Създаване на уебсайт

skyisthelimit

New Member
Здравейте, имам няколко въпроса и ще се радвам, ако намеря отговорите тук. Имам идея и искам да създам уебсайт с платени спортни прогнози. Въпросът ми е тези приходи, които ще получавам от клиенти къде трябва да се отчитат, облагат ли се с ддс и т.н., защото си нямам идея? Също трябва ли да регистрирам БУЛСТАТ? И общо взето какво трябва да направя, за да е всичко легално? Благодаря, ви предварително.

Здравей и добре дошъл при нас. :) Радвам се, че имаш въпроси и веднага ти отговаряме. Лично препоръчвам това, което каза и потребителя @lipcho, като тръгне тогава мисли за фирма и минаване в легалност. Не защото трябва да цакаш държавата, а защото не е добре да почнеш с разходи в самото начало. По-добре да почнеш с приходи, които в последствие да легализираш. Има много преди първата касова бележка или фактура - трафик...сайт, конверсии. ;) И какво ДДС? За чужбина ли си? Там ли са клиентите ти? Защото другото означава, че още в началото ще правиш по над 50К лева на годишна база. Булстатът или т. нар. ЕИК идва като номер още при регистрацията на фирмата, нещо не са ти обяснили правилно. Първо почни със сайта и като започнеш да имаш постъпления - регистрирай фирма. Не бъди толкова наивен да почнеш така смело с разходите в началото, след като още е си видял потенциал. ;) Успехи и ако има нещо, питай. Ние сме насреща. :)

От: Re: Създаване на уебсайт

Благодаря за изчерпателния отговор. Това, което искам да направя го започнах с по-малки размери в една социална мрежа и много бързо започнах да генерирам приходи, а клиентите са предимно от чужбина. Искам всичко да е легално, затова и започнах да мисля за сайт, в който мога да разгърна всичко, което искам да предоставя като услуги. Значи вашият съвет е сайтът да започне работа и чак след това да започна, да мисля за регистрация на фирма. Благодаря още веднъж за съветите.

Значи вашият съвет е сайтът да започне работа и чак след това да започна, да мисля за регистрация на фирма. Благодаря още веднъж за съветите.

Точно така. Направи сайта, виж какво ще стане и тогава мисли за фирма, ако си начинаещ в бранша.

Re: От: Re: Създаване на уебсайт

Благодаря за изчерпателния отговор. Това, което искам да направя го започнах с по-малки размери в една социална мрежа и много бързо започнах да генерирам приходи, а клиентите са предимно от чужбина. Искам всичко да е легално, затова и започнах да мисля за сайт, в който мога да разгърна всичко, което искам да предоставя като услуги. Значи вашият съвет е сайтът да започне работа и чак след това да започна, да мисля за регистрация на фирма. Благодаря още веднъж за съветите.

Щом си почнал да правиш пари, вече му е време да помислиш за фирма и т.н. ;)

И аз мисля, че е добре да постъпиш последователно с нещата - сайт, реклама, приходи, фирма и натам е ясно..... ;)

Здравейте, имам няколко въпроса и ще се радвам, ако намеря отговорите тук. Имам идея и искам да създам уебсайт с платени спортни прогнози. Въпросът ми е тези приходи, които ще получавам от клиенти къде трябва да се отчитат, облагат ли се с ддс и т.н., защото си нямам идея? Също трябва ли да регистрирам БУЛСТАТ? И общо взето какво трябва да направя, за да е всичко легално? Благодаря, ви предварително.

Пич, ако искаш да имаш успешен бизнес в БГ и където и да е, научи се първо да плащаш на себе си и после да другите. Какво излиза, ако направиш всичко на опъки - регваш фирма, започва държавата да те гърби по едни вноски на месец като осигуряващо се лице, после какво....почваш да изграждаш сайт и да трупаш клиенти. И какъв е смисъла да започнеш нещо с разходи, като реално може да обърнеш всичко и да направиш така - сайт, трафик, клиенти - фирма и след това гърбилата на държавата. Защото държавата е пиавица, на нея не и пука за бизнеса, въпросът е защо трябва на теб да ти пука, така де ще имаш фирма, но не я слагай като приоритет при положение, че стартираш и сега нареждаш стъпките. Не, че е глупаво, но е наивно и всеки ще те посъветва да работиш на сигурно, когато има за теб, тогава включваш държавата в делкането. Иначе какво излиза? Едно нищо, още не си познал и бизнеса ти е в тежест. ;)

