От: Re: Сървър за сайт
Зависи от компютъра, разбира се. Но това на 900 MHz ми звучи като някоя дърта печка, дето хич няма да харчи малко.
Ми, не точно.
По темата за разходите по пускането на домашен сървър за учебни цели (някой ако иска да премести поста):
Ето и една сметка колко всъщност ток харчи един компютър за подобни цели в домашни условия.
Замерванията ги правихме за
HP xw4600 с
Intel q9550, 4 ядра, с 4 платки рам е и три диска. Захранването, с което по принцип идва е 475W и за това теста го направихме с него, а не с подмененото (с него е около 30% по-икономичен). Въпреки всичко, да пусна подобен компютър вкъщи е няколко пъти по-рентабилно от това да колокирам сървър в дата център или наема един или няколко VPS-a. Домашният Интернет в повечето случай също е по-бърз, а и е друго всичко да ти е local.
На сървъра има 7 VPS-а в момента, а мога да пусна много повече ако ми потрябват.
На стандартен desktop подобен на този (или споменатия в темата, нищо че е стар) са му нужни грубо около 100-150W, не повече. Замервахме го отново днес при работа на 60-80% (тук нямаме алчна видео карта и разни други екстри). На
този сайт има доста интересна информация. Не че в Google няма куп други де.
Цената за киловатчас всички я знаете. И все пак, ето линк към сайта на
CEZ.
Математика: (по принцип ми куца
)
Мощност x Работни часове
---------------------------- x цена за киловат/час = общо
1000
В един месец има грубо 730 часа. 730*150W/1000=109.5кВтч. При цена от 0,09872лв това се равнява на 10.80984лв./м. (това е ако работи 24/7 при голямо натоварване, което е изключено да се случи в тестова среда или с компютър, на който човек се учи).
Сега, в моят случай се вижда от километри, че ми е много по-изгодно да държа тестовата среда вкъщи или в офиса вместо да наемам/колокирам сървъри.
Но дори да вземем примера от автора на темата, пак ще дойде по-изгодно и удобно да го пусне вкъщи до като се учи. Не забравяйте, че винаги може да подмени рамта, дисковете и т.н. ако му потрябват повече за разлика от VPS-ите, където ще плаща допълнително всеки месец за всичко. Чарколяците за една такава кочина са ужасно евтини.
П.П. - единственият недостатък, който намирам е, че през лятото е малко куцо ако са в стая, в която има хора постоянно. Зимата обаче имаш един вид безплатна/безплатни печки :lol: