От: От: От: АЙДЕ! Руснаците влезнаха в Украйна!
Мнение е едно. Яростно поведение е друго.
На пазара съм от 25 години. Пряко. Лично.
В едно ТКЗС или АПК имаше повече логика и полза за хората.
Ето ти едно мнение:
Тази година субсидията за единица площ ще е 44лв както обяви скъпата ни ДеситУ !!! Чудесно , прекрасно ! Да засвирят фанфари!!! Е те вече свирят. Но всъщност от къде идват тези 44лв,защо и къде отиват? Ето моя поглед върху веригата. Ако греша ,моля поправете ме!
Зърнопроизводител получава 44лв защото е посял рапица на 1д. Тази субсидия намалява себестойността на произведения продукт и се предоставя тъкмо с тази цел-земеделските стоки да не са на същинската си цена че ще има бунтове и революции . Авсрийците му я изкупуват цялата реколта, защото в Австрия има рафинерии за био-дизел. Т.е. австрииците се облажват от намалената под истинската си себестойност рапица. Произвеждат био-дизела и ни го връщат като добавка към дизела в ОМВ бензиностанцията които ние купуваме без да ни субсидират за това. Плащайки на австриеца дизела ние плащаме и ДДС с което се субсидира зърнопроизводителя с 44лв за да произведе рапицата. Ха !!! И какво излиза - брашнения чувал български гражданин с доходи от 600лв на месец субсидира австриеца с доход от 2500 евро на месец!?!
Същата верига е при пшеницата и слънчогледа изнасян за бедните саудитци ,французи,катарци и други бедняци
Дожаля ми за зърнопроизводителя-дори и той не се облажва от тези 44лв!!!
Ей Вискярски, ама то сега и цензура ли ще ми правиш може да имам мнение, ама не яростно - яростно е ако е срещу твоите виждания ли?
Кефи ме как от тема в тема скачаш - сега какво да коментирам това мнение, като и човека който го е писал и той не знае какво е искал да каже!
1-ва тотална глупост, че без субсидии ще има бунтове - Нова Зеландия ги спряха и виж сега къде им е селското!
2-ро австрийците ще я купят на борсови цени я на софийската я на немската/френската ако са сключи директен фючърс за доставка!
3-то сега реве този човек, че му купуват продукцията и на запад добавят стойност - странна логика, да вземе той да си я рафинира и продава. Само дето има 1 проблем над 80% от всички митнически/данъчни складове за гориво са на Лукойл и това е целенасочена държавна политика!
4-то ако този човек е голям фермер държавата ще му върне ДДС, а иначе по дефоулт всички ФЛ си плащат ДДС.
5-то не разбрах как ние издържаме австриеца след като той е купил на борсови цени рапицата, вложил е труд и капитал за добавена стойност и после я продава тук в БГ удолетворявайки нуждите на някой от био дизел, докато в същото време не седне да реве защо има държавно гарантиран данъчен монопол на Лукойл.
6-то е направи сърцераздирателно никой не взимал тези 44 лв ...
Вискярски, знам че си зеленчуко производител, ама то зърно бизнеса не е толкова сложен както по оперативна дейност така и по бизнес модел, вникни малко в тези глупости, които ги пишат!
В момента цената на фоб на пшеница варира спрямо големите европейски борси но средно е 200 долара на тон или 344 лв при близо 482 кг среден добив в Добрич при средно около 80-100 лв разход на декар това прави средно на тон около 170-200 лв разход хайде смятаме го горница 210 лв то излизат едни 144 лв оперативен приход без субсидията сложи субсидията и си го смятай! Тук говорим за фермери! А ако говорим за арендатори то в зависимост от райнона пак ще имат 80-100 лв оперативна печалба заради субсидията.
Имам познати фермери с хиляди декари земя и арендатори с още повече - трябва да им кажа другият път че са за жалване