имат ли право да ми ограничават достъпа да тегля безплатни неща като искат плащане

nortrant

Well-Known Member
сайтове като download.bg например да ми ограничават достъпа да тегля безплатни неща като ми искат да си платя ?

или са в правото си защото те не продават програмите а това че ги държат на техни сървари ?

От: имат ли право

за да изтегля някаква програма
трябва или да съм пратил смс или да си купя списанието им в които има ваучери
като чрез тях или смс от 2.40 може да получиш 30 дена време за теглене

Download.bg са архивирали разнообразен софтуер с разнообразни лицензи. Повечето програми там са със свободни лицензи, а и това тяхното (на Download.bg) не се води точно продажба. И наистина, важно е как е дефинирано (законите лесно се изкривяват дори с два реда текст озаглавени "Правила за ползване"). Ако го дефинират "достъп до техните сървъри", то тогава имат право защото ти си плащаш нета, което като цена включва трафика от теб до първия рутер изкарващ те извън доставчика ти, а другата част го плаща отсрещния (ако има преминаване през междинни доставчици пак и двете страни ги таксуват макар и рядко поравно). В този случай те карат да си доплатиш и останалата линия, а плащането за пренос на данни (интернет) не знам да се води престъпление.

Ако е за услугата нещо да бъде свалено (стига лиценза на самото приложение да не го забранява), имат пълното право да ти искат пари.

добре, да кажем че съм съгласен

имам един друг въпрос: може ли да си дам тук потреб. име и парола

да теглите и вие ?

т.е. имам ли право да си отстъпвам акаунта - публично, на неограничен брой хора
:arrow: ?

По въпроса първия въпрос са си в пълното право да искат плащане за тегленето ( от юридическа страна ).
По въпроса ти за публичното споделяне на парола и потребител - нямаш право според тях ( нарушаваш техните правила, а за закон мисля, че не ) .
А иначе какви последствия би предизвикало публикуването е малко сложно ( няма как да докажат, че си ти, няма как да докажат, че е съзнателно... )

А иначе какви последствия би предизвикало публикуването е малко сложно ( няма как да докажат, че си ти, няма как да докажат, че е съзнателно... )
Хич не е сложно. Доказателството е ясно. Колко хора знаят username и паролата му? Ако е само той, то кой друг да е виновен? Ако и други я знаят (следователно и ползват), то явно вече им е нарушил правата.
Извод: Или си плащай или не се занимавай с тях. Аз лично нямам какво да правя в този сайт. Бия си един "emerge каквото-ми-трябва" и готово. Да му мислят тези дето нямат достатъчно като количество лесно достъпен софтуер.

От: От: имат ли право

От законова гледна точка не си прав.
Как ще докажеш, че той си е купил достъпа, а паролата и името не ги е намерил някъде... или не му ги е дал приятел или ги е получил от непознат в пощата ?
Как ще докажеш, че това не е зловреден софтуер на неговия компютър, който може да го е направил или е негов неприятел и му е откраднал компютъра ?
А и другото най-важно нещо как ще обвържеш човека X със собственост и отговорност към парола и име - нито е подписвал нещо, нито е заверено, има само едно Лицензионно Споразумение, което не се знае кога какво е било и дали не е сменено веднага след, като си е взел паролата.

Ако бях платил в download.bg с удоволствие бих ги споделил публично, а после нека ме осъдят. Ще ми е интересно да пробват.

Хич не е сложно. Доказателството е ясно. Колко хора знаят username и паролата му? Ако е само той, то кой друг да е виновен? Ако и други я знаят (следователно и ползват), то явно вече им е нарушил правата.
Извод: Или си плащай или не се занимавай с тях. Аз лично нямам какво да правя в този сайт. Бия си един "emerge каквото-ми-трябва" и готово. Да му мислят тези дето нямат достатъчно като количество лесно достъпен софтуер.

