Здравейте, искам да закупя 100 килограма смола от Алибаба, но изобщо нямам представа колко мито ще дължа за това. Продавачът ми иска 700 долара за 100 кг. Има ли тук някой, който е поръчвал на едро да ме посъветва как да предотвратя евентуална измама и т.н. Някакви консултанти?
За точно мито ти трябва ТАРИК -
ЦЪК и
ЦЪК. Най-вероятно трудно ще се ориентираш, при митниците всичко просто е сложно, няма друга такава институция... Идеята на това е да намериш твоя продукт и там е описано колко точно е митото. Тази работа може да ти я свърши този, който ще те представлява пред митница - може да е транспортна фирма или друг митнически агент. Как ще дойдат до тук нещата, какъв транспорт ще ползваш?
За да си най-сигурен, че няма да има изненади, може да ползваш хора, които внасят често и осъществяват един вид посредничество. Мисля, че имаше един такъв колега във форума -
@hahovec , мисля че се пишеше, не знам дали влиза още. Другият вариант е да търсиш в нета, със сигурност има, даже има доста българи, които са посредници и си живеят там, но аз не ползвам и не мога да помогна тук. Ако поръчваш сам гаранция никога нямаш, издействаш ли да платиш част от цената предварително, а после цялата, ще ти е по-спокойно, но едва ли ще стане. Реално ти виждаш стоката чак като пристигне тук и то я виждаш след като преди това са я видели на митницата. Може да поръчаш смола, а да получиш тор, знае ли човек. Повечето истински китайци търговци са доста честни и се работи точно с тях, но има и измамници. Проучи какъв е твоя, искай фактура, документи, виж дали има нещо за него в нета, провери в митниците колко ще ти е митото и ДДС, не забравяй. Уговорете условията на доставка - по море ти трябва FOB, по въздух - DAP. Изчисли всичко, виж дали ще ти е по-схема като цени, добави и чакането, и едва тогава действай. Като му пратиш парите просто седиш и чакаш.
Сравни цените, ако този продава твърде евтино и другите китайци с подобен продукт продават по-скъпо всички, може и да има нещо съмнително. Ако ползваш някаква платформа за поръчки - те са един вид гарант на сделката, може да задържат парите и да изчакат потвърждение от теб, че всичко е точно и т.н. Ако поръчваш по мейл, скайп и т.н., там рисковете са най-големи, когато поръчваш за първи път, реално може да ти вземе парите и да не прати нищо. Аз с години работя само по мейли и чатове, без сайтове и посредници, и винаги знам, че може да ме наиграят.