Турция или България е по-добре икономически? Как преценявате икономиките?

LiucheffI

New Member
Видях, че много хора обичат да говорят за Турция. Искам да ви попитам за съвременната ни съседка мислите ли, че Турция е по-добре от България икономически? По какви критерии гледате икономиката на една държава? Аз гледам по GDP (и per capita) и по GINI индекс.
Ако може да забравим за момент времето 1396-1878 и да си поговорим за реалните икономики на двете държави днес :)

От: Турция или България е по-добре икономически? Как преценявате икономиките?

Ако може да забравим за момент времето 1396-1878

Това не може да се забрави....:wink:

Иначе няма място за сравнение, това е все едно да питаш - българите бедни или богати са?

Не разводнявай раздела с глупави теми бре.
Какво има да мислим, то има статистики у Интернетьо, оди чети!

Анджък сурат.

Как сравняваш икономика близо 0.8 трилион долара с икономика от около 54 милярда долара :D

Последно редактирано:

Прочетох, че пише "Тук може да си говорите за всичко". Не знам защо реши, че е глупава темата ми. :(

Кръчмарче, ти ли си?

Видях, че много хора обичат да говорят за Турция. Искам да ви попитам за съвременната ни съседка мислите ли, че Турция е по-добре от България икономически? По какви критерии гледате икономиката на една държава? Аз гледам по GDP (и per capita) и по GINI индекс.
Ако може да забравим за момент времето 1396-1878 и да си поговорим за реалните икономики на двете държави днес :)

Объркал си заглавието...Трябваше да бъде: С колко хиляди процента Турция е по добре икономически от нас и защо?
А времето преди 1878г. не можем да го забравим...попитай родителите си защо не можем да забравим.
Предполагам че щом питаш сигурно не четеш GDP (и per capita) и по GINI индекс, а четеш статистиката на Дянков и Борисов :).

Тая тема ми напомня на една друга на Кръчмата, която беше за Сирия или Иран, не си спомням точно.

Wood че от де ги искара тези хиляди проценти - в абсолютна стойност по БВП 14 пъти 1.3к процента повече. А вече GDP per capita с около 45%, а ако вкараме по паритет на покупателна способност около 7% са по-вече от нас.
Я дай ги видим Бойковите статистики :D

Най-ми хареса за паритета на покупателната способност. Това как се изчислява и какво означава? Не съм икономист ама много искам да науча някои по-интересни неща като това от икономиката. blackout8 ще кажеш ли нещо повече или някой линк на по-разбран език? :)

Ако може да забравим за момент времето 1396-1878
Само за това заслужаваш червено! :twisted:

А и това какво общо има с едно икономическо сравнение към днешна дата?!
Нарочно турен фишек ли е? Или от скудоумие???

Нарочно турен фишек ли е? Или от скудоумие???
Майсторе, превеждай на български език, че не вдяваме някои:)

Де бре! Толкова ли е трудно? Маркираш с мишката, десен клавиш, и прехвърляш на гошо да образова. :p :D

Скудоумие.

Къде ще ги сравняме Турция с нас ? Само знам че Турция е със светлинни години напред по икономика от нас. А пък за армията им да не говорим. Спора е излишен. Всички са напред, и Румъния изплуваха на повърхността, сърбите и те се съвзеха при положение че USA ги бяха потрошили от бомбардировки. Остана само една Македония и ние.

470 евро минимална работна заплата в Турция. 145 Евро в България. Какво да говорим повече?

Лючефф гледам вече баннат горкия :) .
Да не е изпищял кръчма-радарът?

Къде ще ги сравняме Турция с нас ? Само знам че Турция е със светлинни години напред по икономика от нас. А пък за армията им да не говорим. Спора е излишен. Всички са напред, и Румъния изплуваха на повърхността, сърбите и те се съвзеха при положение че USA ги бяха потрошили от бомбардировки. Остана само една Македония и ние.

Те турците може да имат армия ама не виждаш ли, че вече има значение колко атомни бомби имаш, колко ракети, колко такива неща.... :D

Турсите ли - ами прост народ, като нашия български! Не знам, кой от кой е хванал, че на балканос сме мноогооо.......таквиз.Та да дойдем на думата си - почти 80 процента и тук и там са прости,но тях ги ръководят 20 %умни, а нас 20% тарикати и крадливи.До 90 България беше с пъти пред Турсия, а сега с 50 години назад!Няма сравнение!Толкова много дръпнаха напред .Само едно сравнение- В едно семейство, ако само мъжа работи майка му,баща му ,жената може да ползват неговите мед. осигуровки. Ко а?

Горе