Аз и Воз (има предвид Стив Возняк) създадохме Епъл в гаража на родителите ми, когато бях на 20. Работихме упорито и за 10 години Епъл израстна от компания от 2-ма души до компания, оценявана на над 2 милиарда и с повече от 4000 служители. Тъкмо бяхме пуснали нашето най-добро творение – Макинтош, година преди това, а аз тъкмо навърших 30.
И тогава ме уволниха!
Как човек може да бъде уволнен от фирмата, която сам е създал? Така, докато Епъл се развиваше, наехме някой, за който си мислех, че е изключително талантлив и може да управлява компанията с мен и през първата година и малко нещата вървяха добре. Но след това визията ни за бъдещето започна да се разминава и накрая се разделихме. Когато стана това, борда на директорите застана зад него. Така, че на 30 г. аз бях изритан. И то публично! Фокусът на целият ми съзнателен живот го нямаше вече и това беше съкрушително!
През първите няколко месеца наистина не знаех какво да правя. Чувствах се така, сякаш съм предал цялото предишно поколение предприемачи, които повярваха в мен. Сякаш съм изтървал щафетата, докато ми я подават. Срещнах се с Дейвид Пакард и Боб Нойс и се опитах да им се извиня за големия си провал. Беше много публичен провал и дори си мислех да изчезна от долината, да изляза от бизнеса. Но нещо бавно започна да ми се изяснява – аз обичах това, което правя! Развоя на събитията с Епъл не беше променил това. Бях отхвърлен, но все още влюбен. Тогава реших да започна отначало.
Тогава не го осъзнавах, но се окааза, че уволнението ми от Епъл се каза най-доброто нещо, което можеше да ми се случи. Тежестта на това да бъдеш успешен се замени с лекотата на това да бъдеш отново начинаещ, по-малко сигурен във всичко. Това ме освободи да навляза в един от най-креативните периоди на живота си.
През следващите 5 години, основах компания на име NeXT, друга на име Pixar и се влюбих в удивителна жена, която стана моя съпруга. Пиксар създаде първия филм в света, в който се използва компютърна анимация – Играта на играчките и сега е най-успешното студио за компютърна анимация в света. В забележителен обрат на събитията Епъл купиха NeXT, аз се завърнах там, а технологията която развивахме в NeXT е сърцето на възраждането на Епъл. А аз и Лорейн имаме прекрасно семейство.