Ако нямаше тази тактика в България да се учи нещо само колкото да се учи нямаше да има и такива явления като ниските заплати. Сега, тонове хора влезли педагози с двойки ще ни учат децата, после ще се оплакват как видиш ли не им се плаща достатъчно за висшето, завършено с 3-3 и нещо като успех.
Аз познавам много хора, които работят и в офиси и извън такива, по образование и не взимат под 1200лв на месец. Сега, който както се уреди, но тези, които взимат по-малко обикновено имат други бонуси тип финасови на моменти или повече свободно време... Става въпрос и за преводачи и за журналисти и за адвокати, програмисти и т.н.
Просто на мен ми писна някои да искат да работят на ден по 5 часа и да искат 1000лв заплата нето. Не може. В България е друг стандартът и ако ти, завършил с 3-ка образованието си, искаш 1000 за 5-часов раб. ден, какво трябва да иска програмистът, който работи по 16 часа (от вкъщи, но пак си прави проектите постоянно) на ден и си е взел дипломата с 6? 10,000? Още повече, че в нормалните страни такива неща като тръгване по никое време от работа и не-отиване ей така ги няма. Заради това се плаща много - уважение и култура.
И съм много съгласна с Amoun - никой не учи каквото иска.
1 - знае, че няма да му трябва образование, защото тати има къде да го бутне и завършва нещо колкото за има,
2 - влязъл някъде си, защото там са го приели и никъде другаде.
3 - неговата мисъл - влизам Х, защото много се търси/имат високи заплати/рядко срещано е.
Аз като филолог какво ли не съм чувала... Едно момиче ми каза, че била записала "ужасната унгарска филология" (в която не се влиза с нисък бал, или поне тогава не се влизаше), защото бил рядък език, но пък не минала един тон изпити и била депресирана още от първия семестър.