Странен лаг на компютъра през равни интервали

Firefly

Well-Known Member
От скоро става нещо много странно. Когато гледам филм например, през около 2 минути (на равни интервали) лаптопът ми започва да лагва, картината насича и ако не направя нищо ще си лагва без да спре. При помръднване на мишката или натискане на някое копче на клавиатурата обаче лагът моментално изчезва. И така след 2 минути пак. Прилича на един вид "заспиване" или нещо такова, но няма причина за него. Всичко друго се държи нормално - процесорът си е в норма (на 10-15%), РАМ има предостатъчно (6гб свободни от 8 ), място на харда колкото искаш.

Два пъти преинсталирах уиндоус и двата пъти проблема съществува. Единия тест го направих само при инсталиран уин и сложени драйвери за мрежа, дъно, процесор, звук, видеокарта, без никакви други програми или неща. Същата работа при гледане на филми и играена на игри с джойстик (всичко, което не включва бутане по клавиатурата или с мишката). Пробвах и с различните настройки на Power managment-а (перформънс, пауър сейв и т.н.), но никакъв ефект, пък и по-рано винаги си е работело нормално със същата конфигурация.

Супер странно ми, е толкова години никога не съм виждал такова нещо. На някой друг случвало ли му се е и имате ли идеи на какво може да се дължи?

Лаптопът ми е Dell Inspiron 7720 с един HDD и един SSD диск 120гб, на който е инсталирана операционната система. Единственото наистина ново нещо е SSD диска, но след купуването му лаптопа си работеше нормално близо седмица, преди да започне да лагва така.

Последно редактирано:
От: Странен лаг на компютъра през равни интервали

Ако искаш пробвай да пуснеш мониторинга на процесите и му задай да е винаги отгоре... тогава пусни си филма и като почне да ти сече виж какво прави в момента... Първоначално си мислех, че може да е от VGA-то да загрява, но ако беше така, едва ли като мръднеш мишката щеше да се оправи...

Не мога да кажа със сигурност, но според мен при теб проблема е от някой драйвер и то най-вероятно на видеото, или кодеците. При мен пък имам огромен проблем напоследък с лисика и флаш плеъра (просто ми забива цялото пц.), но не ми се преинсталира зареди това и си го карам така мисля, че е от версията защото преди го нямаше този проблем.

Драйвърите ги тегля от официалния сайт на Дел. Сега даже ги обнових абсолютно всичките. Същата работа. copypaster какво да му е на диска? И двата диска са много нови - единия е SSD 120гб, другия е нормален 1000гб. ОС-а е на SSD диска и всичко си върви на шест - зарежда бързо, всичко работи. Странното е, че лагът е на равни интервали и не някакво натоварване или спичане все едно да прегрее например или нещо такова - мисля си, че ако беше така нямаше да се оправя при най-малкото буване на мишката или натискане на клавиатурата. Прилича много на нещо като "полузаспиване" при Idle и се "събужда" при действие. Пуснал съм пълен скенер на всички дялове с антивирусна, макар проблемът да го имаше още след форматиране на системен диск и прясно инсталиран уин.

Според мен вариантите са 2:

1. Когато компютъра ти е в Idle режим, някакъв background процес се включва и почва да работи. Много го правят, както антивирусни, windows updates и т.н.
Това лесно може да се хване с това което колегата по-горе е предложил, task menager е на екрана в които да виждаш всички процеси...
2. Както каза ти - компютъра ти "полу-заспива" по-точно на процесора де му е зададен някакъв energy save режим, в които тои да минава, въпреки, че при търсене на процесорна мощ от някое приложение, тои автоматично би трябвало отново да си заработи на максимум... Това може да видиш в BIOS при настройките за процесор... Включително може и да Ъпдейтнеш BIOS-a

Другото което мога да предложа, е ако компютъра ти е гаранционен, да го занесеш на сервиз, може проблема да е по сериозен...
Но пробвай с първите 2 -варианта преди да мислиш за сервиз...

Според мен е хардуерен проблем, щом си преинсталирал виндовс. По-скоро търси проблема в дефектна видео карта(може би прегрява?) или в рам памет. излизал ли е някога "син екран" ?

Поддържам мннението на glndrk, че проблема е в опит на смяна на режимите.

Към автора на темата: Виж си различните режими и най-вече заспиването и заспиването на хардовете.

С кой плеър ти го прави проблема? Според мен просто не Бозътъ не отчита, че е активен плеъра и се опитва да заспи.

Така, не беше от режимите, и аз първо за това се сетих и съм пробвал на всички. Хардовете си бяха нагласени да не заспиват. Проблема беше както при филми така и при игри с джойстици. В крайна сметка се оправи. Антивирсната ми нищо не успя да хване, но инсталирах Malwarebytes Anti-Malware и прихвана 4-5 инстанции на някакъв trojan dropper правещ фалшиви svchost.exe. Изчистих ги и сега като че ли не ми е правило повече така. Гадни мизерии, какво да ви кажа...

Горе