Учи, Учи та работи за 700лв цял живот!

stuklen

Well-Known Member
Тук попаднах на ядна обява. Т.е. снимка на обява за работа. И първо сигнално реших, че с това някой си прави майтап. Реших да проверя обявата и :shock: То наистина била такава (б.л. на скриншота, който видях пишеш заплата 500лв. Явно са я завишили)!

Ето вижте я и вие: http://it.jobs.bg/f1349514
 
От: Учи, Учи та работи за 700лв цял живот!

Тая обява прилича на законова формалност, за да могат да извадят работни визи на китайски програмисти с аргумента, че липсват българи, които да отговарят на критериите и да искат да поемат работата. За китайците 700-800 лв. са много пари. Работниците във Foxcon примерно взимат 200 долара на месец и работят почти денонощно.
 
От: Учи, Учи та работи за 700лв цял живот!

Абе наскоро се замислих... не знам дали ми се отдава много много мисленето, ама стигнах до заключение че повечето народ да не кажа и всички, учат не за поумнеят и да направят нещо за себе си, а за да могат да се продадат по скъпо на работотдателя?

Учи 4 години за да вземаш по висока заплата с 200 лева?


Та правилно ли го мисля или бъркам нещо ?
 
Ако нямаше тази тактика в България да се учи нещо само колкото да се учи нямаше да има и такива явления като ниските заплати. Сега, тонове хора влезли педагози с двойки ще ни учат децата, после ще се оплакват как видиш ли не им се плаща достатъчно за висшето, завършено с 3-3 и нещо като успех.

Аз познавам много хора, които работят и в офиси и извън такива, по образование и не взимат под 1200лв на месец. Сега, който както се уреди, но тези, които взимат по-малко обикновено имат други бонуси тип финасови на моменти или повече свободно време... Става въпрос и за преводачи и за журналисти и за адвокати, програмисти и т.н.

Просто на мен ми писна някои да искат да работят на ден по 5 часа и да искат 1000лв заплата нето. Не може. В България е друг стандартът и ако ти, завършил с 3-ка образованието си, искаш 1000 за 5-часов раб. ден, какво трябва да иска програмистът, който работи по 16 часа (от вкъщи, но пак си прави проектите постоянно) на ден и си е взел дипломата с 6? 10,000? Още повече, че в нормалните страни такива неща като тръгване по никое време от работа и не-отиване ей така ги няма. Заради това се плаща много - уважение и култура.

И съм много съгласна с Amoun - никой не учи каквото иска.
1 - знае, че няма да му трябва образование, защото тати има къде да го бутне и завършва нещо колкото за има,
2 - влязъл някъде си, защото там са го приели и никъде другаде.
3 - неговата мисъл - влизам Х, защото много се търси/имат високи заплати/рядко срещано е.

Аз като филолог какво ли не съм чувала... Едно момиче ми каза, че била записала "ужасната унгарска филология" (в която не се влиза с нисък бал, или поне тогава не се влизаше), защото бил рядък език, но пък не минала един тон изпити и била депресирана още от първия семестър.
 
От: Учи, Учи та работи за 700лв цял живот!

Тази обява е НИЩО сравнение с ТОВА

П.С. Ряпа на амоун, коментара му е възможно НАЙ-правилния за БГ народа.
 
От: Учи, Учи та работи за 700лв цял живот!

Вижте сега, по принцип особено в ИТ сектора няма много пряка връзка между образованието и заплатата. Аз лично имам 2 дипломи, работил съм на 3-4 места и никои никога не ми е искал да показвам диплома. Обикновено кандидатите се филтрират според някакъв тест или познанията им, затова опита е МНОГО по-важен от образованието. Поне за момента е така...

Друго нещо. За да искаш да взимаш ХХХХ лева, работодателя ти трябва да изкарва поне 2 пъти ХХХХ лева. Българските фирми с добре продаваеми продукти от които реално може да изкара 2х от твоя труд са малко. Следователно трябва да се работи за чужди фирми. Под чужди нямам предвид израелски, гръцки и т.н.

Освен това и нивата на заплатите са различни според технологията. Опън сорс технологиите се плащат по-слабо (изключвам Джавата). Който иска да се върти около горния рейндж на заплатите трябва да се съсредоточи в .NET/Java, вместо PHP/Perl примерно. Аналогично и за базите ... Oracle/MSSQL вместо PostgreSQL/MySQL. Безплатните неща никак не са ентерпрайс, а големите пари са точно там.

Няма какво да се лъжем ... при принцип целта на всеки е да взима максимално много пари за минимално количество работа.
 
От: Учи, Учи та работи за 700лв цял живот!

Или казано накратко:

КОЛКОТО ПО ЛЕСНО ЗАМЕНЯЕМ СИ- ТОЛКОВА ПО НИСКА ЗАПЛАТА ПОЛУЧАВАШ!


затова - бъдете уникални и няма да търсите работа - тя сама ще ви намира :)
 
От: Учи, Учи та работи за 700лв цял живот!

То ако не са те научили да работиш за повече, язък ти за ученето.
 
От: От: Учи, Учи та работи за 700лв цял живот!

Тази обява е НИЩО сравнение с ТОВА

П.С. Ряпа на амоун, коментара му е възможно НАЙ-правилния за БГ народа.

Те при тях е нормално, то това си е държавна работа. Аз един път попаднах на обява за IT в общината и имаше куп изисквания и доста години опит искаха и т.н. ,за заплата 350лв. Познавах главното IT и го питах защо са тези смехории дето ги пускат и ми казаха, че то така си било по закон или нещо такова ми обясни. Т.е. повече пари се взимало, което ме навежда на мисълта, че и там има врътки със заплати, бонуси и други.
 

Горе