Споделяне на web папката със самба. Има ли риск така?

garnet

Well-Known Member
Имам апач, с веб папка /var/www

тя е така като права

drwxr-xr-x 13 www-data root 4096 Aug 27 22:19 www

Какво искам? Да имам достъп до тая папка през самба шер.

Какво мисля да направя? Да добавя www-data в smbpasswd и да му задам там самба пасс.

После в самба.конф

[webfolder]
comment= webdav
path=/var/www
read only = No
valid users = www-data
browseable = yes
create mask=0644
public = no

Има ли риск за сигурността на машината/данните? Ако да как да се направи?

Цел на задачата - да мога да пиша в папката от локалната мрежа през самба, но да виждам всичко там през интернет когато не съм вкъщи.

Само ти искаш да имаш достъп до файловете ?

аз бих го направил със sshfs

само си добавям един юзер без много права на съръвъра
useradd user
passwd user

и с три команди си добавям sshfs , ключ за юзера и си го маунтвам перманентно...

https://www.digitalocean.com/commun...e-sshfs-to-mount-remote-file-systems-over-ssh

има и за уиндоус вижда се като мрежов дял

и да не забравяш правата на файловете ;) ако други хора имат достъп до машината да е 0 на последната цифричка

Последно редактирано от модератор:
От: Споделяне на web папката със самба. Има ли риск така?

Мерсаж за идеята и репичка от мен!!!

От: Споделяне на web папката със самба. Има ли риск така?

Win-SSHFS има проблем със симлинковете

Free версията на SFTP Net Drive, обаче върши чудна работа. Има някои ограничения, но те са несъществени.

Мерси за инфото.
Но не е това което търся.
Целта ми е:
в локалната мрежа да ползвам самба. Не за друго - а за да не инсталирам други програми на дом пц-та. Просто да мап-на самба дяла.
За достъп отвън ползвам вебдав на същата папка през апач през хттпС. Работи си без други програми на всеко пц с браузер както и на нокиа е72 симбиан (вградено в ОС :) ), на андройд през тотал командер, на линукс с вебдавфс, на мак. Всичко без друг софт - директно от кутията. :)

Затова питам, ако потребителя на самбата е ввв-дата (апача) дали ще има проблем от към сигурност.
WWW папката е на www-data.
Ясно, е че самба паролата за ввв-дата няма нищо общо с линукс паролата на ввв-дата (която даже не знам кога и кой е създадена) :)

Имаче ясно е, че варянти много, но много малко от тях НЕ искат допълнителен софт на дом пц и/или на пц някъде навън.

Горе