Иначе казано - истината винаги е някъде по средата.
Няма такова нещо, това са мързеливите ти въжделения за "хем да знам- хем без много усилия". Истината винаги е точна и конкретна, и никога не е посредата, но понеже мнозинството е мързеливо да я потърси, онези от него, които са попадали на "конспирациите", но са нямали устойчивостта и последователността, търпението и сериозността, са си казали "аа, то е прекалено", за да оправдаят домързяването си, и са спряли да проучват, заспивайки на "нещо умерено, по средата". (Естествено, има го и силният елемент "какво ще си помислят другите, за какъв ще ме вземат", и прочее. Филмът "
Как от страх да не ме вземат за алуминиева шапка пропуснах фактите".)
Това всъщност е истина, признавам. Когато някой тепърва навлиза в конспирациите има голяма опасност да се вживее твърде много. Това може да е само вредно, но може би е неизбежно. Добре е да се имат предвид някои неща, но не е добре да се задълбава с прекалено много страст.
Добре, че много години (вероятно десетки) преди теб съм "навлязал в конспирациите" и умея да подбирам нещата, като проучвам и проверявам бавно, дълго и внимателно. Та не съм се "вживял прекалено много". Задълбаването с
необходимата (а не с "прекалено много") страст е задължително, щото иначе работата отива на търсещи фалшив баланс мързеливци (който баланс често се явява несъзнателно повторение на нуждата им от намирането на баланс; така че иначе "разумната" им преценка често има повече от прозаично обяснение). И когато действителността се яви твърде силна за тях, или твърде обширна, или твърде нарушаваща възприетите им за устои възгледи,
или изискваща отдаване на твърде много енергия (страст), или пък време, я отхвърлят инстинктивно.
Тоя филм съм го гледал толкова много през годините - а и при много хора, понеже познавам много - че го знам наизуст. Аман от "търсачи на умереност".
/Обаче си майстор на балансьорското обяснение, щом чак Римундо Глупака ти сложи лайк.
Вие накрая ще се разберете, а може би и сдружите. С интерес ще наблюдавам развитието на взаимоотношенията ви.
а ти евангелизираш идеята, че всички дето не искаме да слагаме маски и да се бодем спим с алуминиеви шапки.
Само мога да гадая кои според асеас са тези "с алуминиеви шапки", явно има някакви - предполагаемо "крайни" типажи - които счита за такива. (А, между другото, употребяващите "конспирация" са като употребяващите "дезинформация". "Конспиративните теоретици" е сродно на "дезинформаторите за ковид" и "антиваксърите" пропагандно внушение, целящо да очерни аргументираните противници на съответния наратив. Има и официално записани исторически данни за въвеждането в употреба на фразите.)
Но все пак: Римундо, потвърждавам, че Асеас не е от алуминиевите шапки. Много е разумен и рационален, и те съветвам да се сдружите.
(И е много умен - без капка ирония го казвам. Та може да вземеш и добавиш към себе си нещо от него, имаш нужда)