Според вас ще се съживи ли производството в България ако...

nsevimov

Well-Known Member
Според вас ще се съживи ли производството в България ако онея "помияри" в парламента въведат закон в който ясно и точно е оказано че само 5-10% от стоките в даден магазин може да са внос а останалите 95-90% да са българско производство?

OFFTOPIC: Не знам откъде ми хрумна просто се замислих на какво дередже е българското производство.
 
От: Според вас ще се съживи ли производството в България ако...

Не. Ще настъпи хаос, магазините ще се опразнят, цените ще скочат драстично и черната борса ще придобие неочакван растеж.

Да не говорим, че ще се нарушат една купчина закони за конкуренцията, спогодбите и пазарната икономика.
 
От: Според вас ще се съживи ли производството в България ако...

Ахам между другото забравих да спомена че това си го мислих само и единствено за хранителните продукти.
 
От: Според вас ще се съживи ли производството в България ако...

101% съм сигурен, че няма да си купя български маслини и български банани, а идиотите в парламента, които гласуват тази глупост трябва да се избесят на майдана
 
От: Според вас ще се съживи ли производството в България ако...

Никой не го грее за българското производство. В момента се разпределя баницата за Южен Поток. Кой ще вземе комисионните и кой не.
 
От: Според вас ще се съживи ли производството в България ако...

Ами нашите "производители", вместо да плачат за субсидии, и да се жалват от прекупвачите и търговските вериги, да създадат конкурентен продукт.
Тогава той сам ще си намери пазара. Няма нужда от драстични регулации, стимулиращи спекулата.
 
От: Според вас ще се съживи ли производството в България ако...

Абе не знам ама Ви благодаря за отговорихте бил съм с много грешно мислене по тази тема.
 
Re: От: Според вас ще се съживи ли производството в България ако...

Абе не знам ама Ви благодаря за отговорихте бил съм с много грешно мислене по тази тема.

Какво имаш предвид. ;) Не разбрах. Но смятам, че има ли условия, ще се оправи. То сега едвам малкия и среден бизнес шават. Ако има производство, то е или за навън или тук с клизми и връзки, което си е ебаси бизнеса. Да не се кълнем. :)
 
От: Според вас ще се съживи ли производството в България ако...

Подобен род закон би ни изключил на секундата от ЕС. Самата политика за свободно движение на хора, стоки и капитали не може да се коментира. Това е една от свободите, които получихме след 2007 и трябва да сме много благодарни дори само за нея на ЕС, че ни дундуркат чрез техния си апарат и се опитват да ни въведат в техния сектор на влияние вместо да останем още 65 години в Руския.

Повишаване на производството може да има чрез контрол на външните ни (за ЕС) граници, пресичане на контрабандата на зелени домати и краставици от Македония и Турция (например, не краставиците ще ни оправят де) и въвеждането на субсидии за родните производители на пазарен принцип, а не на принципа на квотите както е в момента. Той изкривява предлагането и съответно цените, забележете колко много зърно почнаха да произвеждат просто защото субсидиите от ЕС са големи и доходоносни за него.

Трябва да има и родно субсидиране на производството на пресни зеленчуци, ако фермата ти отговаря на някои (това не са всички разбира се) изисквания, като например: производство на тукашни сортове, производство щадящо околната среда и почвата, производство "от нивата-до масата" (ефективно подобно производство може да се осъществи чрез коопериране в покрайнините на големите градове), където производителите са и продавачи на пазара, т.е. сутринта манго бере и до довечера жената на манго е продала всичко на пазара на изгодна цена както за тях така и за клиента, защото е елиминирала прекупвача.

Също така трябва да се субсидират овошките, производството на роза и вино. Всички тези култури са традиционни за нашата страна и макар да не предоставят такъв рандеман на печалба (с изключение на розата) могат да ни представляват в западна Европа чрез качествени еко продукти. Разбира се ясно е, че никой французин няма да си купи БГ вино, но чеха или поляка ще си купи, защото ако е субсидирано ще е на цена конкурентна или по-добра за дадено качество от френското. А не като сега в магазина 20 бутилки БГ вино и 20 бутилки чилийска, ЮАРско, НЗеландско и дори италианско... Е познайте кое е по-добро за дадената цена!

И разбира се кооперация, кооперация, кооперация. Но това ще стане след 10на години като старите фермери предадат стопанствата на (евентуално) изучените си деца, които да имат визията и знанията от западен модел (включително и икономически и предприемачески) да го направят. Защото баба Вуна най-големия й страх е в момента да не дойде някой американец с парашут в къщата й и да й разбие циглите с пета и да й открадне млякото на кравата...
 
От: Според вас ще се съживи ли производството в България ако...

Производството на хранителни стоки във всяка страна (почти де, Ватикана не сеят примерно) е ~90% домашно. Вноса не може да компенсира и задържи вакуума за дълго време, защото ако дадена продукция може да бъде произведена със същото качество локално, то няма как да дойде от Турця например по-евтина и да е печеливша за тамошните производители ПРИ СХОДНИ условия от държавата (субсидии, облекчения и т.н.)

Разбира се не всичко може да се гледа у нас, затова цитрусите са ни внос, но това смятам се сещате защо не става...
 

Горе