Какво значи това, че в БГ работят само хората на възраст от 18 до 39 г.? Съдейки по моето обкръжение на роднини и приятели по-скоро бих обявил обратното. До 20-30 годишна възраст хората търсят лесна и бърза печалба, започват нов бизнес. При някой се получава, при други не. Имам малко по-далечни родини който са над 40 години, работят в различни браншове и взимат 4 цифрени суми на месец. За разлика от по-младите. Разбира се има и изключения. Като цяло не мисля, че хората над 40 са без работа. По-скоро това е масата която работи повече от по-младите. Тук са и изключенията... познавам и много разхайтени, пияници, безделници и прочие. Но пак са по-малкия процент.
Какви са тези неудобни въпроси? Сподели, че не се сещам.
Да, ако си сервитьорка в хепи, хостеса, секретарката на шефа. Но ако си мъж? Ако работата ти не е свързана пряко с контакти лице в лице с клиенти? Не разбирам какъв е проблема тук. И аз да съм и аз ще си сложа сервитьорка, рецепционистка или хостеса която да има приятен външен вид. Но това не е всичко. Трябва да се отнася и добре с клиентите. И пак ще ми трябват хора който да се занимават с маркетинг и реклама, ще ми трябват готвачи, миячи и прочие. Тук вече ще си подбирам по сръчност и качество на извършваната работа. И смятам, че всеки уважаващ себе си работодател би избирал по качества а не по външен вид. И пак има изключения разбира се, но така няма как да се задържи бизнеса за дълго.
Да, кажи ми кой ще е този който ще си повери здравето на котенца с дълъг маникюр или някоя разгърдена кака. Хайде стига. Ако си учил медицина и си разбираш от работата има много частни клиники където ще те наемат пък ако ще и на квазимодо да приличаш. И парите няма да малко.
Да, както казах по-горе външния вид е в +, но това не е всичко. Ако ти имаш магазин който дневно ти прави по 5к лв. оборот с 46 годишна женица, която обръща внимание на клиентите, обслужва ги любезно и прочие и 2к лв, оборот с натокана мацка която е по-важна от клиента и по-скоро би си обсъждала с някоя приятелка по телефона за новата дрешка която си е купила от колкото да работи на касата. То кое би избрал? Ако избереш мацката си обречен на фалит или трябва да и висиш на главата по цял ден, но пък в този случай по-добре ти да си продаваш вместо да плащаш излишен надник. Като погледнеш от другата страна нещата изглеждат по-различно!
Да, вярно е, че има криза и трудно ще си намериш свястна работа, но в БГ освен по строежите работят и по магазините, в банките, има счетоводители, писатели, художници, аптекари, лекари, бармани и много други професии. Нима те не са заети от българи? Да, много хора емигрират, но много от тях и се връщат. Много хора предпочитат малка заплата и малко работа от колкото да се напъват за по-голяма. Хора всякакви, длъжности всякакви, работодатели всякакви. България е цветна държава.
Да ще се издигнат до управители на магазина, явно заради заслуги и като станат на 40 и хоп на улицата. Работодателя не ще повече качествени управители ще си назначи някой студент без опит.
Ти в коя европейска страна беше и го видя това с очите си? И на мен са ми разказвали приказки от братя грим за навън, но като идеш лично не винаги е такова каквото го описват другите хора.
За съжаление това е реалността за много българи. Но не са причините който си изтъкнал по-нагоре.
Както вече казах, много хора емигрират, но след година две много и се връщат. Повечето който остават там са образовани и амбициозни. За това ако в БГ си малко по-кадърен ще си намериш работа. Да, няма да е със заплата като в някоя по-развита държава, но и разходите няма да са ти толкова големи. Като цяло идеята да работиш навън е хубава, но не си мисли, че там няма да те напъват да работиш. Основната разлика между тук и там е, че там няма кой да те държи на работа и да ти плаща заплата която не си изработваш сам, докато в БГ го има и този момент, че работника може да взима повече пари от колкото изкарва. Както много "мъдри" българи си казват: ти не можеш да ми плащаш толкова малко, колкото малко аз мога да работя. Но има и свестни кадри, който са си стиснали долната част на гърба и бачкат здраво. Случва се и 2-3 години никой да не ги бръсне, но рано или късно труда ще се оцени и ако ще и на 40 да стане няма да остане без работа. Да, няма да взима по 2-3к евро, но ще живее добре. Щом заведенията са пълни, магазините за техника също. То тогава не разбирам какво реват хората, че нямат пари. Ако нямаха пари нямаше да има опашки по моловете, техномаркет и прочие. Хората щяха да си седят в къщи и да си почиват, да се наспят за да могат на следващия ден да дадат 101% от себе си на работа, както е например във Финландия. Една от държавите с най-високи заплати. Не може ти да ми киснеш до 4 в дискотека и в 8 да си на работа и да се вършиш качествено задълженията.
Това е моето мнение по темата. То не е изсмукано от пръстите, а е от личен опит! Не се залъгвайте, че с един самолетен билет ще си решите всичките проблеми. Ако тук ви е трудно да си намерите работа, то и навън няма да е по-лесно! Ако тук има 100 по-оправни от теб, навън ще са 1000.