Изисква се да.
Също и ако не се осигуряваш на максималния осигурителен праг по трудов договор, трябва да плащаш и осигуровки на база дохода ти до достигане на този праг.
Примерен сценарии: Не сте нает и нямате доход идващ от трудов договор към някоя фирма. Очаквате доходи от онлайн реклама (като АдСенс) или друга дейност, свързана с компании, базирани в ЕС, но извън България.
Тогава правите следното:
- взимате си дипломката и отивате да се регистрирате в Булстатa.
- отивате в НАП-а да пуснете документи, с които декларирате, че ще упражнявате дейност от която ще получавате доходи, като също се регистрирате и по ЗДДС (ще ви поискат разпечатка 6м назад на банковите сметки които имате + пейпалове и подобни онлайн разплащателни платформи).
Излиза ви удостоверението от НАП, че всичко е наред и вече можете да започнете дейност/получавате доходи.
Върху тях разбира се дължите данък, осигуровки и прочее. Можете да избирате дали да имате право на болнични и майчински.
Можете да се осигурявате на минималния праг за дейността която упражнявате, но в края на всеки период има изравняване до получената сума, така че от това няма много смисъл, освен ако не ви трябват парите (в момента), които ще трябва да внесете в последствие (мисля, че беше на тримесечие).
Признават ви се 25% разходи от прихода без да е необходимо да ги доказвате.
Така ако имате доход за месец в размер на 10000лв, на месец данъка ще е около 1500лв.
За ориентир може да ползвате ето този калкулатор (освен ако не ви се смята на ръка):
калкулатор
Информация от НАП за самоосигуряването
От този линк съм извадил и разписаните данъци:
Задължителни осигурителни вноски:
- 19,8 % за пенсии за родени преди 1 януари 1960 г., както и лицата по чл. 4б от КСО
- 14,8 % за пенсии за родени след 31 декември 1959 г.
- 3,5 % за фонд “Общо заболяване и майчинство”*;
- 5 % за ДЗПО – Универсален пенсионен фонд за родени след 31 декември 1959 г.;
- 8% за здравно осигуряване
Това е което съм запомнил от обясненото от счетоводителка ми.
Надявам се да е било полезно на някого, а ако нещо съм объркал, поправете ме (ще ми е полезно и на мен).