Социално отговорни предприемачи

Ще вземеш ли участие в подобни кампании?


  • Общо гласове
    6

eLast

Active Member
Какво са предприемачите? Носители на инициативата, на новото, на развитието. Но освен същества насочили се към икономическата облага не сме ли все пак и хора? Настървеността е ясна - ако я нямаш, няма да си тук. И все пак като човек, със самочувствието на успяващ, можещ, знаещ имащ ресурс и познание не мислиш ли, че си лидер? Лидер на мнение. Лидер на поведение.

Под робството, кои са съдействали за запазването на традициите и културата? Нима не са били точно предприемчивите българи? А не мислиш ли, че сега като техни наследници, ние не трябва да правим същото? Да пазим и помагаме? А правим ли го в действителност?

Достатъчно ли сме узрели, за да се наречем наистина предприемачи? Даваме пари насам-натам за линкове, банери, статии? А кога е бил последния път, когато сме помогнали на някой в нужда без да има повод за това? Без да се подлагаме на медийно облъчване за пращане на СМС-и и дарителски кампании? Кога сме протегнали ръка просто ей така - за да помогнем и направим някого по-щастлив?

Като немалка общност, с достатъчно голям потенциал и възможности да докажем, че наистина сме това, за което се представяме.
Омръзнало ми е само по Коледа, Великден и природни катаклизми да се обръща внимание на нуждаещите се. Държавата не прави достатъчно за никого. Именно за това трябва да си помагаме сами.

Даваме по 10 лева за линк, статия и т.н. А кога сме купили храна за децата в някой дом? А учебници? А дрехи? Или те по Коледа ще получат остатъците от трохите, след като медии, моб. оператори и всякакви институции изплагиятстват изпратените левчета за помощ.

Каква е моята идея?

Като не малка общност, от хора-двигатели, смятам, че е наш дълг да се организираме и да бъдем пример за социално насочено поведение. Да помогнем без повод! И да го правим системно. И да го правим публично. Защото от тайна помощ - полза няма, никой не прихваща съпричастност, няма бъзз-ефект, няма последователи на идеята!


Предлагам да се отвори сметка, в която да се превеждат суми - фиксирани, за да няма после аз толкова, ти толкова, аз повече, ти повече. Тези суми ще се използват за закупуване на нужни за домове, деца и т.н. активи. Тук искам да отворя скоба, че трябва да се подбират такива, които няма да могат да изчезнат в нечий джоб, за да не се налага после да има и (само)разправи с тарикати.
Също така вярвам, че всеки, след като удари едно финансово рамо може да направи и нещо онлайн, с което също да помогне.

И всичко това да се раздухва, ама да се раздухва здраво. Сигурен съм, че това няма да е проблем. :)


Не смятам, че това е хипотетично-идеалистично-невъзможно.



Ако се отдели сума равна на стойността на някой-друг линк, статия и т.н. ще можем да направим някои деца малко по-щастливи, малко по-усмихнати в милата ни родина.



Ако има интерес от съфорумците, ще обсъдим суми, начини на случване на нещата и т.н.


Сега очаквам Вашите коментари.
 
От: Социално отговорни предприемачи

Напълно подкрепям идеята. Вярвам, че немалко предприемачи имат кътче за благотворителни цели, макар и не публично. Да дариш с усмивка истински нуждаещ се, дори и с нещо минимално е същинско удовлетворение. Предпочитам да зарадвам душа, отколкото да финансирам "икономическите прахосмукачки" (sorry за израза, но в БГ е така).
 
От: Социално отговорни предприемачи

Аз вече се отказах вече от такива инициативи...

и още нещо:

Предлагам да се отвори сметка, в която да се превеждат суми
Бюрокрация и пак бюрокрация - с една дума: много трудно/невъзможно/ не струващо си
 
Против. Вече съм писал защо в една друга тема.

И може да звуча коравосърдечен, ама стига сте насаждали мисълта, че сме длъжни да помагаме на някой. Предприемачи или не - ние се опитваме да си изкараме прехраната, плащаме си данъците и се опитваме да успеем в тази така наречена държава.

Защо съм против - защото хората, които имат възможност, а и големите компании не си го слагат на х*я. Патриоти ли да сме? Да помагаме? До кога бе? Я ми кажете, колко от парите които уж се даряват за българската Коуеда стигат до предназначеното място? А колко от тези пари са одържани за таксите на мобилните оператори?

Писна ми да чувам "под егидата на ГП", "под егидата на ББ", сега сигурно ще се чува и "под егидата на РП". Хайде стига вече. Държавата не функционира като хората - за това не съм виновен аз, човека писал по-горе или човека който е писал в началото. Примера който дават пък високопоставените клечки, които получават заплатите си от нашите данъци е още по-трагичен.

Ако трябваше да се дава пример, можеше един от нашите народни "избраници" да внесе законопроект за лишаване от облагане на дарения, както и да се обяви на публичен търг безплатно отдаване на импулсни номера от които да се набавят средства без даден мобилен оператор да си набива комисионна равна на 55% от стойността на смса.

Ще пиша още по тази тема, защото съм се сблъсквал с тези истории, просто защото съм искал да помогна на някой, а от тази бюрокрация ми е дошло до гуша, ама няма да е сега. Отдавам се на сатирични сериали. И сори, че збозих темата, просто моите 2 стотинки.
 
От: Социално отговорни предприемачи

Имах инициативна страница в сайта ми, като давах възможност на нуждаещите се да потърсят помощ. Въпреки това те получаваха нападки, във ФБ дори ме укориха, че печеля на чужд гръб. Естествено, реших каквото си докарам от интернет, макар и малки приходи да оползотворям за благотворителност и обявих платените рекламни услуги за ползотворни цели.

[Извeстните медии би трябвало да решат нещо по въпроса, вместо да се "маскират" с банер за подпомагане (лично мнение).]

Повечето от нас са стартирали в интернет с надеждата да си докарват допълнителни левчета. С времето се усървършенстват и постигат удовлетворителни резултати. Но хода на действията ни се променят и от вътрешната ни нагласа :) Всеки с възможностите.

Колко е злобно обществото, дори не осъзнава, че всички сме едно цяло. Какво му е нужно на човек... Светлина, любов и здраве...
 
От: Социално отговорни предприемачи

МНОГО МРАЗЯ ПОДОБНИ МОРАЛИСТИЧНО-ЕТИЧНИ ТЕМИ...

повръща ми се от подобни изявления, затова и прочетох само две изречения!
 
Re: От: Социално отговорни предприемачи

Колко е злобно обществото, дори не осъзнава, че всички сме едно цяло. Какво му е нужно на човек... Светлина, любов и здраве...

Поискай утре от това цяло килограм кашкавал и 1 петало луканка и му кажи, че ще му платиш със светлина ;)

Тези романтични възгледи от 90та година вече не са актуални ми се струва. Може аз да съм с грешка.
 
От: Социално отговорни предприемачи

Точно идеята е да се избегнат подобни телефони, оператори и псевдо-помагачи. Колко усилия коства да се отвори една сметка? Колко усилия коства като отидеш в банката да превеждаш пари да пуснеш 10 лева на още 1 сметка - около 5 минути.

Аз също съм много против измислените кампании по телевизора. Именно за това смятам, че е нужно да се направи нещо истинско. Не очаквайте по-ниски данъци или вечна слава от някоя телевизия или радио, направете го, за собствено удовлетворение. Както биха го направили хора от нормална държава.

10 лева по-малко за една кампания могат да облекат едно дете, да осигурят учебници или ремонта на някое училище, да помогнат за по-добър начин на живот на инвалидите. Не всичко се измерва в импресии, уникални и продажби. 10 лева на месец няма да ви направят по-богати и успешни.

