От: Бизнесът буквално се влачи по-дъното
Най-просто обяснявам с примерни числа, който му се търси да замества.
Ако разходите за производство на 1 тон пшеница са 250 и се продава на 300, като добавим всички останали разходи + данъци става нещо от сорта на 290 общи разходи то те са на 10 марж - обаче ако държавата субсидира по 50 лв за тон - маржа става 60. Маржа е малък щото не се инвестира в капиталови стоки, не се инвестира в подобряване на процесите и т.н и т.н демек всичко това е липса на предпримаческа мисъл - а като имаш една субсидия тя хептен те стимулира да не си ефективен. Като цяло им даваме едни пари да имат по-голям марж това неофициално, а официално за да не фалират щото толкова им е акъла.
Заради лоби, държавата почва да става социална към този сектор и им отпуска по 50 за тон - което моментално води до спад с 50 на разходи. И сега вместо да са социални и толерантни производителите те ни продават на световни борсови цени или по стокови цени по БГ борси + надценка. Демек хем им даваме да не фалират, щото толкова им е акъла, хем и те ни дерат повече кожите щото казват пазарен принцип търсене и предлагане.
Последните няколко години има голямо търсене на храни и нашите които се субсидират решават да не задоволят изцяло търсенето, а под предлог че на вън се търси много експортират цялата продукция, автоматично така се създава изкуствен недостиг на стоки, което води до повишаване на цените. И като цяло хубавата качествената стока заминава, а ние го караме на кофти качество дори и на вносни стоки, от най-ниско качество. Ей това е големия проблем.
Дано си доволен.
Да, за хлебната пшеница нещата са подобни от години. Понеже бе писал
всички замеделски/скотовъдски производители
.
Как да
получаваш пари, за да
не произвеждаш земеделска продукция, научих от "Параграф 22". Май субсидиите са измислени от щатите.
Негов специалитет беше люцерната и за него бе много изгодно да не отглежда люцерна. Държавата му плащаше добре за всеки бушел непроизведена люцерна. Колкото повече люцерна не произвеждаше, толкова повече пари му даваше държавата; и той разходваше всеки петак, спечелен без труд, за да купува още земя и да увеличава количеството непроизведена люцерна. Бащата на Майор Майор работеше без почивка, за да не произвежда люцерна. През дългите зимни вечери той си седеше вкъщи и не кърпеше хамути; изскачаше от леглото си, щом пукнеше пладне, само за да се увери, че никаква домакинска работа не е свършена. Влагаше мъдро парите си в земя и скоро вече не отглеждаше повече люцерна, отколкото който и да е друг фермер в окръга. Съседите се обръщаха към него за съвет по всякакви въпроси, тъй като той бе спечелил много пари и следователно беше мъдър човек.
Само че, нещата с хлебната пшеница аз ги виждам като събитие чисто пазарно.
От повече от десетилетие, още преди да дойдат субсидиите, качествената хлебна пшеница се изнася. А се внася пшеница с ниско качество. Ако аз произвеждам нещо, което мога да продам за сто лева, и мога да внеса същото нещо, но с по-ниско качество, за 80-60... лева, трябва да съм пишман бизнесмен, за да не го направя. Масовото търсене в България е за ефтини неща. Колко хора ги интересува качествения хляб, че да го плащат. За две стотинки разлика в цената на хляба се ходи през два квартала, в третия, за да се купи по-ефтино.
Това за 50 лв на тон субсидия не го знаех - съвсем прилично, да не кажа щедро! Ако има кой да ми даде 20% субсидия на домата и останалите зеленаши, ще си купя и аз Ламборджини! :|
С цените на хляба се спекулира открай време. Винаги ми е било странно картелното споразумение, в което участваше и държавата, цената на хляба да се формулира по правилото 1х2х2 - от цената на килограм зърно цената на брашното да е умножена по две, а цената на хляба да е умножена по още две. Де е пазарната идея,
де е Киро на кирия.
Вместо да махнат ДДС и акциз от нафтата за земеделски нужди, те се занимават да преливат от пусто в празно. В Германия, съм чел, че се продават два вида нафта на бензиностанциите. За обикновени нужди и за земеделски нужди. Тази за земеделието е индикирана. И е на много по-ниска цена. Можеш да си сипеш от нея в бавареца с дизелов мотор, но дупе да ти е яко, ако те хванат!
Със субсидиите също яко се спекулира в общественото пространство! Този получил 200 хиляди лева, онзи милион и нещо! Ами ЕС дава субсидия за
единица обработвана площ. Който обработва 10 дка, ще вземе 150 лв, примерно. Който обработва 10 000 дка, ще вземе 150 хиляди лева. Естествено. Но не! Тук се фокусира върху сумите, но не и какво има зад тях, какво се върши с тях! А в същото време, който скатал за себе си няколко милиона от фондовете или държавата, се определя от съда, ако стигне до съд, като невинен!!!
Офффф, много писане днес, много
контент! Блинки трябва да ми подари за Коледа някоя готина и качествена клавиатура! 8)
Стига да не ми изтрие мнението...