СЕО въпрос за домейн

MihailMihov

Well-Known Member
Така, въпросът ми сигурно ще прозвучи тъпо, обаче не съм много наясно.
Харесвам си ключова дума на КИРИЛИЦА, която има доста хиляди месечни търсения в гугъл, а на ЛАТИНИЦА, тази дума има само няколко стотин. Конкуренцията е милион и половина, но това няма нищо общо с въпроса ми. Купувам си домейн с тази ключова дума, но написан на ЛАТИНИЦА. Как да стане така, че да го оптимизирам за търсене при кирилица?

От: СЕО въпрос за домейн

както се оптимизира домейн на латиница за кл. дума на кирилица :p

аз ли не разбирам въпроса? :D

когато проверяваш колко г/д търсения има дадена кл. дума избирай [Exact] а не Broad

сега в момента ако не си избрал тази опция, за думата която проверяваш ти показва 60,500
но когато избереш [Exact] - друго вече показва: 480
(и тези цифри са месечни)

А как става това ?

с набавяне на линкове...
но не ползвай за anchor текст само тази на кирилица..а и домейн името, други кл. думи, голи линкове (без anchor), вътрешни също и т.н.

Re: От: СЕО въпрос за домейн

А как става това ?
Тук не говорим ли за ексакт мач? Това е малко нож с две остриета, но аз лично ти препоръчвам да е на латиница. Не мисли, че не е ок това. Аз лично бих предпочел така:

gumenicici.com пред гуменицици.com. Мисля, че ще Google ще те отчете и по двата начина. Но в първия случай изглежда доста по подредено и браузъра ще си го чете. Но това е лично мнение. Виждал съм доста изгъзици, особено за SEO оптимизация, там какви регнати домейни има, но няколко са топ и си седят там. Вярвам, че други критерии ще имат значение.

Как да стане? Просто оптимизирай хоума за това. Все пак не мисля, че Google ще те хареса заради името, по-скоро ще е заради съдържанието. Това ще те отличи. Естествено не гледай да преоптимизираш, че ще стане лошо. Дано някой друг изрази мнение, аз съм за това. ;)

Title на кирилица заповащ с ключовата дума(като е по дълъг тейтъла ще е по-добре) + съдържанието на кирилица с ключовата дума + линкове както написа @nortrant. :)

От: От: СЕО въпрос за домейн

Това наскоро се дискутираше. Някои неща ми останаха неясни.
http://www.google.com/search?q=кръчма&oq=кръчма&sugexp=chrome,mod=4&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Не съм правил никаква оптимизация за кръчма - форума ми е за градинарство.
Защо излизам толкова напред по кръчма?

в description и title имаш "Кръчма" - даже и в домейна
това, че не си набавял линкове с anchor "кръчма" не значи, че по тази дума не може да бъдеш на това място
нали за това казах, по-горе: да се пускат всякакви комбинации от anchor тектове - домейна, други кл. думи, вътрешни линкове...
когато домейна е "силен" - може да излзеш по кл. дума на добра позиция.

сега сиг си мислиш, че ако вземеш домейн ексакт мач - ще избегнеш възможността от наказание като не линкваш с точната фраза и ще си на добра позиция - не, нищо не е сигурно.

От: От: СЕО въпрос за домейн

в description и title имаш "Кръчма" - даже и в домейна
това, че не си набавял линкове с anchor "кръчма" не значи, че по тази дума не може да бъдеш на това място
нали за това казах, по-горе: да се пускат всякакви комбинации от anchor тектове - домейна, други кл. думи, вътрешни линкове...
когато домейна е "силен" - може да излзеш по кл. дума на добра позиция.

сега сиг си мислиш, че ако вземеш домейн ексакт мач - ще избегнеш възможността от наказание като не линкваш с точната фраза и ще си на добра позиция - не, нищо не е сигурно.

би ли казал какво е anchor ? неможах да открия

Re: От: От: СЕО въпрос за домейн

би ли казал какво е anchor ? неможах да открия
Текстът на линка, с който водиш към дадената страница:

<a href="....">ANCHOR</a>

Те тава е. :) А това с форума, нека отбележим, че форумите имат доста голяма сила. Ако трябва да бъда честен, малко трудно можем да ги приравним я с някой малък сайт, я с онлайн магазини (ако не е добре оптимизиран и популярен). Може да се даде нещо друго за пример.

От: Re: От: От: СЕО въпрос за домейн

А това с форума, нека отбележим, че форумите имат доста голяма сила. Ако трябва да бъда честен, малко трудно можем да ги приравним я с някой малък сайт, я с онлайн магазини (ако не е добре оптимизиран и популярен). Може да се даде нещо друго за пример.
Искаш да кажеш, че форум платформа е по-силна, от, да речем, блог платформа?
Някакви такива мисли ми се въртят в главата, като се разхождам по Мрежата.
Но ми се струва, че форуми по всичкология, където се коментира какво ли не, не получават високо признание. Или пак е въпрос на декларация на ключови думи и анализ на съдържанието.

