От: Да си сложиа ли Windows 7?!
glndrk, покажи ми някой сайт от който без да се усетя мога да си навлеча вирус?
Не сме вече 1998-ма, от онзи Windows до сега са направени няколко нови версии и хиляди ъпдейти. Извън Windows нещата също много са се променили!
Преди (някъде около 2003):
- сваляхме програми от data.bg, free.techno-link.com, bol.bg и други сайтове дето всеки можеше свободно да качва музика, програми, вируси, каквото му душа иска...
- Windows XP беше малко по-стабилен от Windows 98. В смисъл, не се налагаше да се преинсталира по 3 пъти на месец, можеше и само веднъж.
- вирусите ми влизаха през LAN кабела на секундата в която го бодна отзад. Въпреки това не разбирах антивирусните с техните карантини и чудеса, така че съм намирал всякакви алтернативни начини за борба с тях.
Сега (след Mozilla Firefox)
- Firefox се славеше като антивирусна в сравнение с IE. Има си и обяснение на това - IE е част от ядрото на самия Windows, докато Firefox е най-обикновена програма и няма толкова допирни точки с чувствителните места на Windows
- Windows започна да пита дали да стартираме някоя програма - досадното UAC. Сега и в Program Files нещата са затегнати, програмите трябва да са стартирани с администраторски права за да могат да правят промени по файловата система
- Браузърите започнаха да питат и да предупреждават за програми дето се свалят от нета
- Преминахме от свободен хостинг на торент сайтове. Сега под всеки филм и под всяка програма имаме един куп коментари, т.е. обратна връзка от реални потребители на програмата/филма/музиката. Както и някакъв вид борба за по-голямо качество между тия дето качват файлове по торент сайтовете
- Ползваме Wireless рутери, които имат вградени firewall системи
Не, не е шега, Windows си работи спокойно като "незащитен" и без да хваща вируси с години. Аз вече нямам спомен кога за последно съм хващал зараза и вече преинсталирам бозата по други съображения, и то доста рядко.
Въпреки всичко често попадам на коментари из нета, че антивирусните пропускат. Ако пропускат, тогава защо са ти?
Но е добре да се внимава с флашките
Оставил съм и приятелите ми без антивирусни и от дъжд на вятър може да се случи някой да прихване нещо през флашка дето е взел "от колега в работата". Като цяло обаче няма ядове, Windows-ите карат с години дори и с наличието на бацили на тях, а и си има някакъв Windows Defender там за който иска.