цена за обработка на видео монтаж около 3 часа

naskobg

Well-Known Member
някой да знае как вървят цените с видео монтажа. Примерно ако имам 3 часа видео и трябва да се обработи с Adobe premiere и да се изкара "есенцията" на филма 20 минути..нещо като документален филм.това колко струва или някаква приблизителна цена?
 
От: цена за обработка на видео монтаж около 3 часа

Нещата са мнооого относителни. Зависи от качеството на суровия материал, но горе-долу сметките се правят така:
- минимум 3 часа машинно време за качване на материала в премиер и изглеждането му внимателно от монтажиста;
- приблизително 4-5 часа за суров монтаж по сценарии ( трябва да имаш ако не сценарии, то поне ясно и писменно да си обяснил какво искаш като краен продукт); Часовете могат да варират и към плюс и към минус в зависимост от качеството на снимките, а и от това дали е снимано с една, две или повече камери, дали са били синхронизирани или това трябва да се прави ръчно при монтажа...
- озвучаване - тук не мага да посоча време, защото зависи от други неща (няма инфо дали ще е само музика или ще има и говор и тоя говор дали е записан с видеото или е отделно);
- вмъкване на графика - надписи; начална "шапка"; крайна "шапка" и т.н.
- изчистване на монтажа - транзишъни, ефекти и т.н.;
- колор корекшън - това си го искай задължително, ако искаш качество. Понеже е въртеливо като работа, понякога се налагат отделни настройки за всеки кадър и поради тази причина много колеги го избягват или пък си оставят пръстите...
- техническо време за рендеринг и "сваляне" от премиера - зависи от оборудването, с което се работи, но за 20 минути филмче би варирало от час та до половин ден, а може и повече, пак според зависи...

В общи линии това е стандартната Професионална процедура. Естествено може да се работи и по други схеми в зависимост от изходния материал и желания краен продукт.

Крайна цена... нямам си идея :) Може някой да ти го направи за 100 лева, може и за 1000 ... с качествен изходен материал, моята тарифа например, започва от 45 евро на час. :)
 
От: цена за обработка на видео монтаж около 3 часа

Интересно Linetta... Хареса ми това което си описала. Направих груба сметка на това което си обяснила като процедура - излиза някъде около 1 000 лв., че и отгоре. Това на някой може и да му се види много, но всъщност да не може да си даде ясна сметка за труда който се влага и съответното качество на изходния материал.
 
От: цена за обработка на видео монтаж около 3 часа

благодаря за отговорите. аз също съм работил това 2 години но исках да знам как седят цените.
благодаря и на двама ви
 
От: цена за обработка на видео монтаж около 3 часа

И аз благодаря колеги!
Мнението ми не претендира да отразява цените в България, а само да даде повод за размисъл и оценка както на евентуална оферта, така и на труда, който ще се вложи. Понеже вече от десетина години се занимавам с това, моят съвет е: можете да си позволите да "пестите" средства за монтаж, но в никакъв случай не пестете пари за оператор и заснемане. И най-добрия монтажист не може да ви спаси, ако снимките са некачествени.
 
От: цена за обработка на видео монтаж около 3 часа

...Понеже вече от десетина години се занимавам с това, моят съвет е: можете да си позволите да "пестите" средства за монтаж, но в никакъв случай не пестете пари за оператор и заснемане. И най-добрия монтажист не може да ви спаси, ако снимките са некачествени.

Това е така, аз бих те допълнил само с нещо от моята практика - да внимават с какво се снима и да не пестят средства и за камери. Колкото и да е добър един оператор, не се ли снима с хубава, качествена техника - нищо не става.
 
От: цена за обработка на видео монтаж около 3 часа

Каквото и да се прави, целта трябва да оправдава средствата. Няма да тръгнеш да правиш документален филм с къстъм камерка, нито пък свадбата на най-добрият ти приятел с последен модел професионална техника. :)
Лоша техника няма, има хора, които не могат да преценят кога и какво да ползват. Човешкият елемент, за съжаление или не, е винаги най-важния фактор, който определя добре свършената работа. За това си оставам на мнението, че техническите недостатъци на снимките могат до голяма степен да се загладят и оправят с монтаж (елементарен пример в това отношение е фотошопа, а подобни техники се прилагат и при видео обработка), но ако е снимано ей така плей и рек, без идея за композиция, дълбочина, преспектива ... осветление, спасение няма.
За това е добре, ако ще се прави нещо сериозно, операторът и монтажистът да обсъдят нещата предварително. И най-добрата техника има своите лимити, а понякога дефектите се превръщат в най-добрите ефекти.
Изобщо темата е доста обширна. Както и във всеки друг бранш, така и в този има различни течения и школи на мислене...
При мен като ми дойде оператора и ми каже - всичко съм въртял на автоматичен режим, ти ще кръцнеш каквото трябва - е казвам ви, откачам, някои пък майстори, въртят всичко на ръчно, ама забравят, примерно, "бялото" да си настройват и после монтажистът или камерата са им виновни.:lol:
Най-добре се работи с хора от "старата гвардия" - тези дето са започнали да снимат още едно време на "истинска" лента, когато е било скъпо и всеки излишен кадър е означавал допълнителни разходи. Добри са също и операторите, които снимат предимно за новини - тях редакторите са ги обучили и дори и такъв оператор да няма "око" за детайлите, то в повечето случай снимите са чисти, както се казва на жаргон "монтирано на камера", тези хора знаят, че няма време - новините са в осем и монтажистите не могат да се занимават да им оправят бакиите...

Много се отплеснах от темата - извинете, ама професионално изкривяване :|
 
От: цена за обработка на видео монтаж около 3 часа

...Много се отплеснах от темата - извинете, ама професионално изкривяване :|

Добре те разбирам, и при нас се работеше точно така, обикновено когато се снимаше за предавания или новини материалите им трябваха в последния момент и ако не бяха операторите които да умеят да снимат, а после и монтажистите да монтират... . :)
 

Горе