Attacker
Well-Known Member
Здравейте. Втори курс съм в УНСС и уча счетоводство. Яд ме е, че не потърсих информация за заплащането преди да кандидатствам в университета; постъпих като пълен тъпунгер - уж най-добрата специалност била, най-трудно се влизало, най-много наплив имало за нея... и айде и аз в гьола. Средната заплата за счетоводител обаче е 700 лева. Единствената светлина в тунела е одита като професия - оценка и проверка на финансовото състояние на дадено предприятие - там е около 1200 лева, а и има възможност за пари под масата (това не означава, че ще взимам корупция, просто отбелязвам потенциала ), което ми дава известна доза надежда относно университета, но от друга страна няма много работни места за тази длъжност.
Обаче имам и други мераци - уеб програмиране и интернет маркетинг, където виждам по-голям потенциал. И при двете средните заплати дори в България са малко над тези на одиторите, и най-важното - и при двете мога да работя от вкъщи за чуждестранна фирма или на самоосигурителен принцип (фрийлансър), или дори да отида в чужбина да работя, което при счетоводството и одита е дооооста по-трудно (на практика започвам от нулата с трудовото, счетоводното, данъчното законодателство, терминологията и т.н.). Така мога да изкарвам европейска заплата в България.
Какво ще кажете вие, според вас кое е по-добре?
Благодаря за отзивите и сори, че ви бъркам в здравето с този дългичък пост.
Обаче имам и други мераци - уеб програмиране и интернет маркетинг, където виждам по-голям потенциал. И при двете средните заплати дори в България са малко над тези на одиторите, и най-важното - и при двете мога да работя от вкъщи за чуждестранна фирма или на самоосигурителен принцип (фрийлансър), или дори да отида в чужбина да работя, което при счетоводството и одита е дооооста по-трудно (на практика започвам от нулата с трудовото, счетоводното, данъчното законодателство, терминологията и т.н.). Така мога да изкарвам европейска заплата в България.
- Имам известни познания в сферата на уеб програмирането - работих 2 месеца като фрийлансър, написал съм 4-5 сравнително малки сайта, които използват бази данни, правил съм корекции по вече завършени от други хора сайтове или CMS - добавяне или промяна на функционалности, промяна на дизайн или елементи от дизайна и т.н. Обаче аз искам да стана наистина добър PHP & MySQL програмист, а сегашните ми знания са може би от сорта на 2 от 10, като 10 е човек, завършил току-що Техническия с уеб програмиране, без никакъв опит.
- В интернет маркетинга съм почти нула, но пък той далеч не е за изхвърляне. Само ме притеснява фактът, че Гугъл все повече ограничава влиянието на оптимизаторите върху сайта (което всъщност е нормално), но това от друга страна означава, че пишман оптимизаторите ще намаляват поради слабата им резултатност, а цените на SEO услугите ще се увеличават; пък и интернет маркетингът не е само SEО. Друго, което ми харесва при IM, е, че май има по-висок показател приходи/труд, а ако съм добър и направя мрежа от добре ранкващи се афилейт сайтове например, после ще е пей сърце.
Какво ще кажете вие, според вас кое е по-добре?
Благодаря за отзивите и сори, че ви бъркам в здравето с този дългичък пост.