Пич, ако искаш да имаш успешен бизнес в БГ и където и да е, научи се първо да плащаш на себе си и после да другите. Какво излиза, ако направиш всичко на опъки - регваш фирма, започва държавата да те гърби по едни вноски на месец като осигуряващо се лице, после какво....почваш да изграждаш сайт и да трупаш клиенти. И какъв е смисъла да започнеш нещо с разходи, като реално може да обърнеш всичко и да направиш така - сайт, трафик, клиенти - фирма и след това гърбилата на държавата. Защото държавата е пиавица, на нея не и пука за бизнеса, въпросът е защо трябва на теб да ти пука, така де ще имаш фирма, но не я слагай като приоритет при положение, че стартираш и сега нареждаш стъпките. Не, че е глупаво, но е наивно и всеки ще те посъветва да работиш на сигурно, когато има за теб, тогава включваш държавата в делкането. Иначе какво излиза? Едно нищо, още не си познал и бизнеса ти е в тежест. ;)

Добре, но легално ли е първо да започнеш да изкарваш пари и след това да регистрираш фирма. И примерно тези пари, които си изкарал до преди да регистрираш фирмата трябва ли по някакъв начин да се отчитат и ако да как? Благодаря, ви още веднъж за отговорите.

За, с двете ръце.

Добре, но легално ли е първо да започнеш да изкарваш пари и след това да регистрираш фирма. И примерно тези пари, които си изкарал до преди да регистрираш фирмата трябва ли по някакъв начин да се отчитат и ако да как? Благодаря, ви още веднъж за отговорите.

Редно е щом си започнал да изкарваш пари да имаш фирма. Но не е редно да започнеш да набутваш с бизнеса и после да се чудиш дали ще изкараш пари. Щом изкарваш - трябва да се замисляш вече за фирма. Виж и дали сегашните приходи поне зануляват разходите. ;) Защото "изкарвам пари с бизнес тук" не винаги означава каквото трябва да означава. :)

Питай ги нашите велики депутати...кое е нормално, кое е редно и дали те спазват тези правила. Не искам да звуча като някой изтърсак, но никой няма да те посъветва да тръгнеш с разходите, да лишиш бизнеса си, теб и семейството ти от някакви парични средства, за да си мега легален. И какво означава легален? Самата идея, че след започване на бизнеса и легализирането му е сигнал, че си читав. Представи си следния сценарии - почваш с големите влагания за фирма, счетоводител, осигуровки и печелиш толкова, колкото да ги покриеш тези разходи. И какво излиза....работиш за да пълниш хазната, ако това мислиш, че е бизнес....малко ще те разочаровам. Както ти казах, карай логически последователно. Аз никога не бих почнал бизнес, който храни държавата и счетоводителя ми. Но ти си преценяваш.

Парите, които си изкарал преди това са идеален начин да влязат като разход - регистррация на фирма, изготвяне на сайт, реклама, от което реално държавата ще вземе 0, изключвайки осигуровките, но това се случва след регистрацията на фирма и установяване на твоята роля в нея. ;) И така. Не бъдете наивни, особено ако правите бизнес тук, пак ще се повторя - пращайте на себе си, после на другите, иначе бързо ще ви умре ентосиазма. :) Замисли се и друго, ако не поемеш въздух в началото и убиеш идеята си и бизнеса с такси, сметки, разходи, накрая резултатите не са това, което си очаквал какво става - платил си за това да се научиш, което няма лошо, но в преспектива - ти нямаш нищо, държава няма още един бизнес за цоцане, и счетоводителя ти е минус един клиент, и кой печели? Никой. Но пък си почнал легално. Голяма далавера, няма що. Ако си решил да си чист от до, което ходи докажи как точно си бил нечист, няма лошо, но това ще е едно рамърке, което ще те дръпне назад. Възприемай го като точно така - в началото ти трябва доста повече газ и коне, за да тръгне тази кола с натоварено рамарке (а то определено ще е натоварено), но ускори ли, хване ли енерцията - силата и конете падат и дори ги няма в това си количество. Това е простата логика, но както казах ти си прецени.

Горе