Re: От: Въпрос за PC - Колко лв ток харчи тази машина ако работи нон стоп 1 месец?
Така или иначе измерване с амперклещи няма да ни даде точни резултати, тъй като консумираната мощност от компютъра варира в широки граници в зависимост от натоварването. Най-точни резултати дават уредите като този: http://www.ecenter-bg.com/index.php?main_page=product_info&products_id=4013, с които може да се измерва консумираната ел. енергия за определен период от време. Аз имам такъв закупен от Конрад електроникс за около 40 лв., има подобни и в Бриколаж и Практикер.
Така е, при импулсните захранващи блокове (каквито се използват в компютрите) имаме дефазиране и cos(φ) по-малък от 1. При повечето съвременни захранвания обаче, има схема за корекция на фактора на мощност (PFC) и cos(φ) е 0,90-0,95. В крайна сметка, ако мерим с ампер клещи и волтметър и смятаме по формулата P = U*I без да отчитаме cos(φ), ще отчетем по-висока консумирана мощност (пълна мощност), а не само активната мощност, която се измерва от битовите електромери. При това положение, ще сме изчилили, че компютъра ни струва 20 лв./месец, а от енергото ще ни пишат на сметката 18 лв./месец.Електромерите, по които плащате електрическата енергия отчитат активната енергия (затова върху електромера пише "електромер за активна енергия").
Амперклещите измерват ефективната стойност на протичащия ток. Волтметърът измерва ефективната стойност на напрежението.
В случай, че товарът е активен (напр. печка) няма дефазиране между тока и напрежението. В този случай cos(φ)=1 и мощността се изчислява по формулата:
P=U.I.cos(φ)=U.I.1=U.I
Когато обаче имаме дефазиране (напр. захранване на компютър, телевизор) cos(φ) не е 1, а е по-малко от 1.
Така или иначе измерване с амперклещи няма да ни даде точни резултати, тъй като консумираната мощност от компютъра варира в широки граници в зависимост от натоварването. Най-точни резултати дават уредите като този: http://www.ecenter-bg.com/index.php?main_page=product_info&products_id=4013, с които може да се измерва консумираната ел. енергия за определен период от време. Аз имам такъв закупен от Конрад електроникс за около 40 лв., има подобни и в Бриколаж и Практикер.