От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!
Ето и един много добър анализ за потреблението на енергия в световен мащаб и България. Показателно в цифри и графики :
http://www.emi-bg.com/index.php?id=1143
Яка тема се получи, не съм и предполагал, че толкова ще се препълни - и като страници, и като различни мнения.
Много от хората подчертаха това, че :
- АЕЦ е твърде скъпа инвестиция за България като единствен инвеститор.
- АЕЦ Белене би произвеждал адски скъп ток (което ще прави непосилно плащането му)
- АЕЦ Козлодуй има живот, както и другите ТЕЦ-ове.
При положение, че Козлодуй произвежда ток за 4.2 ст. за кв/ч , а най-скъпия ток от ВЕЦ е 23 ст. , а от ТЕЦ 13 ст. , е изчислено, че средната цена на ток в България е 8 ст. кв/ч.
Не знам дали навсякъде цената на тока е еднаква, но тука във варна дневната е почти 25 ст.
Айде сега, форт, като е толкова хитър, нека изчисли, ако се включи и ток от Белене на цена 16 ст кв/ч (но това е при положение, че го построим за секунда, защото след 10 години, когато се очаква АЕЦ-а да заработи, токът ще е по-скъп) колко точно ще стане средната стойност на тока в България??
Ние в момента се оплакваме на 25ст. дневна тарифа. Ако токът от Белене, по изчисленията на експертите, е почти 4 пъти по-скъп от този на Козлодуй, колко пари ще плащат хората? Колко пари ще се взима на крайните потребители? Ако ТЕЦ-Варна произвежда ток за 10 ст. на киловат/час , а ЕОН ни го продават на 25 - това са 15 стотинки, или 150%, надценка!! Ако направим бакалската сметка и цъкнем 4.2 х 4 = 16.8 ~ 16 (защото не е точно 4 пъти повече). При положение, че го произвеждат на 16 , на колко ще ни го продават? Ако си хакнат пак 150% надценка, разпределителите, колко ще стане? Ще стане 38 ст. , отива на 40...
Това е, при положение, че след 10 години цените на тока си останат същите, което е невъзможно на практика.
Да не говорим, че с чуждо финансиране, тия дето са дали пари, ще искат да си избият инвестицията максимално бързо, за да може да започнат да печелят. Значи надценката от 150% се явява една еротична фантазия, за която само ще си мечтаем!! Ще произвеждат ток за 20 ст. , ще дерат наред кожите на българите и няма да им мигне окото - нито на държавата, нито на немците/руснаците. Да не говорим, ако стане с 100% частно финансиране...
Друг, много важен и съществен момент, който всеки пропуска - кой в България е най-големият потребител на ток? Този, който не плаща за него, разбира се!! Това е като вица :
- Коя кола е най-икономична?
- Служебната! (сиреч, тая дето нищо не ѝ плащаш)
Аз съм студент на квартира. За декември месец платих, дръжте се да не паднете, почти
9 лева ток, като най-вероятно половината и повече е данък + пренос и разни лайна. Защо платих 9 лева ток? Защото в стаята стоя с тениска, блуза и се завивам с юрган и одеяло, ей затова! И защото единственото нещо, дето ме грее е лаптопът!
Защо ли? Защото не искам да плащам по хиляда лева сметки за ток, ей затова!! Бъдете сигурни, че и циганите, в махалата са като мен - с по 5 завивки ...
Да, да, да, точно така, с толкова ресто купонясвам много честооо!!
Никой не смята това, че ако се реши проблемът с Мангасарятът (циганския начин на живот), цената на тока ще падне ДРАСТИЧНО, както и самото ПОТРЕБЛЕНИЕ. Защото, дори ако предположим, че цената на тока падне двойно (мангал проблем solved) българинът си е стипца! Няма да увели кой знае колко потреблението на ток! Пак ще се грее на дърва и въглища, защото пак ще му е по-евтино и по-уютно да се топли с огИн, а не с разни духащи устройства...
Това че БСП си осигурява 20-30% от вота от Манго и Айше, обаче, не позволява да се спрат циганските бенефиции, защото, току виж, си изгубили 20-те процента вот изведнъж...