Не вярвам, че хората от този форум се плашат от бюрокрацията на 1-2 банки или пък не вярват в собствения си успех, ако наистина искат да се захванат за дадена кауза.
 
С това не се гради контрол и уважение - нещо което трябва държавните органи да имат към гласоподавателите си, а застой и унижение.

Колко сме ние и колко може да съберем? 10 000 човека наскоро бяха регистрирани във форума, нали? По колко предлагаше да съберем? 5 лева? Моята ли сметка е грешна или това прави 50 000?

Сега да припомня ли случая с началничката на НЗОК (предполагам знаеш НЗОК каква организация е и за какво "се грижи")? 12 000 лева премия? А тези под нейното ниво с по 10 000?

Точно с ей такива инициативи научихме седящите на големите кресла да си раздават премии, защото виждаш ли има будни предприемачи, които биха събрали пари да облекат един дом за сираци.

Аз съм до тук с темата, че само ме хващат нервите.
 
От: Социално отговорни предприемачи

По принцип съм за идеята, но съм леко скептично настроен към подобни благотворителни инициативи.
Как и на кого ще помогнем, когато държавата е абдикирала от всякакви социални ангажименти?
Помагал съм и сигурно ще продължа да помагам, ако имам възможност в някои благотворителни каузи, но винаги съм оставал разочарован от крайния резултат.

Цялата държава е в окаяно състояние, къде по-напред да се помага? Как може да се обясни примерно липсата на елементарни материали и лекарства от повечето болници в страната? Не говоря за скъпа техника, в някои болници нямат дори термометри. А когато се направи някоя мащабна медийна благотворителна изява, в повечето случаи е с някаква рекламна цел. Идва някакво природно бедствие и изявите на политиците не закъсняват, веднага се появяват пред камерите с обещания за помощ, но попитайте пострадалите след половин година дали някой им е помогнал. В повечето случаи дават някаква мизерна помощ при такива условия, при които много малко от пострадалите могат да се възползват. Примерно да нямат друг недвижим имот, месечните им доходи да са под 200лв., и накрая се оказва, че почти никой не отговаря на тези условия.
 
От: Социално отговорни предприемачи

А не мислите ли, че точно на базата на това безхаберие от управляващите може да се постигне много за хората. Излиза някой сополив министър и се пени и говори 20 минути глупости от трибуната - резултат никакъв за хората. Излиза един колектив от нищото и помага колкото може на когото може и след това се говори кой какво обещал, кой какво направил.

Защо вечно трябва да се търсят оправдания в некадърниците? Ние като сме по- от тях какво сме направили, за да не ни пречат? Как сме се постарали да си осигурим нормален живот за нас и децата ни? Единствено се жалваме!

И покрай честванията от изминалите дни една мисъл:

"Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате."
 
От: Социално отговорни предприемачи

"Мисли глобално, действай локално" - Аkio Morita
"По дяволите всичко - стегни се и го направи." - Richard Branson

Разведрение на обстановката: игнорирай законите, действай инстинкитвно. За последствия не мисли...
 
От: Социално отговорни предприемачи

Съзнанието трудно се променя.
Колкото и да се пише за социален, българина все още е на принципа "да се спасяваме поединично".
Така е било, така е и сега и може би ще е така и за бъдеще.
Именно за това в България не може да случат протести подобни на стачките в съседна Гърция.

То май вече взе да избива на политика... но както както се казва - политиката не е всичко, но всичко е политика!
 
От: Социално отговорни предприемачи

Ако има интерес от съфорумците, ще обсъдим суми, начини на случване на нещата и т.н.
Няма смисъл да питаш дали има интерес. Няма да получиш особено смислени отговори. Ако ти се прави нещо такова просто го организирай без много предварителни теми и обсъждания, но имай предвид, че се изисква голям ангажимент откъм време и пари. В смисъл, ще вложиш доста от времето си и от личните си пари, но пък резултатът ще си струва. Не е за изхвърляне и фактът, че ще се сблъскаш с егоисти (да не кажа нехранимайковци), които дори на роднините си не биха помогнали, камо ли на някой непознат в нужда, но това е просто част от цената, която всеки плаща ако нагази в тази сфера. Веднага ще те заподозрат, че имаш някакви задни мисли и искаш да се облагодетелстваш лично, защото повечето от хората са свикнали да се интересуват само от себе си и не могат да повярват, че има някой с различна философия за живота.

