От: Според вас ще се съживи ли производството в България ако...
Подобен род закон би ни изключил на секундата от ЕС. Самата политика за свободно движение на хора, стоки и капитали не може да се коментира. Това е една от свободите, които получихме след 2007 и трябва да сме много благодарни дори само за нея на ЕС, че ни дундуркат чрез техния си апарат и се опитват да ни въведат в техния сектор на влияние вместо да останем още 65 години в Руския.
Повишаване на производството може да има чрез контрол на външните ни (за ЕС) граници, пресичане на контрабандата на зелени домати и краставици от Македония и Турция (например, не краставиците ще ни оправят де) и въвеждането на субсидии за родните производители на пазарен принцип, а не на принципа на квотите както е в момента. Той изкривява предлагането и съответно цените, забележете колко много зърно почнаха да произвеждат просто защото субсидиите от ЕС са големи и доходоносни за него.
Трябва да има и родно субсидиране на производството на пресни зеленчуци, ако фермата ти отговаря на някои (това не са всички разбира се) изисквания, като например: производство на тукашни сортове, производство щадящо околната среда и почвата, производство "от нивата-до масата" (ефективно подобно производство може да се осъществи чрез коопериране в покрайнините на големите градове), където производителите са и продавачи на пазара, т.е. сутринта манго бере и до довечера жената на манго е продала всичко на пазара на изгодна цена както за тях така и за клиента, защото е елиминирала прекупвача.
Също така трябва да се субсидират овошките, производството на роза и вино. Всички тези култури са традиционни за нашата страна и макар да не предоставят такъв рандеман на печалба (с изключение на розата) могат да ни представляват в западна Европа чрез качествени еко продукти. Разбира се ясно е, че никой французин няма да си купи БГ вино, но чеха или поляка ще си купи, защото ако е субсидирано ще е на цена конкурентна или по-добра за дадено качество от френското. А не като сега в магазина 20 бутилки БГ вино и 20 бутилки чилийска, ЮАРско, НЗеландско и дори италианско... Е познайте кое е по-добро за дадената цена!
И разбира се кооперация, кооперация, кооперация. Но това ще стане след 10на години като старите фермери предадат стопанствата на (евентуално) изучените си деца, които да имат визията и знанията от западен модел (включително и икономически и предприемачески) да го направят. Защото баба Вуна най-големия й страх е в момента да не дойде някой американец с парашут в къщата й и да й разбие циглите с пета и да й открадне млякото на кравата...