Социология по български

От: Социология по български

Ех за момент си помислих, че тая статия няма да е анти-ГЕРБ, ама накрая излезна гявола :)

Иначе и на мен ми стана странно вчера като ги слушах - 1.5% за Меглена Кунева??!..... И за какъв балотаж говорим тогава...

А това с процентите на ГЕРБ не е толкова странно, щото хората по начало си гласуват за партии, много малко гледат реално кандидата какви качества има.
И това е нормално, щото президента колкото и да се прави на назависим винаги е лизал партиен г*з. И най-яркия пример е тоя мазник на аватара ми :)
 
От: Социология по български

Въпрос: " Кой смятате, че най-вероятно би бил избран за президент на РБ от изброените:
А/Кумчо Вълчо
Б/Червената Шапчица
В/Бойко Борисов
Г/Вълко Лисичков от с. Мечка"

На другия ден в новините: "98% от българите смятат, че ББ ще спечели предстоящите президентски избори"

Кой български управник е направил най-много за България от изброените:
А/ Хан Токту 766-767
Б/ Хан Паган 767-768
В/ ББ
...и в новините: 99% от анкетираните са на мнение, че ББ е направил най-много за България от всички управлявали до сега.....


:D:D:D
 
От: Социология по български

Агейнст грях ти на душата ако определиш и тази статия като анти ГЕРБ
Още повече че аз съм убеден че в случаят ГЕРБ даже нямат отношение по въпроса и че въпросният социолог просто прави наколенки за да го забележат и да му хвърлят от трохите.
 
От: Социология по български

Като погледнеш кои са социолозите ти става ясно и каква е социологията.
 
От: Социология по български

"При това положение някои от маститите ни „социолози“ много бързо стигат и до прозрения от типът – Щом и така и така не се публикуват реалните резултата, защо въобще да си правя труда да поддържам реална агенция след като ми е необходимо само хората да вярват че наистина имам такава. "
Хе хе. Така е у нас и това важи не само за социологическите проучвания.
 
От: Социология по български

Аз пък си мисля друго. Дори и да не са нагласени "стъкмистиките", са крайно неточни. Хващам се на бас, че всички така наречени "агенции" си имат един и същ списък с... да речем 1000 души, и правят анкети само на тях, може би и срещу заплащане. Следва логиката, че каквото мислят тия 1000 души, го мислят останалите 6 милиона.
То за това думата "референдум" е забранена за българските политици. Защото тогава ще се разбере наистина какво мислят хората.
 
От: Социология по български

През последните години съм имал възможност да видя доста проучвания преди да бъдат публикувани с редакторски намеси и "статистически грешки" и трябва да ти кажа че са доста точни, когато са проведени както трябва и са зададени правилните въпроси. Отделен въпрос е че те никога не виждат бял свят в оригинал.
Извадката от 1000 души е достатъчно представителна за да може да се направи доста точно проучване, но за целта хората участващи в анкетите трябва да са много добре подбрани по пол възраст и место живеене. След многото години в този бизнес и проведени десетки проучвания за агенциите не е проблем да определят коя група от извадката дава най точни резултати (например мъже над 30г. от големите градове) и коя група дава най голямо отклонение например (жени над 60г. от селата) за да направят точни прогнози.
 
От: Социология по български

То работата е, че статистиката е неточна наука, и винаги се явяват такива статистически грешки (+/- няколко процента). Но пък съм сигурен, че един средно интелигентен човек направо ще уцели ако го питат, като включвам и "грешката" разбира се. И... тая логика пък ме води, че всеки може да си направи статистическа агенция и да се анкетира сам. При умело формулирани въпроси, няма начин да сбърка фатално.
 

Горе