Предварително трябва да си изясниш на кого искаш да помогнеш, с какво и в какъв срок. Когато основните неща се знаят вече можеш да пуснеш тема и да искаш конкретни неща от желаещите да се включат. Не е задължително да става въпрос за пари. Има и други варианти за взаимопомощ като кръводаряване, дейности за защита на природата или протест срещу конкретна социална несправедливост.
 
От: Социално отговорни предприемачи

Всичко хубаво, но това не ми харесва:

Ако се отдели сума равна на стойността на някой-друг линк, статия и т.н. ще можем да направим някои деца малко по-щастливи, малко по-усмихнати в милата ни родина.
Специално за деца от домовете пари не давам. Достатъчно ги спонсорираме, тях и всичките им живи роднини, които са ги изоставили на гърба на данъкоплатеца, чрез данъците, които плащаме.

Ако имаш някаква конкретна идея за помощ, формулирай я и може да спечелиш поддръжници. Принципното говорене е безсмислено.
 
От: Социално отговорни предприемачи

Като за начало всеки е длъжен да се погрижи за най-близките си. След това ако види, че може да помогне на друг, просто го прави. Не са нужни никакви организации, нито банкови сметки. Всеки може да раздава чужди (дарени) пари. Важното е когато искаш да помогнеш да го правиш самоинициативно от сърце, а не да чакаш някой овчар да ти сочи кошарата. Винаги са се намирали хора които да помогнат на човек в нужда. Често за тази помощ не се изискват големи суми пари, а по-скоро лично отношение.

Конкретно за децата в домовете:
Не знам защо някои хора имат толкова негативно отношение към тях. Защо изобщо става въпрос за даване на пари? Тези деца имат нужда основно от дрехи (защото рядко им се дава достатъчно), храна и внимание (особено на най-малките)
 
От: Социално отговорни предприемачи

Сигурен ли си, че домовете приемат дрехи и че знаеш какви критерии имат? Например, чувал съм от познати, които са се опитвали да даряват, че не е толкова просто - отиваш, даваш парцалите и те пляскат с ръце.
 
От: Социално отговорни предприемачи

Сигурен ли си, че домовете приемат дрехи и че знаеш какви критерии имат? Например, чувал съм от познати, които са се опитвали да даряват, че не е толкова просто - отиваш, даваш парцалите и те пляскат с ръце.
Буклуци никой не ще. За целта си има бунища.
Познавам хора, които посещават домове за оставени деца. Тези така наречени изисквания не знам от къде ги вадиш. В случая единствената грижа на тези, които се грижат за децата, е дрехите да не са парцали и храната да не е с изтекла годност. Никой не те спира да отидеш, да им дадеш хубави запазени дрехи, да ги почерпиш и да им отделиш няколко часа. Имам спомени от много отдавна когато съм ходил с група в такъв дом. Нямаш си представа каква радост е за децата да видят някой да им обръща внимание, тъй като това не се случва често. Оплакваме се, че на държавните институции не им пука за нас, а в крайна сметка не се различаваме много от тях.
 
От: От: Социално отговорни предприемачи

Конкретно за децата в домовете:
Не знам защо някои хора имат толкова негативно отношение към тях. Защо изобщо става въпрос за даване на пари? Тези деца имат нужда основно от дрехи (защото рядко им се дава достатъчно), храна и внимание (особено на най-малките)

Който е ходил в такъв дом знае, че тези деца имат нужда само от ЛЮБОВ.
 

Горе