обработка на суров материал на сватба цени?

naskobg

Well-Known Member
колко горе долу струва обработката на една сватба 2-3 часа суров видео материал? питам защото имам един приятел, който има познат и се занимава със заснемане на сватби, но нямал достатъчно време да обработва сватбите , защото имал много поръчки.
дава по 50 лв. за обработка на сватба..това добре ли е като цена да се хващам или не си заслужава.

От: обработка на суров материал на сватба цени?

зависи колко време ще ти отнеме

Аз не бих се хванала за 50 лева. Обработката на сватба, монтаж, надписи, разкрасяване е измежду най-неблагодарните работи. Обикновено я младоженците, я някои от родата е недоволен и иска нещата да са направени по друг начин. Много зависи и от суровия материал. Ако не е качествен - нищо не може да се направи, но се обвинява монтажиста, а не който е снимал.
На каквато и цифра да се съгласиш, съветвам те да уточниш предварително как, какво и в каква последователност да монтираш и да се договириш за допълнително заплащане за евентуални промени в последствие. :|

Горното, разбира се важи ако се правят нещата професионално и целта е да се направи качествено филмче от събитието.
Ако просто трябва да резнеш сниманото от тук - от там и да го запишеш на диск, въпросът е друг... ама 50 лева пак ми се струват малко.

ясно..все пак ще си поговоря с този човек..и че за 50 лв..мога да му "нарежа" сватбата и някой друг надпис но не повече.

Цената зависи от това, ти за колко си готов да извършиш дадената услуга качествено. Затова 50лв. са много и малко. Много са ако ти трябват, за всичко останало са малко. Аз с едно 3-4 минутно клипче си играя един час, камо ли да сътвориш едно хубаво сватбено видео. Затова само ти можеш да кажеш дали цената те устройва.

...дава по 50 лв. за обработка на сватба..това добре ли е като цена да се хващам или не си заслужава.

ясно..все пак ще си поговоря с този човек..и че за 50 лв..мога да му "нарежа" сватбата и някой друг надпис но не повече.

naskobg => и още нещо, което може и да не ти хареса, но е много важно. По въпросите които задаваш разбирам, че явно не разбираш от това и си нямаш и понятие. В този случай не се хващай с това. Не си ли монтажист, не разбираш ли от това, ако тепърва ще се учиш как се работи с монтажни програми...ако смяташ да работиш примерно с някоя монтажна програма от типа на Sony Vegas - забрави! Виждали сме всякакви такива материали, клипчета, монтирани от уж професионалисти... които после да трябва да се оправят.
А така също не знам и този, който снима сватбите какво видео прави - качествено или не. Обикновено сватбарските фотографи снимат много некачествено и се искат знания и умения за да се оправят грешките. Цената за монтаж във всички случаи е трицифрена, но не е 100 лв., а е над тях.

Друго което трябва да имаш предвид - трябва да имаш хубава и качествена машина за работа. Ако не разполагаш с такъв компютър - просто забрави, че ще правиш монтаж. Има процеси на работа, на обработка на материала, които с обикновен компютър или не могат да се направят или биха ти отнели половин или един ден като време.

За сега другите неща които са важни за да се прави монтаж ще ги пропусна.

Интересно ми е, всеки който може да сглоби няколко снимки и да ги направи като клипче и да ги качи в тубата или вбокса и се мисли за монтажист и че може да работи това.

Странникът:
Така значи..първо за да питам значи имам си понятие и то добро. Не съм новообранец в тази ниша.Правил съм шапки за телевизия, видео реклама..обработвал съм суров материал на народна музика, която след това се пуска по тв..и т.н. Занимавал съм се предимно с на Адобе продуктите както и някой плъгини към тях. както и друг софтуер.
Питам защото от доста време не съм се занимавал с видео обработка ,може би 5-6 години и сега незнам как са цените. Пределно ми е ясно че със слаба машина не става ...
Ако визираш мен за последното ти изречение значи си сгрешил.
все пак сори ако съм те обидил нещо.

Ако визираш мен за последното ти изречение значи си сгрешил.

Не, в последното изречение не визирам теб, а както споменах всички знайни и незнайни монтажисти на клипчета за тубата или вбокса :).
Иначе не знаех до колко си запознат с този процес и просто описах някой от ключовите моменти за такава дейсност. Мислех, че не си запознат с тях, но явно съм сгрешил. Приятно е да видя някой, който разбира от това. :)
И не, не си ме обидил, извини ме, ако аз съм те засегнал с нещо.

Зависи от изискванията за монтажа. Ако е само да го сглобиш и да сложиш надпис и някой друг ефект, става лесно. Аз съм правил такива монтажи и ми отнема не повече от 1 час за 3 часово видео, след което го пускам да се прави. Та ако случая е такъв, 50 лева ми изглеждат добра сума. Ако обаче има по-големи изисквания и се иска детайлен преглед, добавяне и търсене на музика, повече надписи, ефекти и т.н, тогава тези пари ми се виждат малко. Ще ти отнеме само 3 часа да прегледаш суровия материал, като сложим и другото, един ден е много вероятно да не ти стигне.

Да, всичко зависи от какво пича разбира под обработка. Нека ти поясни първо какво се иска. Иначе и ден да ти е труда в началото 50лв не е зле :) стига да има всеки ден клипче нали

Горе