От: От: От: имат ли право

идеята ми е да направя скрипт чрез които други хора да го ползват и да теглят чрез моя акаунт
но без да знаят user i pass

От законова гледна точка не си прав.
Как ще докажеш, че той си е купил достъпа, а паролата и името не ги е намерил някъде... или не му ги е дал приятел или ги е получил от непознат в пощата ?
Как ще докажеш, че това не е зловреден софтуер на неговия компютър, който може да го е направил или е негов неприятел и му е откраднал компютъра ?
А и другото най-важно нещо как ще обвържеш човека X със собственост и отговорност към парола и име - нито е подписвал нещо, нито е заверено, има само едно Лицензионно Споразумение, което не се знае кога какво е било и дали не е сменено веднага след, като си е взел паролата.

Ако бях платил в download.bg с удоволствие бих ги споделил публично, а после нека ме осъдят. Ще ми е интересно да пробват.

Е така със скрипт вероятно ще го правиш с търговска цел.
А в такъв случай от законова гледна точка си под повече удари и все пак трудно се доказва и не е сигурно кой какво е нарушил.
Възможно е да ти търсят компенсация ( ако при тях всичко е гладко по сайта ) чрез съд или може да искат от хостинга да ти спрат сайта.
Някой по-запознат да си каже мнението.

Имат право, как да нямат? Те не ти искат пари за самите програми, а за това, че ги намираш през техния сайт и използваш каталога им. А доколко са на техни сървъри програмите незнам. Преди си се теглеше от сайта на производителя, когато беше безплатно, сега незнам как е, от както го направиха платено не свалям от там. Не виждам и смисъл, като намеря нещо, просто го пиша в гугъл и си го свалям от друго място.

не ! нищо подобно
няма да е с търговска цел
а само хората да могат да свалят безплатно :(

QUOTE=alexer;135312]Е така със скрипт вероятно ще го правиш с търговска цел.
А в такъв случай от законова гледна точка си под повече удари и все пак трудно се доказва и не е сигурно кой какво е нарушил.
Възможно е да ти търсят компенсация ( ако при тях всичко е гладко по сайта ) чрез съд или може да искат от хостинга да ти спрат сайта.
Някой по-запознат да си каже мнението.[/QUOTE]

Предполагам, че нямат право да ограничават достъпа до безплатни програми, а още по-малко да ни карат да плащаме за платени такива. Все пак от голямо значение е как са формулирали условията си за ползване.

П.С.: Сега влязох и мога да тегля, дори без да съм регистриран.

Разбира се, че имат право да ти ограничават достъпа до каквото си искат в техния сайт.
Ако искат и до google.bg ще те ограничат.

Предполагам, че нямат право да ограничават достъпа до безплатни програми, а още по-малко да ни карат да плащаме за платени такива. Все пак от голямо значение е как са формулирали условията си за ползване.

П.С.: Сега влязох и мога да тегля, дори без да съм регистриран.

От: От: имат ли право

e как ?
това е невъзможно
да не говорим че не си регнат ....??

Ако отворя файл през търсачката и тръгна да го свалям ми иска регистрация. Ако си го намеря, от тяхната директория, свалянето започва директно.

Сайтът си е техен и могат да правят каквото искат. Ясно са описали за какво точно искат пари и то не е за да си купиш безплатните програми.

Друг е въпросът, че тактиката им е уникално тъпа. Имаха хубав и популярен сайт, а сега имат едно нищо. Едва ли има по-глупав начин да монетаризираш подобен сайт. И 1 стотинка да направят таксата пак не бих плащал за нещо, което мога да изтегля безплатно и легално от 150 други места в мрежата.

Лично аз когато ползвам download.bg е за да прочета описанието и коментарите към някоя програма. Ако искам да я изтегля просто отивам на друго безплатно място, например в download.com и си тегля от там. Как ли пък няма да им пращам SMS-и. Не съм скъперник, въпросът е принципен.

Горе