скрипт за галерия на снимки html

naskobg

Well-Known Member
здравейте
Някой знае ли откъде мога да намеря скрипт за галерия на снимки (като на снимките)

galery2.jpggalery.jpg

има ли начин скрипта да генерира сам малките снимки или аз трябва да ги правя ръчно?
сайта е чист html и тип "сайт визитка" .

От: скрипт за галерия на снимки html

малките картинки няма как да ги генерираш с хтмл
всъщност с хтмл нищо не може да направиш - освен: на всички картинки правиш (със някаква програма) тези умалени копия, подреждаш ги в една страница и после по една нова за всяка отделна със по два бутона

ако снимките не са много и няма да добавяш често нови - може да го направиш ръчно ако не намериш подходящ (php) скрипт за галерия със твоите изисквания

Не намасвай бекенд-а в чист и прост фронт-енд проблем.

@naskobg отвори google и напиши jquery gallery и си избери една от многото, която да ти допада.

От: От: скрипт за галерия на снимки html

малките картинки няма как да ги генерираш с хтмл
всъщност с хтмл нищо не може да направиш - освен: на всички картинки правиш (със някаква програма) тези умалени копия, подреждаш ги в една страница и после по една нова за всяка отделна със по два бутона
Извинявай ама защо се изказваш неподготвен?
Ето ти работещ пример как с чист html една картинка я показвам в три размера.
А с HTML5 Canvas мoга да ти направя и чудеса като crop и тем подобни.
Не намасвай бекенд-а в чист и прост фронт-енд проблем.
Абсолютно е прав

@naskobg отвори google и напиши jquery gallery и си избери една от многото, която да ти допада.
А това е най-лесното решение. Е освен ако не става въпрос за страница с 10-на картинки, която няма да се променя. Тогава няма смисъл от товарене с излишни фреймуърци.

http://www.neowise.com/instant-gallery-maker/

точно това ще ти свърши работа
генерира ти всичко малки и големи снимки
а и можеш да бараш в html кода и сам да си правиш templates

От: От: От: скрипт за галерия на снимки html

Извинявай ама защо се изказваш неподготвен?
Ето ти работещ пример как с чист html една картинка я показвам в три размера.

без да гледаш кода, кажи ми има ли разлика между тези двете:

http://jsfiddle.net/bbdbdbd/kUvbL/

http://jsfiddle.net/bbdbdbd/dELa9/2/

:)

без да гледаш кода, кажи ми има ли разлика между тези двете:

http://jsfiddle.net/bbdbdbd/kUvbL/

http://jsfiddle.net/bbdbdbd/dELa9/2/

:)
Сори ама не мога да зацепя каква ти е идеята и каква разлика трябва да има. Освен че и на двете места не е затворен класа в css-а :)

Сори ама не мога да зацепя каква ти е идеята и каква разлика трябва да има. Освен че и на двете места не е затворен класа в css-а :)

ясно, за теб няма разлика..така и очаквах

айде малко пояснение щом не може да се сетиш сам:

ако @naskobg използва първия пример да направи галерия, само за зареждането й ще се изхарчат 40 мб
ако използва втория - около 200 кб + снимките които всеки потребител зареди

Глупости на търкалета, Митрев даде точната насока

ако @naskobg използва първия пример да направи галерия, само за зареждането й ще се изхарчат 40 мб

Някъде да съм казал, че това е правилният начин да се прави? Аз само ти дадох пример, че нещата може да се направят с чист html/css.

nortrant каза:
всъщност с хтмл нищо не може да направиш

Баси и драмата. Човека сам ще си прецени дали да прави thumbs или не.
Въпроса му беше как може с фронт-енд(нищо че пита за html - просто това е чувал, не е нужно да познава терминологията) да направи галерия, а не нещо друго.

@nortrant между дрогото браузърите ползват кеш ;), така че твоите 40МБ стават там колкото е снимката.

Някъде да съм казал, че това е правилният начин да се прави? Аз само ти дадох пример, че нещата може да се направят с чист html/css.

@Наско очаква правилния начин. :wink:

Баси и драмата. Човека сам ще си прецени дали да прави thumbs или не.
Въпроса му беше как може с фронт-енд(нищо че пита за html - просто това е чувал, не е нужно да познава терминологията) да направи галерия, а не нещо друго.

@nortrant между дрогото браузърите ползват кеш ;), така че твоите 40МБ стават там колкото е снимката.

Много по-трудно ще му е да търси jquery gallery - да я редактира, инсталира и настройва
точно 40 мб ще са ако бях намерил различни, но сложих една за по-бързо

така и така не разбрах - може ли jquery да генерира thumbs и изискванията за хостинг нормални ли са
(питам сериозно, защото искам да знам)

@nortrant няма как фроненда да генерира thumbs. Това го знаят и децата.

Копирането на 2-5 реда код от страницата на плугина не е никак трудно.

С РНР се правят, или по-точно казано се взима една изображение и чрез GD библиотеката се създава ново такова с други размери
добре, а thumbs как да се направят?

Говорим за проста галерия, thumb-овете може да се направят с Gwenview или IrfanView.
Да не говорим, че в 90% от случаите дори не е нужно да се правят, защото снимките не са големи(размирайте над 1000x1000)

Много по-трудно ще му е да търси jquery gallery - да я редактира, инсталира и настройва
точно 40 мб ще са ако бях намерил различни, но сложих една за по-бързо
И на каква база ги изчисли тия 40МБ?

сайта е чист html и тип "сайт визитка" .
Не оставам с впечатление, че човека иска да качва снимки с разделителна способност за отпечатване на билборд. Нормална smush-ната картинка с прилични размери не тежи повече от 100К.
Да кажем, че галерията е от 50 снимки ... 4-5МБ. Макар, че и това ми се вижда супер много, но поради липса на подробни данни от автора на темата ще приеме, че е вроятно.
Имаме 2 проблема:
1. Трафика - безплатен cloudflare
2. Скоростта на зареждане на страницата - lazy load

Аз лично естествено не бих го направил по този начин, но човека явно не е напред с материала, че да го хвърляте в дълбоките води.
Пък и не вярвам да има милиони импресии на ден :D

Ти още малко ще му кажеш и VPS да вземе заради една галерия :shock:

не се знае какъв хостинг ползва, ако е безплатен - тези 4-5 мб ще ги зарежда 10 мин

снимката не може да е 100 кб, освен ако не е thumb :wink: Нали говорим за снимки от които би станало ясно на клиентите за какво иде реч?
т.е. по около 1-2 мб всяка

20 снимки това са 20-40 мб което въобще не е малко

ами ако си с мобилен нет? ами ако ти е бавен - колко време ще ги зареждаш?

аз му казах как ще стане най-лесно, а вие скочихте че съм се бил изказван неподготвен

ти не би ползвал този вариант, а го предлагаш? защо не спомена за проблемите които биха могли да се създадат?
дълбоки води е jquery, а не html

Горе