На всичкото отгоре, ако построим Белене и няма кой да купува тока, какво правим? При положение, че целият модернизиран свят се е съсредоточил в енергоспестяващи ел. уреди и енергийна ефективност, а нашите доходи няма да скочат кой знае колко, за сметка на всичко наоколо - с колко смятате, че ще се вдигне енергопотреблението и нуждата от енергия?? При положение, че ми вдигат хляба, тока, водата, а заплатата ми си седи все така мършава, какво да правя аз? Да си купя два климатика и да се топля с тях 24/7? Сигурно
Още едно одеяло е решението за мен! Ей така ще бъда енергийно ефективен! Ще ям боб и ще си пърдя под одеялото! Хем аромат, хем топлина, хем без пари!! Ебаси кефа!!
Някой тука спомена, че целият свят се бил емнал да прави АЕЦ-и? Кои са тия? Къде ги? Ако БСП ви хвърля прах в очите (смятайте некоректна, неточна информация), задето някакви тепърва развиващи се икономики смятат да си затрият държавите, заради алчни политици на комисионна и... WTF?! Ситуацията става прекалено позната?! Само дето ние не сме тепърва развиваща се икономика, а сме, цитирам по памет, моя приятел Владимир Каролев, на който специално ще пратя поздрави на края на поста, "България е еталон за икономическо развитие за последните 10 години" , да не говорим, че се опита да ме лъже, дето сме имали най-нисък външен дълг в света, че сме били бахти напредналите и сме се развивали с недостижими темпове. А гадта мръсна не казва защо през периода 2003-2009 външният ни дълг скача с 280% от 10 на 38 млрд. евро, ама нищо! Нали сме бързоразвиващи се! Китай ряпа да яде!! Ако африканците искат да откриват електричеството тепърва - нека го правят, при нас го има вече повече от 100 години!!
Ако можех да попитам нещо Станишев в момента, както и неговата шайка бандюги (Р.Овч. , най-вече) , щях да го/ги питам само едно нещо - защо не го пуснахте проекта като беше 3 млрд. евро? Сливи ли имахте в устата, да кажете? Кур ли имахте в гъза, че ви беше неудобно? ИЛИ ПРОСТО РАЗПРЕДЕЛИТЕЛЯТ НА ФИНАНСИТЕ Г-Н АФМЕТ НАЕБАН НЕ ВИ ПОЗВОЛИ ДА Я СТРОИТЕ, ЗАЩОТО ТОЙ КАЗВА КЪДЕ И КАК СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ??? {и ги даде на мЪнгалите... in period...}
До момента ДПС е било във всеки един български парламент, като 3 пъти (за толкова знам) е била във властта, в пряката власт. Всичко, което е плод на БСП или ДПС е пълна скръб! За съжаление повечето неща в новата история на България (смятайте след 91-ва) са именно с участие на едните, другите, или и двете заедно, вкупом!
Аз пак си държа на проучванията за геотермална енергия, както и на едно ексклузивно предложение за Белене - да се направи нова електроцентрала за био гориво. Ще се горят предимно мазнини (смятайте, черен сапун). Жалкото е, че България няма достатъчно свой ресурс, за да поддържа подобна централа дълго време
Но няма значение!
След като се изгори некачественият материал (смятайте, сапуна), може да се окаже, че нямаме нужда чак толкова от допълнителни мощности. Пък ако има, може да си помислим за нова АЕЦ
Но първо да изгоним ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН
Албанците го направиха!! Изгониха ЧЕЗ
Но само 40% от албанците си плащали тока, ха-ха-ха... Можете ли да си представите що за диваци?? Ужас...
Подкрепям твърдението, че ако втори АЕЦ беше нужен, той отдавна щеше да е в употреба и ютилизация.
А твърденията, че съм малоумен, защото не гласувам, смятам да подмина с усмивка
За мен са малоумни всички, които гласуват за БСП (най-малкото, защото избирайки БСП ни натрисат и ДПС), вместо да гласуват за патриотичните партии като Атака и ВМРО.
А Владо Каролев си знае - да е жив и здрав, и.... на майка му путката