Здравейте, ще ви изложа в няколко точки за какво става въпрос, за да разбере визията ми и начинът по, който разсъждавам. Това е идея, която е главата ми от месеци. Идея, която би трябвало да донесе сериозни процентни печалби.
1.Въпроса за парите. Така, най-вероятно, ще тегля заем, около 2000 лв. В идеалният вариант, ще са необходими около 8000 лева, т.е. търся дофинансиране от 6000лв.
Основната инвестиция е за павилион и бялата техника. Има вариант павилиона и оборудването да се потърсят на старо, в този вариант, ще ства въпрос за по-малко вложение. И допълнителните бумаги, административни, ХЕИ изисквания и прочее които трябва да се покрият.
Това което предлагам срещу дофинансиране е дялово участие 20% и връщане на сумата. Т.е. Всеки месец печалбата се разделя 50 на 50, половината пари от печалбата отиват за връщане на финансирането от примерно 6000лв.
Печалбата която прогнозирам, грубо ще е над 2000, лично смятам че ще е над 3000 лв на месец, но нека да ги приемем ориентировъчно за 2000.
2.Защо биснеса, ще е успешен.
- Първо както сигурно повечето се сещат храната е последното от което, ще се лиши човек.
- Спрямо обстоятелствата нещата стоят така - говорим за държавна администрация от над 100 човека, повечето от които не се прибират за обедна почивка, а си вземат нещо за ядене на бързо. Към тях трябва да се добавят всички останли които по някаква причина щъкат из центъра, а за делничните дни всички хора от селата които се изсипват по техни си въпроси в града. В учебният сезон можем да добавим още потенциални около 400 ученика.
-Изключително слабата конкуренция, на фона на търсенето в града, говоря най-вече за централната част където така да се каже е социалният живот има само един павилион за бързо хранене, една будка за закуски и един павилион за дюнери.
-Това, което предлагат е:
не е на задоволително ниво,
използване на некачествени заготовки,
слаб асортимент,
нулева иновативност,
липса на вариативност,
огромна надценка.
Започвам с примерите:
Ето ви асортимента на съществуващият павилион за бързо хранене...:
2-3 вида принцеси, 2-3 вида тостера, палачинки, най-обичйните неща.
Какви са цените? - ето ви пример - средно голям принцеса със салам и кашкавал 2,70 ст. Не се бъзикам. Средно голяма принцеса с кайма - 1.60лв.
Пример за пица - нормално парче пица каквито обикновено се предлагат - продукти? насипан нарязан кренвирш, наблъскана с царевица и малко кашкавал.
Това, което наричам липса на вариативност- един тип хляб, един тип питки, всичко еднотипно.
Каква е моята идея за асортимент?
- първо съм си напавил преценка какви хора купуват, това е микс от хора които биха дали малко повече за качество и такива за които цената е основното, но както видяхте цените съвсем не са малки.
Аз бих го направил така, примерно принцеси - минимум два видя хляб, примерно единият хрупкав, другият мек, черен или бял.
Бих добавил и студена кухня.
Бих добавил десерти.
Бих предлагал така да се каже малка и голяма порция, бих дал по голям избор на клиента.
Дори бих рискувал да преклагам странично и по изискана храна - примерно студен сандвич с нормален хайвер и риба тон.
Бих правил промоции, седмични или месечки, въобще бих е възползвал от различни бизнес маркетингови стратегии, може да ми повярвате че съм запознат с почти всички тях, с повечето психологически похвати. От години, от много години се занимавам с темата за психо войните, манипулация и всичко подобно.
Знам какви похвати се ползват за да се дръпне някоя струва вътре в човека, за да направи това или онова.
Но не, аз не бих го правил по-лошият начин просто бих използвах похватите за да насоча клиента и да му предложа адекватна услуга.
Как бих влязал на пазара? С качество, относно цените не бих подбивал, бих започнал със съвсем леко по-ниски цени от конкуренцията, не за друго а защото подбиването води до ответно подбиване.
Все пак видяхте за какво става въпрос, ако ви направя една бърза и груба сметка, вече описаната принцеса.
Артикул за 2.70лв, на който себестойността му грубо с включено вътре продукти и топ не е повече от 50%.
С това се опитвам да ви обясня за какви надценки спремо себестойност - печалба става въпрос.
Изчисленията ми са груби, да, но тук става въпрос за минимум, минимум 100 възможно е да е и над 200 подобни артикула, така да се каже, които се продават дневно.
Това като го усредня спрямо всички фактори, изчислявам дневен оборот над 200 лв., от които минимум 150 са печалба, добавяйки всички осоробни разходи.
И това, като го умножа по 22, защото вклювам само делниците, когатоп всъщност е наплива се получава една добра сума.
И като цяло павилиона ми ще предлага микс между качество и цена. Да го кажа грубо - асортименти за бедните и асортименти за по-заможните. Все пак трябва да обхванем максимален брой таргети
Засега няма да ви давам подробности относно техничестото изпълнение на нещата, асортимента и калкулации до стотинка. Пуснах темата за да видите каква е моята визия.
И да си прецените.
А може би и някой, ще се възползва от идеите ми, но карай, това са рисковете на това да издадеш идеите си.
П.с. - Да добавя и малко подорбности относо как може да се случи финансиране, с възможно най-малко рискове за вас.
Примерно първоначално се прави една сметка в която се слагат парите. Аз няма да имам достъп до тази сметка.
С човека се разбираме за да се действа поетапно.
Първо според мен е договарянето на мястото, реално не само принципно, което съм го направил.
Обаждам се и казвам трябват един колко си пари да предплатим наема или арендата.
Вторият етап- след като това е уредено, сяда се и се прави един сериозен договор и се урчедява фирмата.
Трети етап вече се пристъпва към подготовка за обеква- вадят се необходимите разрешителни. Поръчва се повилион. Инсталира се павилиона. Закупува се техниката. Касовият апарат.
И след това се пристъпва към крайната цел - закупува се и се подготвя асортимента. И павилина стартира официално.
1.Въпроса за парите. Така, най-вероятно, ще тегля заем, около 2000 лв. В идеалният вариант, ще са необходими около 8000 лева, т.е. търся дофинансиране от 6000лв.
Основната инвестиция е за павилион и бялата техника. Има вариант павилиона и оборудването да се потърсят на старо, в този вариант, ще ства въпрос за по-малко вложение. И допълнителните бумаги, административни, ХЕИ изисквания и прочее които трябва да се покрият.
Това което предлагам срещу дофинансиране е дялово участие 20% и връщане на сумата. Т.е. Всеки месец печалбата се разделя 50 на 50, половината пари от печалбата отиват за връщане на финансирането от примерно 6000лв.
Печалбата която прогнозирам, грубо ще е над 2000, лично смятам че ще е над 3000 лв на месец, но нека да ги приемем ориентировъчно за 2000.
2.Защо биснеса, ще е успешен.
- Първо както сигурно повечето се сещат храната е последното от което, ще се лиши човек.
- Спрямо обстоятелствата нещата стоят така - говорим за държавна администрация от над 100 човека, повечето от които не се прибират за обедна почивка, а си вземат нещо за ядене на бързо. Към тях трябва да се добавят всички останли които по някаква причина щъкат из центъра, а за делничните дни всички хора от селата които се изсипват по техни си въпроси в града. В учебният сезон можем да добавим още потенциални около 400 ученика.
-Изключително слабата конкуренция, на фона на търсенето в града, говоря най-вече за централната част където така да се каже е социалният живот има само един павилион за бързо хранене, една будка за закуски и един павилион за дюнери.
-Това, което предлагат е:
не е на задоволително ниво,
използване на некачествени заготовки,
слаб асортимент,
нулева иновативност,
липса на вариативност,
огромна надценка.
Започвам с примерите:
Ето ви асортимента на съществуващият павилион за бързо хранене...:
2-3 вида принцеси, 2-3 вида тостера, палачинки, най-обичйните неща.
Какви са цените? - ето ви пример - средно голям принцеса със салам и кашкавал 2,70 ст. Не се бъзикам. Средно голяма принцеса с кайма - 1.60лв.
Пример за пица - нормално парче пица каквито обикновено се предлагат - продукти? насипан нарязан кренвирш, наблъскана с царевица и малко кашкавал.
Това, което наричам липса на вариативност- един тип хляб, един тип питки, всичко еднотипно.
Каква е моята идея за асортимент?
- първо съм си напавил преценка какви хора купуват, това е микс от хора които биха дали малко повече за качество и такива за които цената е основното, но както видяхте цените съвсем не са малки.
Аз бих го направил така, примерно принцеси - минимум два видя хляб, примерно единият хрупкав, другият мек, черен или бял.
Бих добавил и студена кухня.
Бих добавил десерти.
Бих предлагал така да се каже малка и голяма порция, бих дал по голям избор на клиента.
Дори бих рискувал да преклагам странично и по изискана храна - примерно студен сандвич с нормален хайвер и риба тон.
Бих правил промоции, седмични или месечки, въобще бих е възползвал от различни бизнес маркетингови стратегии, може да ми повярвате че съм запознат с почти всички тях, с повечето психологически похвати. От години, от много години се занимавам с темата за психо войните, манипулация и всичко подобно.
Знам какви похвати се ползват за да се дръпне някоя струва вътре в човека, за да направи това или онова.
Но не, аз не бих го правил по-лошият начин просто бих използвах похватите за да насоча клиента и да му предложа адекватна услуга.
Как бих влязал на пазара? С качество, относно цените не бих подбивал, бих започнал със съвсем леко по-ниски цени от конкуренцията, не за друго а защото подбиването води до ответно подбиване.
Все пак видяхте за какво става въпрос, ако ви направя една бърза и груба сметка, вече описаната принцеса.
Артикул за 2.70лв, на който себестойността му грубо с включено вътре продукти и топ не е повече от 50%.
С това се опитвам да ви обясня за какви надценки спремо себестойност - печалба става въпрос.
Изчисленията ми са груби, да, но тук става въпрос за минимум, минимум 100 възможно е да е и над 200 подобни артикула, така да се каже, които се продават дневно.
Това като го усредня спрямо всички фактори, изчислявам дневен оборот над 200 лв., от които минимум 150 са печалба, добавяйки всички осоробни разходи.
И това, като го умножа по 22, защото вклювам само делниците, когатоп всъщност е наплива се получава една добра сума.
И като цяло павилиона ми ще предлага микс между качество и цена. Да го кажа грубо - асортименти за бедните и асортименти за по-заможните. Все пак трябва да обхванем максимален брой таргети
Засега няма да ви давам подробности относно техничестото изпълнение на нещата, асортимента и калкулации до стотинка. Пуснах темата за да видите каква е моята визия.
И да си прецените.
А може би и някой, ще се възползва от идеите ми, но карай, това са рисковете на това да издадеш идеите си.
П.с. - Да добавя и малко подорбности относо как може да се случи финансиране, с възможно най-малко рискове за вас.
Примерно първоначално се прави една сметка в която се слагат парите. Аз няма да имам достъп до тази сметка.
С човека се разбираме за да се действа поетапно.
Първо според мен е договарянето на мястото, реално не само принципно, което съм го направил.
Обаждам се и казвам трябват един колко си пари да предплатим наема или арендата.
Вторият етап- след като това е уредено, сяда се и се прави един сериозен договор и се урчедява фирмата.
Трети етап вече се пристъпва към подготовка за обеква- вадят се необходимите разрешителни. Поръчва се повилион. Инсталира се павилиона. Закупува се техниката. Касовият апарат.
И след това се пристъпва към крайната цел - закупува се и се подготвя асортимента. И павилина стартира официално.
Последно редактирано: