От: Търся хора за разработка на сайт.
Аз имах свободно време, свързах се с девойката и си поговорихме хубавко, или по-скоро аз си поговорих хубавко.
1. Разказа ми 50% от идеята си, другата реши да не ми я споделя. Разказа е силно казано, защото отново беше с 2-3 думи.
Аз и казах че според мен уникалната и идея притежава не повече от 2% уникалност, опитах се да проведа дискусия и да и обясня разумно и с доводи че няма начин такъв проект да вади пари. Сиреч, опитах се да водя диалог.
Вместо да проведем един смислен разговор девойката ми заяви "Ок, аз все пак съм решила да го правя."
За да ме обори, че все пак този сайт ще има придохи, тя ми посочи сайт за фън контент, пълен догоре с еротични снимки, който видиш ли взимал съдържание от други сайтове и все пак имал 20к уникални на ден. Защо тя да не достигне същата посещаемост с авторско съдържание. Разбира се според нея, посещаемостта на споменатия сайт АМА ИЗОБЩО не се дължал на еротичните снимки.
След като я попитах чувала ли е за един конкретен тип сайтове, които са с 80% същата идея като нейната се оказа, че тя не ги знае въпреки огромната им популярност преди около година-две.
Лафовете от разговора "Но съм си решена и ще си правя онлайн бизнес." ме докараха до един конкретен извод.
Този форум макар и полезен на много хора вреди изключително много на българския интернет. Как ли?
Сульо и пульо решават да правят, видиш ли, ОНЛАЙН БИЗНЕС:
1. Правят поредния wordpress за видео, картинки, новини
2. Блъскат линкове по социалки и scrape-ват здраво.
3. Разцепват се от кеф на първите $10-15 от Adsense.
Каква по дяволите е стойността на вашите сайтове? Откъде накъде вие ще вадите пари? С какво сте ги заслужили? Аман от излишен спам. Не знам кога тези хора ще разберат, че си губят времето.
Google не пасат трева - или поне от тук нататък ще пасат все по-малко.
И всичко това защо? Защото тук има 200 теми за афилиейт програми, за рекламодатели и т.н. Цялата тази информация е за хора, притажатели на сайтове с трафик, постигнат с труд и усилия, които е нормално рано или късно да ти донесат приходи. Демек първо имаш сайт/трафик - после мислиш за приходи, а не обратното, както се случва като цяло.
Какво се случва в последстие? Тъй като такъв тип сайт събира не само, а ОСНОВНО JUNK трафик, вадите чудовищен CTR ~0,005% и Google ви реже сайта и от SERP-a, и от Adsense, а ние ставаме свидетели на поредната тема тип "Ама какво се случи със сайта ми", "Ах тия мръсници от Google", "Google пак прави каквото си иска".
Извинявам се за дългото мнение, но аман от 15-20 годишни предприемачи, които искат да надхитрят системата.