От: Ще следите ли новия ми SEO сериал?
мМне! Има доста грешки още в първия "епизод".
1. Защо линка към статията ти... направо линка на самата статия е супер НЕ-SEFriendly? (articles.php?article_id=274 - !?)
2. Да видим и резултатите от AdWords...
Първо All Countries, Bulgarian;
после Bulgaria, Bulgarian;
после United States, English;
link building
- Competition: Low | Low | High
- Local: 301,000 | 880 | 110,000
[link building]
- Competition: Low | Low | High
- Local: 27,100 | 170 | 6,600
Разликата между Broad (Общи) и [Exact] (Точни) търсения на месец е огромна. Общите са просто споменаването на ключовата дума в дадено търсене. При търсене на "where to find cheap link building services" се смята за Broad и това, в случая с твоята статия, изобщо няма да ти донесе никаква полза. Други изрази пък биха. Но така или иначе е по-добре да гледаш точните търсения, за да добиеш по-реална представа.
Друго! Това, че Competition (Конкуренцията) е ниска, не означава, че конкуренцията е ниска. :-] Означава, че за реклама по тази дума плащат малко хора. Все пак микро-нишовите сайтове се основават на това - конкуренцията при рекламодателите да е висока, а в SERP-а да е ниска. При "link building" са малко рекламодателите за българския пазар, но конкуренцията в SERP-а далеч не е ниска, имай го предвид! Лесно може да се провери с Market Samurai, OpenSiteExplorer или друг подобен инструмент.
3. Добре, че общите месечни търсения ги делиш на 30. Похвално е. Има обаче и един друг неписан закон, че първия обикновенно обира до 50-60% от трафика. Т.е. в най-лошия случай след като разделиш на 30 е добре да разделиш и на 2. Защото досега не съм попадал на ниша, в която първия в резултатите да обира всичкия трафик.
4. Добре си добавил ключовата дума още няколко пъти в статията. Важно е да я има в заглавието, в текста на няколко пъти, но keyword stuffing-а отдавна вече не е плюс, а по-скоро минус.
5. При преминаването от една страница към друга няма каноникъл таг. Не вярвам и в Google Webmasters да си посочил, че rowstart= е разделител на страници.
6. Къде точно в meta description и meta keywords присъстват думите, по които искаш да си класираш статията?
7. Някакъв линк билдинг да има статията ти?
За това се сещам в този час, но определено не е малко. :-]
EDIT: еХх... Странникът ме изпреварил с хубаво мнение. Подсети ме, че Юлиан за пореден път пуска тема, в която да учи на SEO, ама ми е жал да си изтрия поста.