Искам да кажа, че в БГ форумите (а и по мой наблюдения) форумите имат идейка по-силно влияние над обикновените блогове или даже големите, като изключим величия като Маршабъл и подобни. Ако забележиш бг-мамата излиза за почти всичко, което се сетиш, като имай на предвид колко много тясно специализирани сайтове има. Да, знам, че и рекламата им не е никак слабо звено в развитието им, но генерират повече контент, основан на потребителски мнения, което колкото и да отричаме доста се харесва на Google. А като технология, не мисля, че блог платформите отстъпват на форумните софтуери. Просто момента с развиване на общност, в която се дискутира нашумял проблем носи своите ползи.

Много правилни мисли ти се въртят в главата. Това е и моето наблюдение. На няколко SEO лекции чух същото, което малко или много се застъпва и с това, което наблюдавам в мрежата. Забелязал съм, че и форуми, в които се разискват и много общи теми успяват да изместят специализираните сайтове, били те пред блог платформи или други къстам решения от към CMS. Даже форума на Data.bg също е един подходящ пример, както и този на ABV.

В тясно-специализираните нищи, мисля, че доста хора са виели силата на комюнити сайтовете. Тук мога да дам един сайт, който има медийна част, а ядрото му (това, което генерира повечето съдържание) - форума пак добре се позиционира с областта си. Става дума за setcombg - част от мрежата на ADX. Трудно може да се избуташ пред него, когато става дума за бяла и черна техника. Защо ли? Съдържанието е изцяло уникално, информативно и се добавя на честно, като е основано на опита и практиката на потребителите в мрежата. Вече не говоря за техническите характеристики като оптимизация за дадена дума или правилната подредба на страниците и менютата.

И аз оптимизирам всеки мой отговор, така, че утре да доведе някой потребител от търсачките, като мисля единствено и само за това този потребител да попадне на правилното място - пишейки своя проблем, намирайки сайт, решаващ го на момента. Той от своя страна или ще допълни или ще се задълбочи в четенето, като по този начин засягаме и друга техническа характеристика - Bounce Rate. Всичко е логически свързано. Просто няма начин това да не направи впечатление на търсачките. Все пак говорим за интелигентни алгоритми, нали?

От: Re: СЕО въпрос за домейн

, но генерират повече контент, основан на потребителски мнения, което колкото и да отричаме доста се харесва на Google.

Блинки, това е временно - след новите ъпдейти, това също ще падне и бг-мамата определено няма да излиза напред когато търся "тороидален трансформатор с токова защита", нищо че вътре 1000 мами са се изс*али по темата. Голямото количество грешна информация или пък спам такава определено ще бъде изхвърлено от сърча съвсем скоро. Няма логика в първите места да излизат мнения на "мами" вместо на специалисти или утвърдени марки.
Дори и потребителите ще почнат да го изхвърлят - нали затова направиха в Гугъл да натиснеш , че това е некачествено съдържание, веднага след като излезнеш от страницата, да не забравяме и баунс рейта, който също става фактор и тн.

То, това е тънкия момент. Не може да се прецени на първо време кое е спам и кое не. Въпросът идва от там след като потребителя попадне на дадената тема и я намира за информационна и точно това, което търси, то на Google му светва лампичката, че ресурса е достоверен източник на тази информация, пък било и то майки да ни учат как се сменя вътрешна гума за трамвай. :)

Както неведнъж съм казвал, алгоритъма по никакъв начин не граничи с перфектно направения, но поне има някаква идея какво да класира и критериите му се определят (както е и логично де) от потребителското поведение. Като са специалисти и утвърдени марки, както каза, нека да направят един голям менюал или инфо секция, в която да успеят да разясняват на аудиторията си за какво иде реч. Това, че те не се ракват преди форум за майки за специализираните си думички само по себе си говори за нещо нередно и мисля, е проблема не е само а алгоритъма на бат Гошо. :)

Аз лично, като обикновен юзър, чета статията или материала, който ми дава най-полезна, пълна и ясна информация за проблема, който имам или за това, което търся, без да имам проблем. Мисля, че както аз, така и ти сме един вид сигнал какво ни харесва, като по този начин Gooogle я успява, а не, да си направи изводите и да класира според това. На мен лично не са ми направили кой знае колко добро впечатление някои марки да имат добре написани, информационни статии, те гледат да селнат нещо, като тук няма начин да не кажат всичко за продукта, но какво от това, като няма обяснение (било то от тях или от потребители, ползвали го) какво да очаквам и какво да правя с него. Колко пъти съм чел ревюта по форуми (последно време за таблети), преди да се насоча към нещо. И даже coolice ми даде не лош съвет (линк) от андродбг форума, което пак е форум. Да, съгласен съм, че е специализиран, но нищо не пречеше и някой в дата.бг да беше дал подобно ревю. Така се прави. Хубавото е, че и остават възможност да се изрази и мнения.

За това аз съм малко субективен дали е временно. По-скоро ще останат топ сайтовете, тези, които дават това, което потребителя търси. Мисля, че има и логика в това. Супер е, че някой има специализиран сайт за декорация, но какво от това, като не успява да дава ценни съвети за дома, които потребителя намира в широкообхватните форуми?

Горе