От: В какво бихте живяли?
Под земята като хване мухъла от цялата влага става забавно - вижте старите къщи по селата с полу-вдълбаните етажи как са.
Интересно ми е защо всеки изхожда от точката на самостоятелна единица? Нямате ли жена, малки деца?
В моят случай желанието е за къща, но поради "фантастичните" цени във Варна, това означава къщата да е в някое от селата край града. А за жалост повечето са пълни с крадлива циганска паплач.
Единствено приемливи са - Страшимирово, Чернево, Аксаково (въпреки, че там цените са Варненски).
Посочените три села са на 15, 25-28, 5км от града.
Според мен определящи фактори за избора на място/тип дом в града са:
- Съседите;
- Има ли циганска махала в близост;
- Какво е положението с градския транспорт;
- Има ли училище и детска градина в близост;
- Има ли действаща болница/клиника в близост;
- Денонощни или поне работещи до късно и ежедневно магазини и аптеки;
- Парк с детски площадки и кафенета в близост;
Според мен определящи фактори за избора на място/тип дом на село са:
- Съседите.
- Има ли цигани в селото; в коя част са; безчинстват ли често;
- Състоянието на инфраструктурата - улици, канализация, улично осветление, парк, доставчици на интернет и цифрова тв;
- Има ли действащи училище до 8ми клас и детска градина;
- Има ли действаща болница/клиника в селото или поне в съседното;
- Да има работещ магазин и аптека ако не в същото то поне в някое от близките села.
Може да пропускам нещо но... в най-общи линии сякаш е това.
При всички случаи отглеждане на дете на село има както плюсове така и минуси. Плюсовете са чистия въздух, място за игра. Но минусите - място за игра с кого ако няма деца, от там пък проблем със социализацията. Голям шанс има и детето да попадне в цигански клас и да стане мултикултурно без време.
Преди няколко месеца търсих посред нощите услуги на стоматолог във Варна, обиколих целият град (около 2 часа обикаляне). За мой лош късмет единственият работещ денонощно...работи само 2-3 дни в седмицата. Аптеки денонощни почти няма останали, денонощните магазини също са малко. Така че и в "големия град" положението не считам, че е идеално.
Предпочитам спокойствието на село, получавайки тавана на пенсията за БГ, да си гледам старините и да не преча на децата....но това след 20-30тина години.