търся мнения за реализация на сайт свързващ продавач с купувач!

batnikov

New Member
Задравейте на всички, нов съм тук и не съм сигурен дали темата ми е в правилната категория, затова ме извинете. Според мен темата е доста обширна и може да влезе не само в една категория. Та на въпроса...
Трябва да изградя сайт чиято функционалност да бъде следната.
1. Продавач(и) на онлайн услуги да може да се регистрира (т) и да качи продуктите си като си определят цена (примерно автори на снимки)
2. Купувачите да разглеждат каталога и да купуват от продавачите като след плащане ще могат да изтеглят продукта.
Друг пример е онлайн магазина за модули на OpenCart
Въпросите които ме терзаят са следните:
Как би било най удачно да се реализира разплащанрето меджу двете страни, като дори си мисля че е желателно сайта да не влиза като трета страна която да прехвърля парите? Дали това е възможно и какви са вариантите за реализация - чисто техническа, а също и от страна на плащане и "банкиране"

Препоръчайте ми система за управление на съдържанието и възможни допулнителни модули които да дават тези технически възможности.

Моята представа (може и да е грешна) е продавача си дава банкова сметка която да се ползва като входяща и купувача при плащане на поръчката да си въвежда своята кредитна карта която да е изходяща за парите. След плащане парите от купувач отиват при продавач и купувач вече има бутон да си свали продукта на продавача.

Ще се радвам на всякакви насоки и критики към идеята от ваша страна.
Пропуснах да спомена, че за приходи сайта няма да ползва никаква част от сделките които се случват между продавач и купувач, а също така не е ориентиран към определен локален пазар (няма да бъде само за България)

Последно редактирано:
Здравей и добре дошъл тук, при нас. ;)

Мисля, че си оцелил секцията. Ще трябва да си трета страна, защото реално си нещо като борса, ако искаш де. Но ти ще искаш, защото ще си поискаш комисонна за това, че си посредник между тях. Поне това е моделът, който гониш, ако не се лъжа, или мислиш по друг начин а монетеризираш. ;)

От: търся мнения за реализация на сайт свързващ продавач с купувач!

Добре дошъл и от мен!
Ти си лесен веднага ще те насочим.

Има предостатъчно готови системи които може да закупиш на разумна цена. Повярвай това е много добро решение.
Колкото за плащането, не бива да се безпокоиш. Повечето системи които съм виждал имат опция автоматично да отбиват твоя % от сделката, да взимат твоето от сумата на продавача и да го пращат на теб. Така няма лъжа и измама. Всичко е честно и почтено, няма 3та страна и кой на кого не пратил ...

По принцип не поощрявам не ползването на търсачките преди писане на теми но след като си нов и за добре дошъл :

https://cloneforest.com/products/ThemeClone-2-0

http://zipmarket.net/#

http://marketplace.bsetec.com/

Вярвам че на татък и сам ще се оправиш.

Успех

Принципно същото нещо съм решил да реализирам и аз. И проблема ми е същия - как парите да се прехвърлят от един човек на друг без да преминават през сметките на сайта и без да преминават през четвърта страна като PayPal. Таксите при тях са едно на ръка, другото е, че по някакви съображения PayPal винаги може да реши да блокира сметката, има пълна зависимост.

За да няма четвърта страна, значи сайта трябва да играе тази роля. Обаче как се организират плащания между различните банки по света... Предполагам всяка банка си има собствен сървър и собствен API. А дали ще са съгласни да комуникират с някакъв си никому неизвестен сайт? Да даде разрешение на един сайт да източва пари от произволни банкови сметки към произволни други банки? Май не би било толкова лесно.

Явно затова са измислили PayPal. Банките са се доверили на PayPal и той комуникира с тях на заден план, явява се нещо като универсална международна онлайн банка. Но има и един куп други такива "процесори". Сега, как се става един от тях си нямам на идея :)

Добро утро и благодаря за отговорите! Както споменах в първото мнение идеята е да не се взима процент от сделките между двете страни. Монетизирането ще бъде по друг начин реализирано. Продавача ще плаща за промотиране на продуктите си и ще се получава нещо като състезание между продавачите. Затова си мисля че ако покупките стават само между двете страни ще се опрости системата и като изпълнение и като функционалност.

Горе