и тунинг, като бях сигурен, че нямаше начин с тази бангия да платя онлайн. След 2-3 съкания ме прати на опция със SMS, което ме впечатли много. Та само да се създаде, другото ще си дойде от самосебе си.

Горе