домейн .eu на кирилица

Moko

Well-Known Member
Говорещите български и гръцки скоро ще могат да разполагат с уебсайтове в домейна „.eu“, чийто адрес е на собствения им език. Днес Европейската комисия прие нови правила за ЕС, които позволяват на Интернет потребителите и предприятията да регистрират имена на домейни в рамките на „.eu“, като използват в имената буквите на всички 23 официални езика на Европейския съюз, включващи сега кирилицата и гръцката азбука. Това означава, че по-късно тази година домейнът „.eu“ ще бъде на разположение и на азбуките, използвани от българите, гърците и кипърците, както и за специални букви, използвани в други езици. Досега чехите можеха да използват само 27 от общо 42-те букви в своя език, а литовците — 23 от 32. Публикуван днес нов доклад на Комисията относно развитието на европейския домейн от първо ниво „.eu“ показва, че броят на регистрираните имена в този домейн (понастоящем около 3 милиона) е нараствал с по 11 % през 2007 и 2008 г.


„Три години след въвеждането на „.eu" той се превърна в ценена алтернатива за растящ брой предприятия и граждани, които желаят да изберат европейска Интернет самоличност. Изборът на „.eu" представлява за предприятията много прост начин да покажат, че те са с регистрирано седалище в една 27-те държави-членки на ЕС и са подвластни на високите стандарти на законодателството на ЕС особено по отношение на защитата на данните, защитата на потребителите или регулирането на финансовия пазар на ЕС", заяви Вивиан Рединг, комисар по въпросите на информационното общество и медиите. Според нея е напълно естествено да се позволи избраните от европейците имена на домейни да бъдат също толкова разнообразни както самата Европа.
Днес Европейската комисия измени правилата за домейна „.eu", така че сега потребителите на Интернет могат да регистрират в „.eu" имена на домейни, като използват различни азбуки като например кирилица или гръцка азбука.
Досега имената на домейни, регистрирани в домейна от първо ниво „.eu", можеха да съдържат само буквите от „a" до „z", цифрите от „0" to „9" и „-". В бъдеще ще бъде възможно регистрирането в „.eu" на имена, съдържащи букви като „à", „ą", „ä", „ψ" или „д".

Източник :
Код:
http://computerworld.bg
 

Горе