От: А вие знаете ли как да предпазите вашата кредитна/дебитна карта от източване ?!?
Работя в банка, та ще споделя. Има си устройства (reader-и) чиято работа е точно такава - да прочетат данните от чипа. Именно такива устройства има и в банкоматите. За да ви прочетат чипа (ако използвате картата си само на терминали или банкомати), т.е. да ви хакнат чипа, трябва "хакерите" да имат достъп до устройствата, които прочитат чипа. Другият вариант е да пробият защитата на банката и да източат файлове, съдържащи информацията за карти. По-лесния да се сдобият с информацията е втория. Лошото е, че сравнително по-лесно ще се доберат до информацията на клиента като номер на карта (непълен), име на човека и CVC, в сравнение с ключовете, които се използват за отключване на чипа на карта и полагане на информация върху него. Мога да обясня целият процес, но е сложен. Заради това са т.нар. "хакери" е много по-лесно да поставят устройство, което да ти прочете магнитната лента и да ти видят ПИНА. Пин кода го виждат или от вас като го въвеждате, или от скрити камери, или от поставено устройство над клавиатурата на банкомата, което помни кой бутон сте натиснали. Последното може да се направи и с прозрачно фолио, но тогава има шанс да не се разгадае последователно на 4 цифри, а всички знаем че при 3 грешно въведени пина, картата се блокира. Та ето моите препоръки за защита:
- най-лесната защита е да си блокираме картата, когато не я използваме - за това пари не искат, но трябва да се обаждате до контактния център всеки път - я за да си блокирате картата, я за да си я я отблокирате;
- друга защита е с потвърждение чрез смс при теглене –не всички банки го предлагат това;
- сваляне на лимита и получаване на съобщение при транзакция също е вариант, но така само ще ограничите щетите при източване;
- аз залагам на най-сигурното за мен, като се абстрахирам от това, че кибер атаки се правят всеки ден и ако ми източат пари по вина на банката, банката ще ми върне парите - проверявам всеки банкомат на който тегля за едно от устройствата, които описах - тънка лента, която сканира магнитната лента, фолио или клавиатура над клавиатурата, както и за камера. Проверката е лесна, противодействието при този начин - също. Ако има устройство, което сканира магнитната лента, то леко стърчи от порта, където се слага карта - огледайте внимателно. Прокарвате леко пръсти по клавиатурата - ако не е леко грапава, а е гладка, има фолио. Пробвате да разместите клавиатурата - не трябва да се мести. На камера се противодейства просто като покриете едната си ръка с другата, докато въвеждате пина. Ако има човек, който ви шпионира, противодейства се с юмрук.