Смартфоните убиват SMS-ите

Blinky

Owner
sms.jpg

След рязкият скок в продажбите и разпространението на смартфони (smartphones) някои мобилно оператори забелязват значителен спад в услугата си изпращане на текстово съобщение или SMS услугата.

Едно от най големите икономически списания Capital (има и Бг еквивалент тук) споменава, че независимо от ограмните обеми текстови съобщения (SMS-и), повечето световни мобилни оператори забелязват, че драстично е спаднало използването на този тип услуга.

Според изчисления на Bitkom, органицазия в бранша, 2011 година в Германия са изпратени едва 46 млрд. SMS-а, което е 11% повече от миналата година, но приходите са паднали драматично. Това се казва в един от докладите на „International Communications Market Report" на големият великобританския телекомуникационен регулатор Ofcom.

През 2005 година мобилните оператори в Германия са имали приходи от SMS услугите в размер на 5,15 евро средно на абонат, на месечна база. То за същия период от време през 2010 г. тази стойност е намаляла с цели 60%, довело до сумата от 1,90 евро. Същата съдба споделят държавите: Великобритания, Испания, Италия и Холандия. Много вероятно е това да се отнася и за България, имейки предвид тукашното потребление на смартфони.

Водеща причина за случващото се е силното навлизане на смартфони и все по-агресивното им завладяване на голяма част от пазара на мобилни комуникации. При тях потребителите им имат възможност на инсталира както приложения, така и програми, които позволяват по-лесната и на практика безплатна услуга за разменяне на текстови съобщения, както файлове, снимки и др. WhatsApp е една от тях и набира все по-голяма популярност сред хората споделящи в интернет. Все по достъпни и на практика мултифинкционални смартфони вещаят гибелта на SMS-ти по цял свят. Не само приложенията порволяват това - всеки е вече онлайн и това дава възможност потребителя да бъде нон стоп свързан с хората, с които си комуникира е ежедневието. Комуникациите минава друго ниво, а това, че телефоните станаха по-умни е само началото. Както бе казал Робърт Киосаки, скачаме от индустриалната ера в ерата на комуникациите. Статията е пример за това.
 
От: Смартфоните убиват SMS-ите

Изводът - който не пуска sms-и, не е лоялен пУтребител. :mrgreen:
 
Едно за сметка на другите. Всички мобилни приложения изискват достъп до интернет, което пък значи, че ако не си в обхвата на някой хот-спот или увас и тарифния ти план не включва достъп (безплатен) до определено количество трафик си е все същото.

Наистина е в пъти по-удобно при положение, че имаш скайп, фейсбук месинджъра и още една камара апликации.

А и е малко кухо да се пише за приходите от тази услуга. Както всички сме наясно за последните 15 години мобилните услуги падат ежедневно. С моя абонаментен план имам 1500 безплатни смс-а към мрежата на глобул. Как по дяволите се очаква да изразходя всичките, че да имат приходи от следващите? Аз да си счупя пръстите пак не мога да пиша по 50 смс-а дневно.
 
От: Смартфоните убиват SMS-ите

Да им го таковам в ненаситните човки... убили сме им есмите... А тоя трафик дето го ползваме за смартфоните сега да не е без пари... преди по 5,80 за месиджеси сега плюс още толкова отгоре за да ползваме "безплатните" си апликации. Кръвопийци !!! :)


офф: сори, тъкмо прехвърлям номерата от групата на друг оператор и са ми криви сичките :)
 
От: Смартфоните убиват SMS-ите

смс не съм писал от години... само за паркиране :) мамка им
 
От: Смартфоните убиват SMS-ите

http://viber.com - пишете и говорите безплатно, тествал съм го на интернета ми от Глобул за 3.50 на месец и става за говорене. Вярно че е бавен нета им, но пък тая програмка не е лакома.
 
От: Смартфоните убиват SMS-ите

http://viber.com - пишете и говорите безплатно, тествал съм го на интернета ми от Глобул за 3.50 на месец и става за говорене. Вярно че е бавен нета им, но пък тая програмка не е лакома.

Viber тормозеше доста Android-a. Единствената програма, която успя да блокира HTC Desire с Андроид 3.2 ... сега съм с Андроид 4, но не съм тествал. Skype ми върши по-добра работа
 
От: Смартфоните убиват SMS-ите

Аз не виждам проблем с Viber, а и той си работи постоянно на телефона - като ми пише някой или звъни съм винаги на линия така. Skype държиш ли го постоянно включен? Не съм тествал, но си мисля че ще хаби доста батерията, а с viber не виждам никаква разлика в разхода на енергия.
 

Горе